Árértesítés hozzáadása

Élő piaci árfolyamok a devizák esetében (diagramok)

Az arany világpiaci árát dollárban határozzák meg, a magyarországi elhelyezkedésünk miatt a forint-dollár és forint-euro árfolyam mellett nekünk a dollár-euró árfolyamat is érdemes figyelni. A valuta árfolyamok fontos szerepet játszhatnak a nemesfémekbe befektetésnél.
Az árak frissítve 17 perccel ezelőtt
Pénznem
Nyitóár: -
Záró ár: -
Alacsony: -
Magas: -
Jelenlegi árfolyam %
Tavex ID

Hozzon létre egy ingyenes és biztonságos Tavex azonosítót a demo és a live portfólió kezeléséhez, a befektetési árak és egyebek eléréséhez.

Tavex ID létrehozása
Tavex ID

Hozzon létre egy ingyenes és biztonságos Tavex azonosítót a demo és a live portfólió kezeléséhez, a befektetési árak és egyebek eléréséhez.


Gyakori kérdések

Megsérült a termék, mégis eladhatom?

Ha megsérült a termék, akkor sem kell aggodnia. A Tavex sérült arany- és ezüst termékeket is vásárol. A sérült érmék és rudak felvásárlásakor fontos a sérülés mértéke. Ez nagyban befolyasolja a termék végleges árát. A megrongálódott vagy hibás áruk és a hibátlan állapotú rudak és érmék ára eltérő. Magától érthető, hogy a sérült termék ára valamivel alacsonyabb az új termékénél. Egyedül az ékszerek esetében nem számít, ha a termék hibás. Az ékszereket minden esetben a törtarany felvásárlási árral vásároljuk fel. 

A Tavex vevőként és eladóként egyaránt jelen van a piacon. Így a termékek vásárlásakor bizonyos minőségi követelményeink vannak. A termékeinket maximális minőségi állapotban szeretnénk tovább értékesíteni a vevőinknek. Ezért fenntartjuk a jogot, hogy a webáruházunkban megadott vétélárnál alacsonyabb árral vásároljunk vissza a termék(ek)et, ha esetleg valamilyen minőségi hibát találunk.

Megsérült a termék
PAMP Fortuna eredeti csomagolásban

Az adott termék oldalán mindig látja azt az árat is, amelyet a Tavex a hibátlan állapotú termékért kínál. A Tavex mindig megjeleníti a termék vételárát és az eladási árát is. Pl. a 100 grammos PAMP Fortuna aranyrudat zárt műanyag csomagolásban értekesítik. Ha az eredeti csomagolás sérült vagy a terméket kivették a csomagolásból, akkor a vételár is változik. Ebben az esetben a Tavex már nem tudja a termék oldalán megjelenő vételárral megvásárolni a terméket. A termékek károsodásának elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az érméket mindig az eredeti műanyag kapszulákban tartsa. A rudak és érmék eredeti csomagolását ne törje fel!

Úgyhogy ha megsérült a termék, ugyanúgy el lehet ezt hozni hozzánk és mi teszünk Önnek egy árajánlatot.          
Miért éri meg befektetési aranyat és ezüstöt vásárolni?
Befektetési arany és ezüst kedvező áron
Befektetési arany termékek

A befektetési arany és ezüst vásárlásának több oka lehet. Általában azért vásárol a legtöbb ember nemesfémeket, hogy olyan fizikai pénzügyi eszközzel rendelkezzenek, amely az elmúlt 5000 évben is valódi értéket jelentett. Aranyat és ezüstöt a történelem során sok civilizációban pénzként használtak. És a mai gyorsan változó világban is valódi értéket jelentenek ezek a nemesfémek.

A Bécsi Filharmonikusok befektetési arany és ezüst érmék széles körben ismert befektetési termékek. A gyártója az Osztrák Pénzverde. 1-unciás Bécsi Filharmonikusok aranyérme az európai vásárlók körében igen népszerű termék. Az érem tiszta aranyból készült (24 karát/999). A névértéke 100 euró. Magas aranytisztaság és a művészi tervezés ötvözete adja az érme fényes színét. Ez a termék ideális hosszú távú befektetőknek, akik értékelik a biztonságot és stabilitást. Az Osztrák pénzverde termékei mellett a Tavex a világ más vezető pénzverdei által készített befktetési arany és ezüst termékeket is kínál. Nézzen meg a termékeinket és az aktuális árakat az árlistán!

A befektetési arany az EU-n belül, így Magyarországon is áfamentességet élvez. Az ékszerek viszont továbba is áfaköteles árúcikkek közé tartoznak.

Aranyba és/vagy ezüstbe történő befektetés egyfajta biztosítás lehet a válságos időkben. Az arany ára másképp alakul, mint például a kötvényeké vagy a részvényeké. Többek között azért is érdemes az aranyba vagy ezüstbe fektetni a pénze egy részét.

A Tavex egyik szlogenje: “Ne azért vásároljon aranyat, hogy meggazdagodjon, hanem azért, hogy soha ne legyen szegény.” Ezt a szlogenet érdemes szem elött tartani, ha esetleg gondolkodik a befektetési arany vagy ezüst termékek vásárláson.

Hogyan mérik a nemesfémek súlyát és tisztaságát?

A nemesfémek súlya és tisztasága kérdése szinte mindenkiben felmerülhet, aki szeretne ezekbe fektetni a pénzét. Pontosan hogyan mérik a nemesfémek súlyát és tisztaságát?

Gramm és uncia

Az arany és az ezüst súlyát gyakran kilogrammban vagy grammban adják. A nemesfémek hivatalos mértékegysége viszont troy uncia. Egy troy uncia (oz) egyenlő 31,1034768 gramm-mal. A „troy” szót gyakran el is hagyják és emiatt könnyű összekeverni az angol unciával. Az angol uncia viszont valamivel kevesebb – 28,34 gramm. Korábban többféle uncia egység volt használatban. Ezek közül a troy uncia maradt fenn.

1-unciás kanadai juharlevél érem

Az arany és az ezüst tisztaságát finomságban mérik. Az ezredrészekben jelzi a nemesfémek tisztaságát. A korszerű finomítási eljárásokkal már 999,9 ezrelék – vagyis „négy kilences” tisztaság is elérhető. Például egy 1 oz kanadai juharlevél aranyérme finomsága 0,9999, ami azt jelenti, hogy az érme 99,99% tisztaságú arany. Ezért az érme súlya valójában 31,1065875 gramm. Vagyis 31,1065875 x 0,9999 = 31,1034768 – 1 oz 100% tiszta arany.

Ennél tisztább aranyat nem is érdemes előállítani. Mert jóval több lenne a tisztaság növelésére fordított költség, mint maga a kinyert aranytöbblet.

Bizonyos aranyérméket a színarany mellett egyéb anyaggal (pl. réz vagy ezüst) is ötvöznek. Ilyenkor az érme bruttó súlya meghaladja az egy unciát. A színaranytartalma azonban továbbá is 31,103 gramm marad. Itt a dél-afrikai Krugerrand 1-unciás aranyérme a megfelelő példa. A bruttó tömege 33,93 gramm, a finomsága pedig 916,7. Ez megegyezik a 91,67%-os tisztasággal. Vagyis a számok nyelvén 33,93 x 0,9167 = 31,1034768, ezáltal 1 oz 100% tiszta arany.

Karát

A finomság mellett az arany tisztaságának másik hagyományos mértékegysége a karát (K). A legmagasabb karátszám 24. Ez legalább 99,9% tiszta arany. Az Európában kapható ékszerek többségének tisztasága 14 vagy 18 karát. Ez átszámolva 14/24 = 58,3% vagy 18/24 = 75% tiszta arany.

A karátot gyakran használják az ékszerek tisztaságának leírására. A befektetési arany szempontjából viszont a finomság előnyösebb, de gyakran használják ezt az ékszerek esetében is.

A fent leírtak miatt a nemesfémek súlya és tisztasága megállápítása nem mindig bizonyul könnyű feladatnak, mivel többféle mértekegység és rendszer van jelenleg is használatban.

Olvasson el mindent

Miért éri éri meg befektetni a Tavex-nél?
 • A legjobb piaci árakat kínáljuk
 • Grafikonjaink és tippjeink 24/7-ben a rendelkezésére állnak
 • Európa-szerte hozzáférhető és gyors kiszolgálást biztosítunk

Elküldés e-mailben