Árértesítés hozzáadása

Hogyan vásároljunk biztonságosan aranyat?

Megfelelő lépésekkel az arany remek választás lehet azok számára, akik diverzifikálni szeretnék befektetéseiket, és azok számára is, akik meg akarják védeni magukat a részvények, és a nemzeti valuták kockázataitól – például egy pénzügyi válság során.

Vannak olyan befektetések, amelyekbe jobb minél hamarabb belevágni, de a legtöbb esetben akkor hozzuk a legjobb döntést, ha kivárjuk a legjobb pillanatot.

Az aranyba való befektetés azonban nem olyan egyszerű, mint például az autóvásárlás. Tudnia kell, hogy milyen típusú aranyat szeretne vásárolni, meg kell találnia egy hozzáértő aranykereskedőt, és elemeznie kell a tárolási lehetőségeit is.

Kérjük, olvassa el az alábbi útmutatót az arany online vásárlásáról –  segítünk a megfelelő döntések meghozatalában az aranybefektetésekkel kapcsolatban.

Hogyan vásároljunk biztonságosan aranyat?

Az első dolog, amit tisztáznia kell az arany vásárlásakor, az az, hogy milyen típusú aranyat kíván vásárolni. Nemesfémeket szeretne vásárolni? Aranyérméket, vagy aranyrudakat szeretne vásárolni?

Léteznek alternatív megoldások, például ha ETF-ként (tőzsdén kereskedett alap) fektetne be az aranyba. Ezeknek a  lehetőségeknek megvannak a saját vásárlási folyamatai. Tehát, az első lépésként érdemes tisztáznia, milyen típusú arany befektetést keres.

Ha fizikai nemesfémet szeretne vásárolni, következő lépésként döntsön a rudak vagy érmék méretéről, hogy a méret megfeleljen annak az összegnek, amelyet befektetni kíván. Ezt követően, talán a legfontosabb lépés következik: megtalálni a megfelelő aranykereskedőt. Keresés közben számos lehetőséget találhat: brókereket, aranykereskedőket és bankokat, amelyek mind aranyat értékesítenek. Fontos, hogy elemezze a különféle kereskedőket, és egy megbízható, jó hírnévvel rendelkezőt válasszon. Érdemes olyan kereskedőtől vásárolni, aki hivatalos partnere a különböző aranyérmék és -rudak gyártóinak. Így hozzáférhet közvetlenül a gyártótól vásárolt termékekhez.

Miután megtalálta a megfelelő arany-kiskereskedőt, és meg is vásárolta termékeit, bizonyosodjon meg róla, hogyan lehet a legjobban tárolni azokat. Ez egy nagyon fontos pont, mivel a befektetését nem ajánlott bizonytalan helyen tárolni. Sokan a bankjuknál lévő széfekben tárolják aranypénzüket és rúdjaikat, míg mások, erre a célra az otthonukba vásárolnak széfeket. Akadnak olyanok is, akik a kertjükbe temetik – ezt azonban a Tavex nem javasolja.

MEGJEGYZÉS: Az arany rövid távon általában nem nyújt jövedelmező nyereséget. Az arany ára állandó változásban van, mint bármely más árucikké, ezért sosem szabad azért aranyba fektetni, mert lenne egy belső sejtése, hogy rövid idő alatt rengeteg pénzt fog majd ezzel keresni.

Tippek az arany biztonságos vásárlásához

Csak fizikai aranyat érdemes vásárolni

Ha fontolóra veszi az aranyba történő befektetést, fontosnak tartjuk emlékeztetni az arany, mint valódi pénz történelmi szerepére. 5000 éve használták pénzként, és az akkori amerikai elnök Nixon csak 1971-ben vette le a dollárt az arany-standardról, így a világ átállt egy „fiat” rendszerre, ahol a valutát nem nemesfémek (arany ezüst).

A legtöbb arany, amellyel kereskednek, az úgynevezett „papírarany”. Ide tartoznak a  terminügyletek, az ETF-ek és más pénzügyi ügyletek. Ezek közül a legtöbb még az arany árnyékát sem látta soha, ami nagyon nem megfelelő forgatókönyvet teremthet, ha a befektetők ki akarják fizetni/leadni arany befektetésüket. Sok esetben itt derül csak ki, hogy nincs elegendő fizikai arany. A biztonságos aranyvásárlás azt is jelenti, hogy meg kell győződni arról, hogy fizikai arannyal is rendelkezik – ne csak papíron birtokolja azt.

Vásároljon „likvid” érméket és rudakat

Természetesen vonzó aranyat vásárolni a legolcsóbb áron, de nem elég kifejezetten erre koncentrálni. Az olyan aranyérmék vásárlásával, mint például a Kanadai Juharlevél, Ausztrál Kenguru, Dél-afrikai Krugerrand, Osztrák Bécsi Filharmonikusok vagy az Amerikai Sas biztosítják az arany befektetések likviditását. Hogyan? Ezeket a termékeket kifejezetten azért gyártják, hogy a jelenlegi aranyárhoz képest nagyon alacsony haszonnal értékesítsék őket.

Emellett győződjön meg arról, hogy az arany kiskereskedő, akitől az aranyát vásárolta, rendelkezik visszavásárlási lehetőséggel, így a későbbiekben biztonságosan el is tudja adni az aranyát. Ezen kívül javasoljuk, hogy tartózkodjon a ritka érméktől, mivel ezeket nehéz lehet megfelelő áron eladni.

Azt javasoljuk, – vásároljon népszerű érméket és kisebb aranyrudakat, amelyeket később könnyen készpénzre válthat.

Használja inkább megtakarításait – ne a hiteleit – az arany megvásárlásához

Ha jó befektetést szeretne, akkor először gondoljon a megtakarításra. A megbízható befektetési stratégia nem hiteleken alapszik.

Ha aranyba szeretne fektetni, használja fel a megtakarításait, ne vegyen fel hitelt a vásárláshoz annak reményében, hogy ez a befektetés nagyon gyorsan jövedelmezővé válik. Soha nem lehet tudni, hogyan reagál rövid távon a piac, és előfordulhat, hogy az arany árának emelkedése előtt vissza kell fizetnie a hitelt.

Tartsa be a törvényt az arany vásárlásakor

Azt tanácsoljuk a befektetőknek, hogy tartsák be a szabályokat, ha jól akarnak dönteni befektetésükről. Csakis ezzel biztosíthatják, hogy ne veszítsék el a pénzüket.

Ne vásároljon aranyat „fekete” üzlet elrejtése érdekében.

Konklúzió:

A fentebb leírtak szerint az aranyba történő befektetés mindig is összetett folyamat. Ezért nem szabad elkapkodni. Fontos eldönteni, hogy milyen típusú aranyba kíván befektetni, mivel a piacon többféle lehetőség létezik – beleértve az aranyérméket, aranytömböket, ékszereket, ETF-eket és egyéb termékeket.

Ezenkívül meg kell győződnie arról, hogy mindig megbízható aranykereskedővel dolgozik, és arról is, hogy van biztonságos helye az arany tárolására.

Végül, ne feledje, hogy a fizikai aranyba történő befektetés remek módszer a kockázat felosztására és a portfóliója diverzifikálására.