Árértesítés hozzáadása

Hogyan vásároljunk biztonságosan befektetési aranyat?

Megfelelő lépésekkel az arany vásárlás remek befektetés lehet azok számára, akik diverzifikálni szeretnék befektetéseiket, és azok számára is, akik meg akarják védeni magukat a részvé

nyek, és a nemzeti valuták kockázataitól – például egy pénzügyi válság során.

Vannak olyan befektetések, amelyekbe jobb minél hamarabb belevágni, de a legtöbb esetben akkor hozzuk a legjobb döntést, ha kivárjuk a legjobb pillanatot.

Az befektetési arany azonban nem olyan egyszerű, mint például az autóvásárlás. Tudnia kell, hogy milyen típusú aranyat szeretne vásárolni, meg kell találnia egy hozzáértő aranykereskedőt, és elemeznie kell a tárolási lehetőségeit is.

A köveztkező sorokban szeretnénk bemutatni, hogyan is néz ki az online arany vásárlás – segítünk a megfelelő döntések meghozatalában az aranybefektetésekkel kapcsolatban.

Hogyan vásároljunk biztonságosan?

Az első dolog, amit tisztáznia kell a befektetési döntés meghozatalakor, az az, hogy milyen típusú befektetési formát szeretne választani. Nemesfémeket szeretne vásárolni? Ezüst- vagy aranytermékeket vásárolna inkább? Érméket vagy rudakat szeretne vásárolni?

 

Léteznek alternatív megoldások, például ha ETF-ként (tőzsdén kereskedett alap) fektetne be az aranyba. Ezeknek a lehetőségeknek megvannak a saját vásárlási folyamatai. Tehát, az első lépésként érdemes tisztáznia, milyen típusú befektetést keres.

Ha fizikai nemesfémet szeretne vásárolni, következő lépésként döntsön a rudak vagy érmék méretéről, hogy a méret megfeleljen annak az összegnek, amelyet befektetni kíván. Ezt követően, talán a legfontosabb lépés következik: megtalálni a megfelelő aranykereskedőt.

Keresés közben számos lehetőséget találhat: brókereket, aranykereskedőket, amelyek mind aranyat értékesítenek. Fontos, hogy elemezze a különféle kereskedőket, és egy megbízható, jó hírnévvel rendelkezőt válasszon. Érdemes olyan kereskedőtől vásárolni, aki hivatalos partnere a különböző aranyérmék és -rudak gyártóinak. Így hozzáférhet közvetlenül a gyártótól vásárolt termékekhez.

Miután megtalálta a megfelelő arany-kiskereskedőt, és meg is vásárolta termékeit, bizonyosodjon meg róla, hogyan lehet a legjobban kezelni és tárolni azokat. Ez egy nagyon fontos szempont, mivel a befektetését nem ajánlott bizonytalan helyen tárolni. Sokan a bankjuknál lévő széfekben tárolják aranypénzüket és rúdjaikat, míg mások, erre a célra az otthonukba vásárolnak széfeket. Akadnak olyanok is, akik a kertjükbe temetik – ezt azonban a Tavex nem javasolja.

MEGJEGYZÉS: Az arany vásárlás rövid távon általában nem nyújt jövedelmező nyereséget. Az arany világpiaci ára állandó változásban van, mint bármely más árucikké, ezért sosem szabad azért aranyba fektetni, mert lenne egy belső sejtése, hogy rövid idő alatt rengeteg pénzt fog majd ezzel keresni. Tehát amennyiben ezt a befektetési lehetőséget választja, mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkozni, esetleg valamennyi ideig figyelni, merre tart az arany árfolyama.

Tippek a biztonságos vásárláshoz

A fizikai arany vásárlás a legjobb befektetés

A legtöbb arany, amellyel kereskednek, az úgynevezett “papírarany”. Ide tartoznak a terminügyletek, az ETF-ek és más pénzügyi ügyletek. Ezek közül a legtöbb még az arany árnyékát sem látta soha, ami nagyon nem megfelelő forgatókönyvet teremthet, ha a befektetők ki akarják fizetni/leadni arany befektetésüket.

Sok esetben itt derül csak ki, hogy nincs elegendő fizikai arany. A biztonságos aranyvásárlás azt is jelenti, hogy meg kell győződni arról, hogy a kereskedő, akinel vásárlást tervez fizikai arannyal is rendelkezik – ne csak papíron létezzen az arany. A fizikai arany egyik legnagyobb előnye, hogy ezt könnyű magával vinni a világ bármelyik pontjára – akár utazik vagy véglegesen költözik másik országba.

Vásároljon “likvid” érméket és rudakat

Természetesen vonzó a legolcsóbb áron vásárolni, de nem elég kifejezetten erre koncentrálni. Az olyan aranyérmék vásárlásával, mint például a Kanadai Juharlevél, Ausztrál Kenguru, Osztrák Bécsi Filharmonikusok vagy az Amerikai Sas biztosítják a befektetések likviditását. Hogyan? Ezeket a termékeket kifejezetten azért gyártják, hogy a jelenlegi aranyárhoz képest nagyon alacsony haszonnal értékesítsék őket.

Emellett győződjön meg arról, hogy a kiskereskedő, akitől vásárolt, lehetőséget biztosít arany felvásárlásra, visszavásárlásra is, így a későbbiekben biztonságosan el is tudja adni azt. De a befektetési aranytermékeket természetesen nem kötelező ennél a kereskedőnél eladni, ahol őket vásárolta. Bármelyik befektetési arany kereskedője, bárhol a világon szívesen megvásárolja Öntől az aktuális árfolyam szerinti áron a megfelelően tárolt és kezelt szép állapotó aranytermékeket. Ezen kívül javasoljuk, hogy tartózkodjon a ritka érméktől, mivel ezeket nehéz lehet megfelelő áron eladni.

Azt javasoljuk, hogy vásároljon népszerű érméket és megfelelő aranyban nagyobb-kisebb aranyrudakat, amelyeket később bármikor könnyen készpénzre válthatóak.

– Az arany megvásárlásához használja inkább megtakarításait – ne a hiteleit! 

Ha hosszú távú, jó befektetést szeretne, akkor először gondoljon a megtakarításra. A megbízható befektetési stratégia nem hiteleken alapszik.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy lehetőleg ne vegyen fel hitelt a vásárláshoz annak reményében, hogy ez a befektetés nagyon gyorsan jövedelmezővé válik. Soha nem lehet tudni, hogyan reagál rövid távon a piac, és előfordulhat, hogy az arany árának emelkedése előtt vissza kell fizetnie a hitelt.

Tartsa be a törvényt!

Azt tanácsoljuk a befektetőknek, hogy tartsák be a szabályokat, ha jól akarnak dönteni befektetésükről. Csakis ezzel biztosíthatják, hogy ne veszítsék el a pénzüket.

Ne vásároljon aranyat “fekete” üzlet elrejtése érdekében.

Konklúzió:

A fentebb leírtak szerint az aranyba történő befektetés mindig is összetett folyamat. Ezért nem szabad elkapkodni. Fontos eldönteni, hogy milyen típusú aranyba kíván befektetni, mivel a piacon többféle lehetőség létezik – beleértve az aranyérméket, aranytömböket, ékszereket, ETF-eket és egyéb termékeket.

Ezenkívül meg kell győződnie arról, hogy mindig megbízható aranykereskedővel dolgozik, és arról is, hogy van biztonságos helye az arany tárolására.

A Tavex szakértői szívesen segítenek tanácsáival a döntéshozatalben. Amennyiben szeretne ingyenes tanaácsadást, foglaljon időpontot a weboldalunkon vagy hívjon minket a +36 20 2251515 telefonszámon!

Végül, ne feledje, hogy a fizikai aranyba történő befektetés remek módszer a kockázat felosztására és a portfóliója diverzifikálására.