Lépjen be

Árértesítés hozzáadása

Hogyan vásároljunk biztonságosan aranyat?

Megfelelő lépésekkel az arany remek választás lehet azok számára, akik diverzifikálni szeretnék befektetéseiket, és azok számára is, akik meg akarják védeni magukat a részvények, a nemzeti valuták kockázataitól – pl. egy pénzügyi válság során.

Vannak olyan befektetések, amelyekbe jobb minél hamarabb belevágni, de a legtöbb esetben akkor hozzuk a legjobb döntést, ha kivárjuk a legjobb pillanatot.

Hogyan vásároljunk biztonságosan aranyat? Az aranyba való befektetés azonban nem olyan egyszerű, mint például autóvásárlás. Tudnia kell, hogy milyen típusú aranyat szeretne vásárolni, meg kell találnia a hozzáértő aranykereskedőt, és elemeznie kell a tárolási lehetőségeit is.

Olvass el az alábbi útmutatót az arany online vásárlásáról –  segítünk a megfelelő döntések meghozatalában az aranybefektetésekkel kapcsolatban.

Hogyan vásároljunk biztonságosan aranyat?

Az első dolog, amit tisztáznia kell az arany vásárlásakor, az az, hogy milyen típusú aranyat kíván vásárolni. Nemesfémeket szeretne vásárolni? Aranyérméket vagy aranyrudakat szeretne vásárolni?

Egy másik megoldás az lehetne, ha ETF-ként (tőzsdén kereskedett alap) fektetne be az aranyba. Ezeknek a  lehetőségeknek megvannak a saját vásárlási folyamatai. Az első lépés annak eldöntése, hogy milyen típusú arany befektetést keres.

Ha nemesfémet szeretne, döntsön először a rudak vagy érmék méretéről, hogy a méret megfeleljen annak az összegnek, amellyel dolgozni szeretne. Ezután nézzen utána az aranykereskedőknek. Vannak ügynökök, akik felhatalmazott vevőket sorolnak fel, köztük brókereket, aranykereskedőket és bankokat, amelyek mind aranyat értékesítenek. Fontos, hogy elemezze a különféle kereskedőket, és jó hírnevűt válasszon.

Miután megtalálta a legmegbízhatóbb arany-kiskereskedőt, és meg is vásárolta termékeit, nézzen utána, hogy hogyan lehet a legjobban tárolni ezeket. Ez egy nagyon fontos pont, mivel a befektetését nem szabad bizonytalan helyen tárolni. Sokan a bankjukban lévő széfekben őrzik aranypénzüket és rúdjaikat, míg mások széfeket vásárolnak otthonukba. Egyesek még a kertbe is temethetik – ezt azonban a Tavex nem javasolja.

MEGJEGYZÉS: Az arany rövid távon nem ad jövedelmező kamatlábakat vagy értéknövelést. Az arany ára állandó változásban van, mint bármely más árucikké, ezért sosem szabad azért aranyba fektetni, mert lenne egy belső sejtése, hogy rövid idő alatt rengeteg pénzt fog majd ezzel keresni.

Tippek az arany biztonságos vásárlásához

Csak fizikai aranyat érdemes vásárolni

Ha fontolóra veszi az aranyba történő befektetést, fontosnak tartjuk emlékeztetni az arany, mint valódi pénz történelmi szerepére. 5000 éve használták pénzként, és Nixon csak 1971-ben vette le a dollárt az arany-standardról, így a világ átállt egy „fiat” rendszerre, ahol a valutát nem nemesfémek vagy más áruk fedezik. Előtte a bankjegyek csak szükséges mennyiségű aranyra vonatkoztak. Például a 35 dollár 1971-ig 1 uncia aranynak felelt meg.

A legtöbb arany, amellyel kereskednek, az úgynevezett “papírarany”. Ide tartoznak a határidős ügyletek, az ETF-ek és más pénzügyi eszközök. Ezek közül sokan még az arany árnyékát sem látták soha, ami nagyon nem megfelelő forgatókönyvet teremthet, ha a befektetők ki akarják fizetni/leadni arany befektetésüket. Itt tudják csak meg, hogy nincs elegendő fizikai arany. Biztonságos aranyvásárlás azt is jelenti, hogy meg kell győződni erről, hogy fizikai arannyal is rendelkezik – ne csak papíron birtokoljon ezt.

Vásároljon “likvid” érméket és rudakat

Természetesen vonzó aranyat vásárolni a legolcsóbb áron, de nem elég csakis erre koncentrálni. Az olyan aranyérmék vásárlásával, mint például a Kanadai Juharlevél, Ausztrál Kenguru, Dél-afrikai Krugerrand, Osztrák Bécsi Filharmonikusok vagy az Amerikai Sas biztosítják az arany befektetések likviditását. Hogyan? Ezeket a termékeket kifejezetten azért gyártják, hogy a jelenlegi aranyárhoz képest nagyon alacsony haszonnal értékesítsék őket.

Emellett győződjön meg arról, hogy az arany kiskereskedő, akitől az aranyát vásárolta, rendelkezik visszavásárlási politikával, így biztonságosan el is tudja adni az aranyát. Ezenkívül javasoljuk, hogy tartózkodjon a ritka érméktől, mivel ezeket nehéz lehet megfelelő áron eladni.

Ezért – vásároljon népszerű érméket és kisebb aranyrudakat, amelyeket később könnyen készpénzre válthat.

Használja inkább megtakarításait – ne a hiteleit – az arany vásárlásához

Ha jó befektetést szeretne, akkor először gondoljon a megtakarításra. A megbízható befektetési stratégia biztos nem hiteleken alapul.

Ha aranyat vásárol, használja fel a megtakarításait, ne hitelét az arany vásárláshoz! Főleg annak reményében, hogy ez a befektetés a jövőben nagyon gyorsan növekedni fog. Soha nem lehet tudni, hogyan reagál rövid távon a piac, és előfordulhat, hogy az arany árának emelkedése előtt vissza kell fizetnie a hitelt.

Tartsa be a törvényt az arany vásárlásakor

Azt tanácsoljuk a befektetőknek, hogy tartsák be a szabályokat, ha jól akarnak dönteni befektetésükről. Csakis ezzel biztosíthatják, hogy ne kobozzák el pénzüket.

Ne vásároljon aranyat “fekete” üzlet elrejtése érdekében.

Következtetés

Az elején leírtak szerint az aranyba történő befektetés mindig is összetett ügy. Ezért nem szabad “parancsikonokat” használni. Fontos eldönteni, hogy milyen típusú aranyba kíván befektetni, mivel a piacon többféle lehetőség létezik – beleértve az aranyérméket, aranytömböket, ékszereket, ETF-eket és egyebeket.

Ezenkívül meg kell győződnie arról, hogy mindig megbízható aranykereskedővel dolgozik, és arról is, hogy van biztonságos helye az arany tárolására.

Végül, ne feledjen, hogy a fizikai aranyba történő befektetés remek módszer a kockázat felosztására és a portfóliója diverzifikálására.