Árértesítés hozzáadása

Miért tartja az Egyesült Államok lakosságának negyede az aranyat a legjobb befektetésnek?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 26.07.2023
Aranyár (XAU-HUF)
861 301 HUF/oz
  
- 23 537 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 077 HUF/oz
  
- 534 HUF

Tavasszal a Gallup felmérést végzett az amerikaiak körében, hogy kiderítse, melyik eszközosztályt tartják a legjobb hosszú távú befektetésnek. Az arany az ingatlanok után a második helyre emelkedett, felülmúlva a részvényeket, kötvényeket és betéteket.

2022-ben az amerikaiak 15 százaléka gondolta az aranyat a legjobb hosszú távú befektetésnek, idén ez az arány 26-ra emelkedett. Ezzel az arany utolérte a részvényeket.

A felmérés szerint 2013 óta az ingatlanok állnak az első helyen. A legutóbbi felmérésben a válaszadók 35 százaléka tartotta a legjobb hosszú távú befektetésnek. Igaz, tavaly 45 százalékos volt a ugyan ez a mutató, tehát meredek visszaesés tapasztalható.

A harmadik helyen a részvények álltak 18 százalékkal, ezt követték a betétek (13 százalék) és a kötvények (7 százalék). A kriptovaluták a szavazatok 4 százalékát kapták.

Zöld= ingatlan, Sötétkék=Arany, Világoskék=Részvények, Piros=Betétek, Zöldeskék=Kötvények. 

Forrás: Gallup.

Louise Street, a World Gold Council elemzője szerint bár a magasabb kamatlábak csökkentették az ingatlanok vonzerejét, ez nem mondható el az aranyról.

„Egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik az aranyat tartják a legjobb hosszú távú befektetésnek. Mindez annak ellenére, hogy a kamatok 16 éves csúcsra emelkedtek márciusban” – mondta Street.

A Gallup közvélemény-kutatása is igazodik az aranykeresleti adatokhoz. Az elmúlt 11 év legmagasabb szintjére emelkedett tavaly az arany iránti fizikai kereslet , amit elsősorban a jegybanki vásárlások és a befektetési kereslet segítettek elő.

Az aranyrudak és érmék iránti kereslet 2 százalékkal nőtt 2022-ben. Összesen 1217 tonna befektetési aranyat vásároltak tavaly. A kereslet két negyedévben 340 tonna körül mozgott, utoljára 2013-ban fordult elő ilyen.

Különösen erős volt az amerikai és európai befektetők vásárlási igénye – tavaly összesen 427 tonna befektetési aranyat vásároltak. Ez meghaladta a 2011-es 416 tonnás rekordot.

Street szerint, míg az intézményi befektetők a magasabb kamatlábak miatt adnak el aranyat, az amerikai fogyasztókat érő inflációs nyomás lehet a kereslet fő hajtóereje, mivel az emberek az infláció elleni fedezetet keresik:

A Gallup közvélemény-kutatása szerint a betétek, mint hosszú lejáratú befektetések népszerűsége minimálisan nőtt – annak ellenére, hogy a betéti kamatok megközelítették az 5 százalékot. Viszont az inflációhoz képest ez az érdeklődés továbbra is gyenge, és akik hosszú távú inflációra számítanak, az aranyat vonzóbb befektetésnek látják. Kutatásunk azt mutatja, hogy az aranybefektetők nagyon is tisztában vannak az aranyban rejlő potenciállal az infláció ellen.

Az Arany Világtanács felmérése azt mutatja, hogy az amerikaiak “értik az arany hosszú távú értéktároló szerepét, és tisztában vannak a biztonságával”. Az is kiderült, hogy a befektetők kétharmada egyetért abban, hogy “az arany jó biztosítás politikai és gazdaságilag bizonytalan időkben”, és az értéke idővel nő.

Mait Kraun, a Tavex csoport elemzőjének megjegyzése:

Az arany nyilvánvalóan nagy népszerűségre tett szert a befektetők körében az elmúlt évben. Ennek több oka is van, mint például a geopolitikai feszültségek (főleg az ukrajnai háború), a magas infláció, illetve a koronaválság utáni világgazdasági bizonytalanság. Másrészt a különféle eszközök ármozgásaival való kapcsolat is látható. Az arany ára az elmúlt években magas maradt, és ez tükrözi a befektetők általános pszichológiáját is, ahol az elmúlt időszakban jó hozamot mutató eszközöket jobban értékelik. Láthatjuk, hogy 2011-ben az arany volt az első a felmérésben 34 százalékkal, ugyanebben az évben dollárban is volt egy árcsúcs, aminek ismételt eléréséhez közel 9 év kellett. A jelenlegi trend azonban valószínűleg a jövőben is folytatódik, hiszen az alapkép erősen az arany mellett szól.

Ez is érdekelheti