Árértesítés hozzáadása

10 érdekesség az ezüstről

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 16.11.2022
Aranyár (XAU-HUF)
887 452 HUF/oz
  
+ 18 862 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 724 HUF/oz
  
+ 328 HUF

Az ezüstöt évezredek óta használják dekorációs és használati tárgyakban, a kereskedelemben, valamint számos pénzrendszer alapjaként. A tiszta ezüst színe a legfényesebb az összes fém közül, optikai visszaverő képessége, hő- és elektromos vezetőképessége pedig a legmagasabb. A fent említett tulajdonságoknak köszönhetően az ezüst számos iparban hasznosnak bizonyul, például tükrök, elektromos berendezések és fényképezőgépek, amely az ezüst legnagyobb végfelhasználója.

Íme tíz érdekesség az ezüstről:

  1. Az ezüst olyan, mint az arany kistestvére. Mindkettő a szupernovaként ismert csillag robbanásából ered. A Journal Astronomy and Astrophysics folyóiratban 2012 szeptemberében megjelent tanulmány szerint a kisebb szupernovák ezüstöt, a nagyobbak pedig aranyat termelnek.
  2. Az ezüst nagy szerepet játszott a korai fotózás lehetőségében. Az RSC szerint az első nehézkes fényképezőgépek fényképező lemezei ezüst-nitrátot (ezüstöt nitrogén- és oxigénmolekulákkal kombinálva) használtak, mivel úgy reagál a fényre, hogy elfeketedik, így a fotósok egy pillanatnyi fényt képesek rögzíteni. Az ezüst még a modern digitális fényképezőgépek korában is a hagyományos fényképezési folyamat része.
  3. A befektetők régóta az aranyat tartják a legértékesebb fémnek, de az ezüst jelentőségét és értékét nem szabad alábecsülni. Az ezüst majdnem olyan régóta része történelmünknek, mint az arany. Mindkettőt több mint 6000 éve használják.
  4. Az ezüst volt az első nemesfém, amelyet fizetőeszközként használtak több mint 4000 évvel ezelőtt.
  5. Az elemek közül az ezüst vezeti a legjobban az elektromosságot. Ezt szabványként használják, amelyhez képest más származékos termékek teljesítményét mérik. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az ezüst elektromos vezetőképessége 100. A réz a 97., az arany pedig a 76. helyen áll. Minden bizonnyal ez az egyik legnagyobb oka az ezüst gyártási és ipari anyagokban való felhasználásának.
  6. Az ezüst fém nem mérgező az ember számára, és akár ételek díszítésére is használható. A legtöbb ezüstsó azonban mérgező. Az ezüst elpusztítja a baktériumokat és más alacsonyabb rendű organizmusokat.
  7. Az ezüst-jodid vegyületet eső előállítására használták, és a hurrikánokat felhők vetésével próbálták megfékezni.
  8. Az “ezüst” szó jelentése “pénz” több mint 14 különböző nyelven, köztük franciául, thaiul, szuahéliül és walesiben.
  9. Mintegy 530 000 tonna ezüsttartalék van a világon, ami körülbelül háromszor több, mint az aranykészlet.
  10. A legnagyobb ezüsttermelő Mexikó, a legnagyobb ezüstvásárló pedig az Egyesült Államok (2016-ban).

Tekintse meg ezüst termékeink kínálatát!

 

 

Ez is érdekelheti