Árértesítés hozzáadása

10 ok, amiért érdemes aranyba fektetni

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 22.02.2023
Aranyár (XAU-HUF)
886 490 HUF/oz
  
+ 17 565 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 699 HUF/oz
  
+ 297 HUF

Az idők kezdeteitől a hatalommal és a gazdagsággal azonosított fém, amelynek ragyogása felfedezése után 1000 évvel sem halványult el. A földrajzi terjeszkedések célja, amely az évszázadok során elmélyítette az emberi tudatban betöltött szerepét. A globális monetáris rendszer alapja, amely a legnagyobb gazdasági fellendülés időszakaként vonult be a történelembe. De mi az oka az arany népszerűségének mint befektetés? Mi készteti a befektetőket a világ minden tájáról, hogy ebbe a fémbe fektessék be tőkéjüket? És végül: megéri aranyba fektetni?

Megéri aranyba fektetni?

Erre a kérdésre könnyedén találhatunk választ a történelemben. Az aranyvalutától való eltérés és a monetáris rendszer fiat valutára váltása – amely mögött nincs valódi háttér, és értéke kizárólag a törvényes fizetőeszköz helyzetét meghatározó jogszabályi előírásokon alapul – a jelenleg használt pénzt ingataggá tette mindenféle manipuláció és visszaélés. Ez különösen nyilvánvaló a pénzügyi piacok megnövekedett volatilitás időszakaiban, valamint válságok idején. Aztán a kormányok és a bankok a „segítség” köntösében gyakran a fiat valuták tulajdonságait használják fel arra, hogy elrejthessék a korábban elkövetett monetáris és fiskális politikai hibákat.

Megtérülő aranyba fektetni?

A valutákkal ellentétben az arany forrásai és kitermelésének mértéke korlátozott, ami azt jelenti, hogy az aranyat nem lehet mesterségesen létrhozni a piacon. Az érc tehát kiváló hosszú távú tőkefedezet, melynek értéke mélyen az emberi tudatban gyökerezik. Emiatt az arany eszmei értékével kiemelkedik a többi eszközosztály közül. Az arany valami értékeshez kapcsolódik, nemzedékről nemzedékre öröklődik. Emiatt az arany birtoklása valami jóval és értékessel társul.

 

Bemutatjuk a 10 legfontosabb okot, amiért érdemes aranyba fektetni. Ezek a legfontosabb kérdések, amelyek meghatározzák a fizikai aranyba történő befektetés egyediségét, jövedelmezőségét és biztonságát.

 

Az aranyba történő befektetés biztonsága

Az aranyat általában nem érintik hátrányosan a helyi pénzügyi válságok vagy politikai konfliktusok, éppen ellenkezőleg, hasznot húz belőlük. Ennek az az oka, hogy a válság során nem áll fenn a csőd veszélye (mint a tőzsdén jegyzett társaságok esetében), a kínálat jelentős növekedése (mint a fiat devizák esetében), az adó- vagy tulajdonosváltáshoz kapcsolódó (pl. ingatlan). Mindez azt jelenti, hogy jelenleg az aranyba történő befektetést tartják az egyik legbiztonságosabb pénztárolási módszernek.

 

Az arany mindenki számára befektetés

Az aranyba való befektetés mindenkié. Egy nagyon gyakran reprodukált sztereotípia az ebbe a fémbe történő tőkebefektetéssel kapcsolatban, hogy nagy, legalább több millió forint értékű tőkebefektetéssel kell rendelkeznie. Nos, ez egy téves gondolkodásmód, mert a befektetési arany piacának dinamikus fejlődése miatt a termelők jelentősen bővítették kínálatukat, a kis alapokkal rendelkező vagy magas likviditást kereső befektetők igényeihez igazított termékekkel is. Ennek eredményeként a befektetési arany piaca rengeteg lehetőséget kínál a befektető számára – már kisebb összegekért is befektethet aranyba. Ha kis összegeket fektet be aranyba, a siker kulcsa a rendszeresség – csak az erőforrások rendszeres bővítése ebben a fémben képes mérhető előnyökkel járni a jövőben.

 

Aranyba fektetni egyszerű

Az aranyba való befektetés nem igényel speciális ismereteket, diagramok elemzését vagy a befektetések folyamatos nyomon követését – az aranyba történő tőkebefektetés alapelve a “vásárolj és tarts”. Ez különösen fontos a pénzügyi piacokon tapasztalható megnövekedett volatilitás időszakaiban, ami általában különböző típusú válságokat kísér – az arany ára nemcsak ellenáll a negatív gazdasági eseményeknek, hanem fokozatosan emelkedik is, ami hosszú távon jelentősen csökkenti a kockázatot.

 

Adókérdések

Az aranyba történő befektetés egyik fő előnye az adók, pontosabban az adókedvezmények.A rúd és érme formájában lévő fizikai befektetési arany mentes az áfa alól.

 

Az arany rendkívül magas likviditása

Az aranypiac kétségtelenül az egyik leginkább globalizált pénzügyi piac. A többmilliárdos napi aranyforgalom és az ezzel foglalkozó szervezetek sokasága miatt a szpredek (a vételi és eladási ár közötti különbségek) nem nagyok. Ezenkívül a befektetés szükség esetén könnyen átváltható az Ön által választott világvalutára. Figyelembe véve az arany jövőbeni értékesítésének lehetőségét, vásárláskor ne felejtsük el, hogy a világszerte elismert pénzverdék aranytermékeit válasszuk – érméket és rudakat vásároljunk olyan gyártóktól, mint a PAMP, vagy a Valcambi – amelyeknek a Tavex a hivatalos forgalmazója a magyar piacon – bizonyos értelemben a problémamentes értékesítés garanciája.

 

Korlátozott aranykészlet

Vitathatatlan érv az arany mellett, hogy erőforrásai nem végtelenek. A korlátozott aranykészlet az érckészlet évről évre csökkenő készleteivel együtt hozzájárul az érc értékének növekedéséhez. Ráadásul jelenleg az aranybányászat tőkeigényesebb – a bányászatra szakosodott cégeknek egyre mélyebb lelőhelyeket kell elérniük, ami jelentősen befolyásolja a termelési költségeket.

 

Az arany, mint a befektetési portfólió diverzifikálásának eszköze

A gazdasági válságok korszakában, amikor a diverzifikáció problémája egyértelműen felértékelődik, az arany iránti kereslet növekszik, ami alacsony korrelációt mutat más eszközosztályokkal, és idővel átviszi a tőke értékét. Emiatt, különösen a megnövekedett volatilitás időszakaiban, az aranyportfóliók általában alacsonyabb kockázattal és magasabb hozammal rendelkeznek. Az arany tehát hozzájárul a befektetési kockázat csökkentéséhez.

 

A mozgás szabadsága arannyal

Az Európai Unió területén nem kell bejelentenünk az arany birtoklását.  Ez a nemesfém egyik gyakran figyelmen kívül hagyott előnye, amely egyúttal megkönnyíti az arany bőröndbe való csomagolását, és szállítását. Más eszközök esetében ez sajnos problémásnak, sőt sokszor lehetetlennek bizonyulhat.

 

Nulla vagy nagyon alacsony karbantartási költség

A befektetések kiszolgálási költségeit tekintve az arany határozottan kiemelkedik a többi eszközosztály közül. Nincs jutalék vagy kezelési díj a fizikai aranyrudak vagy érmék saját trezorában való tárolásáért. A jutalékok és a kezelési díjak gyakran igen jelentős költséget jelentenek befektetési alapok befektetései esetén – különösen akkor, ha a társaság az elért eredménytől függetlenül díjat számít fel. Természetesen költségek merülnek fel, ha úgy döntünk, hogy egy külső entitásnál tároljuk az aranyat, de emlékeznünk kell arra, hogy ezzel a lépéssel mi magunk is megfosztjuk magunkat az aranybefektetés legfontosabb előnyétől, a függetlenségtől.

 

Az arany kritikus szerepet játszik a modern monetáris rendszer stabilitásában

A modern monetáris rendszerben az aranynak a világ központi bankjainak tartalékaiban betöltött szerepe a felhalmozási funkcióra vezethető vissza. Az aranyat ezért általában értéktárolónak tekintik. Adam Glapiński, a Lengyel Nemzeti Bank elnökének hivatalos álláspontja az arany nemzeti tartalékokban betöltött szerepéről azt jelzi, hogy e fém jellemzői miatt nagyon alkalmas a devizatartalékok fenntartására és a tőke felhalmozására szolgáló prudenciális funkcióra. Hosszú távon, ellenáll a stresszes időszakoknak és a változó piaci feltételeknek. Ráadásul a Lengyel Nemzeti Bank véleménye szerint az arany egyedülálló befektetési értékeket kínál – hitelkockázattól mentes, értéke nem esik az ország helytelenül végrehajtott monetáris vagy fiskális politikájának befolyása alá, és bár általános kínálata korlátozott, fizikai tulajdonságai garantálják tartósságát és elpusztíthatatlanságát. Mindezen okok miatt az aranyat tartják a legjobb pénzügyi biztosítéknak a függetlenség garantálására.

 

Lehet pénzt keresni aranybefektetéssel?

Ahogy az alábbi táblázat is mutatja – abszolút. Azonban, mint minden más befektetésnél, a piacra lépés és a piacról való kilépés pillanata döntő jelentőségűnek tűnik. Emiatt érdemes folyamatosan nyomon követni a jelenlegi makrogazdasági helyzetet, valamint tisztában lenni a kormányok és jegybankok egyes lépéseinek gazdaságra gyakorolt ​​hatásával. Mindazonáltal, ha – amint azt a szöveg előző részében említettük – legalább 10-15 évre fontolgatjuk a tőke aranyba történő befektetését, és rendszeresen gondolkodunk a fém forrásainak bővítésén, akkor a befektetés kockázata minimális.

 

10 éves arany diagram 

Az “aranyszerzés” kérdését azonban egy adag távolságtartással kell megközelíteni. Az a tény, hogy más eszközosztályokhoz képest ennek a fémnek az árfolyama viszonylag stabil – egyedi esetekben az aranyárfolyamok napi és gyakran havi változásai is elérik a több százalékot – elsősorban a portfólió defenzív részének összetevőjeként kezeli. . Az arany tehát egyfajta „biztosítás” a befektetési portfólió számára, amely más eszközosztályokkal való alacsony korrelációjának köszönhetően védi a portfóliót, különösen a pénzügyi piacok fokozott volatilitása idején. Az arany szerepe tehát az, hogy magas likviditást, függetlenséget és stabilitást biztosítson tulajdonosának, és ebben az összefüggésben az aranyba való befektetés mindig nyereséges lesz.

Ide kattintva megtekintheti befektetési arany termékeink kínálatát!

Ez is érdekelheti