Árértesítés hozzáadása

A koronavírus megfékezése abszurd helyzetet idézett elő: jelentősen magasabb áron forog a fizikai aranyrúd ára

Közzétéve Sten Senkel által Hírek kategóriában ekkor: 24.02.2021
Aranyár (XAU-HUF)
856 393 HUF/oz
  
- 9 642 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 869 HUF/oz
  
- 65 HUF

A rendkívül megnőtt fizikai aranykereslet és a koronavírus megfékezése céljából hozott intézkedések abszurd helyzetet idéztek elő: több, mint egy hónapja jelentősen magasabb áron forog a fizikai aranyrúd, mint a tőzsdei arany ETF-ek, az ezüst pedig gyakorlatilag eltűnt a piacról.

Az arany klasszikus menedék válságos időkben, az utóbbi hetekben több piaci szereplő is nyilatkozott, hogy kifogytak a készletekből. Hogy áll most az arany piaca, lehet még aranyat kapni valahol?

A mostani egy elég speciális helyzet, mert az aranykereskedelem tradicionálisan egy cash and carry üzlet, hagyományos úgy zajlik, hogy az ügyfelek besétálnak, kiválasztják a terméket, kifizetik és elviszik, az aranykereskedő pedig azonnal beszerez valamely finomítótól ugyanannyi kiló aranyat, amennyit épp eladott. Ez egy hónappal ezelőttig működött is. Mostanra normalizálódott a helyzet, de az árak magasabban ragadtak a tőzsdei árhoz képest, mint korábban.

2011 augusztusában láttunk hasonlót, amikor az amerikai kötvényeket leminősítették. Akkor az adósságplafon emelésének halogatása miatt egy-két napig mindenki várt, hogy mi fog történni és visszatartották az árukészleteiket.

Azonban van egy nagyon fontos üzenete is a mostani válságnak: ha mindenki egyszerre szeretne aranyat vásárolni, azt nem tudja kiszolgálni a fizikai aranypiac. Ez most egyértelműen kiderült. Egyszerűen nincs annyi arany, mint amennyi pénz van.

Egy ennél jóval magasabb árfolyam sem biztos, hogy elhozná a kiegyenlítő hatást az eladók és a vevők közt.

Ez is érdekelheti