Árértesítés hozzáadása

A svájciak büszkesége: a Valcambi aranybánya

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 05.12.2022
Aranyár (XAU-HUF)
842 822 HUF/oz
  
- 18 578 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 962 HUF/oz
  
- 400 HUF

Ha az aranyhoz kötődő országokra vagy régiókra gondolunk, valószínűleg az első ami eszünkbe jut az Svájc, amely az aranybefektetők körében értékes és előkelő hírnévnek örvend. De hogyan lett ez az ország az egyik legfontosabb úgynevezett aranyország? Ebben nagyon fontos szerepet játszott a Valcambi finomító.

Svájc a világ aranytermelésének központja

Négy igen tekintélyes finomító működik Svájcban, de ezúttal egy, a világ legnagyobbjának tekinthető aranygyárnál állunk meg. A Valcambi egy olyan üzem, amely évente körülbelül 1400 tonna arany finomítására képes.

Sok vagy kevés? Ehhez a nagyobb képet kell nézni – ha például 2020-ban 3200 tonnát bányásztak a világon, akkor ezeknek a mennyiségeknek az összefüggése sokat mond.

Svájc területe nem nagy. Ennek ellenére nagyon erősen sikerült feltörnie a világtérképre. Lehet, hogy meglepő, de a nemesfémek Svájc legnagyobb importcikkei. A legnagyobb exportcikkek pedig a drágakövek. Így az arany és a Valcambi finomító nagyon fontos szerepet tölt be az ország gazdaságában. Főleg, hogy a világon bányászott arany több mint 70 százalékát svájci gyárakban finomítják.

Mi volt Svájc és a Valcambi sikerének titka?

A Valcambi finomítót svájci üzletemberek alapították 1961-ben, eredeti neve Valori & Cambi. 1967-ben ez a név összeolvadt, és ebből lett a ma is használatos: Valcambi. Ugyanebben az évben a Credit Suisse megvásárolta a cég 50 százalékos részesedését, majd 1980-ban a bank megszerezte a fennmaradó 50 százalékos részesedést is, így egyedüli tulajdonos lett.

2003-ban a bank eladta a finomítót a European Gold Refineries-nek (EGR). Ma a körülbelül 160 alkalmazottat foglalkoztató vállalat a Global Gold Refineries Ltd (GGR) kizárólagos tulajdonosa. Maga a finomító több mint 3 hektáros területen található Balerna megyében.

A Valcambi sikerének titka sok különböző dologban rejlik. Nagyon lenyűgöző, hogy a vállalat milyen gyorsan lépett be az aranyiparba, és megváltoztatta a meglévő erőviszonyokat. Míg néhány más finomító több száz éves, a Valcambi egy nagyon fiatal finomító. Jöttek, láttak és győztek, és nagyon gyorsan. Hogyan csinálták?

Mindenekelőtt Svájc technológiai és logisztikai infrastruktúráját érdemes dicsérni, amely teljes mértékben támogatja az aranyellátási és -finomítási folyamatokat, és nagyon hatékonnyá tette a gyártást az érintett felek számára. Ez az egyik oka annak, hogy a svájci finomítókból származó arany a kiváló minőségű befektetési arany szinonimájává vált.

Az okokat a történelemben is lehet keresni. Mivel az arany iránti kereslet továbbra is magas maradt, ez a valcambi üzem sikere előtt is utat nyitott. Nagy támogatást nyújtott az a tény, hogy az 1970-es, 1980-as években az arany ára emelkedett (több mint 20-szor). Mivel a svájciak évszázadok óta építik mind a pénzügyi stabilitást, mind a pénzügyekkel kapcsolatos biztonságérzetet, nem csoda, hogy az aranyfinomítást is rájuk bízzuk, mert biztosak lehetünk benne, hogy kiváló minőségben végzik munkájukat. Így a világ aranyiparának központja Svájcban található.

A minőségben biztosak lehetünk

Minden Valcambi aranylemezen megtalálható az “ESSAYEUR FONDEUR” proofer pecsét, amely megerősíti a lemez tisztaságát és aranytartalmát. A címke használatához a Valcambinak meg kell felelnie a szigorú svájci szövetségi törvényeknek (a nemesfémtermékek ellenőrzéséről szóló törvény), és állami engedéllyel rendelkező vizsgálóberendezéseket kell használnia a vállalat vizsgálótermében.

Az ellenőröknek pontosan dokumentálniuk kell a nemesfémek tisztaságának meghatározása során végzett munkájukat. Ezenkívül készen kell állniuk arra, hogy dokumentumokat bármikor ellenőrzés céljából benyújtsanak a hatóságoknak. Vagyis az egyes Valcambi aranylemezek tisztaságát a kormány és a gyártó képviselői is megerősítik.

A Valcambi arany- és ezüstlemezeit világszerte elismerik. A finomítót a világ legnagyobb aranybrókerei – a Svájci Nemzeti Bank és a London Gold and Silver Market Association (LBMA) – akkreditálták. A Valcambi ügyfelei közé tartoznak a lakossági befektetők, nemzetközi pénzintézetek, kormányok és központi bankok. A Valcambi befektetési termékei biztonságos választások, amiben bízhatunk.

Itt ismerkedhet meg a Valcambi aranylapkákkal, amelyek a világ egyik legkeresettebb befektetési termékei közé sorolhatók.

Ez is érdekelheti