Árértesítés hozzáadása

Az amerikai nagybankok: Az arany unciánkénti ára 3000 dollárra emelkedik egy év alatt

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 20.06.2024
Aranyár (XAU-HUF)
871 538 HUF/oz
  
+ 15 080 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 571 HUF/oz
  
+ 274 HUF

Az Egyesült Államok négy legnagyobb bankja közé tartozó Citibank és a Bank of America elemzői azt jósolják, hogy jövőre 3000 dollárra emelkedik az arany unciánkénti ára. A Citi elemzői rámutattak, hogy a fizikai arany iránti erős kereslet, a központi bankok aranyvásárlásai és a makrogazdasági helyzet továbbra is támogatni fogja az arany árának emelkedését. Szerintük az aranyár mozgása nem lesz lineáris, de az átlagáranak az év második felében és 2025-ben is emelkednie kell. Ez azt jelenti, hogy lehetnek korrekciók, de hosszabb távon az arany emelkedő tendenciát mutat.

2000-2200 dollár között nagyon erős a támasz a piacon és arra számítanak az elemzők, hogy az év második felében az arany új rekordokat tesztelhet. 2025-ben azonban már 3000 dollárig is emelkedhet az ár  – jelentettek be a bank elemzői.

A nemesfémeket támogató fontos tényezők

A bank tézisét alátámasztó több fontos tényező is előkerült. Először is, az aszimmetrikus piaci kockázatok továbbra is fennállnak, mivel az arany unciánkénti ára 2400 dollárra emelkedett az erős amerikai dollár, a magas kamatlábak és az emelkedő részvénypiacok ellenére – mondták az elemzők. Amerika negatív gazdasági előrejelzései, még inkább pozitívan hatnak az arany keresletére. Ha minden marad a régiben, több és hosszabb távú fogadást kötnek az aranyra – áll a Citibank közleményében.

A 6-12 hónapos időszakat nézve a Citi úgy látja, hogy a kockázatok a gazdaság lassulása és a kötvényhozamok csökkenése felé billennek. Sok a bizonytalanság az amerikai választások körül és egy esetleges recesszió még magasabbra tolná az Egyesült Államok költségvetési hiányát.

Az optimista előrejelzést alátámasztja az a tézis is, hogy a kamatok potenciálisan már elérték a csúcsot. Ha a Federal Reserve a kamatcsökkentés mellett dönt, és ez az amerikai állampapírok emelkedését okozza (amikor az árfolyamuk emelkedik, a hozamuk vagy a kamatlábuk csökken), akkor ez nagyon kedvező környezet lenne az arany számára.

 A fizikai kereslet továbbra is erős

Ráadásul a fizikai arany iránti kereslet továbbra is nagyon erős marad. Különösen nagy a kereslet a feltörekvő piaci jegybankok részéről, amelyek jelentős vásárlók voltak. Ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. A Citi a kínai kiskereskedelmi piac keresletére is rámutatott, a kínaiak rekord mennyiségű aranyat vásároltak. A kínai aranypiac prémiumai magasak, ami arra utal, hogy az idők során nagy kereslet alakult ki, amely továbbra is fennmarad – mondták az elemzők.


A Citi más fémek esetében is jó teljesítményt jósol. Az ezüst várhatóan unciánként 38 dollárra fog emelkedni az év során, amit az erős ipari kereslet segít. Az ezüst iránt különösen nagy a kereslet a napelemek és elektromos autók gyártói körében.

A réz esetében a tonnánkénti ár 12 000 dollárra emelkedik az év végére. Ezt segíti Kína zöldenergiára való átállása és a szükséges infrastruktúra kiépítése.

Bank of America: Az arany mellett az ezüst is egyre nagyobb lendületet kap

A Bank of America a múlt héten azt is jósolta, hogy az arany ára unciánként 3000 dollárra emelkedik. Az átlagos ezüst unciánkénti ár is várhatóan tovább fog emelkedni, 2026-ban átlagosan 35 dollár lesz az unciánkénti ár. A BofA elemzői több az előrejelzést alátámasztó tényezőt is kiemeltek, így például a jegybanki kamatemelések végét, illetve azt, hogy egyre több befektető nemesfémeket választ.

A BofA elemzői úgy vélik, hogy az idei gyors felértékelődés ellenére a nemesfémeknek még bőven van tere a növekedésnek. Unciánkénti 3000 dolláros ár várhatóan 2025-re érkezik meg. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ezüstbányák részvényeit vásárolni kívánó befektetők nehezen találnak olyan cégeket, amelyek fő tevékenysége lenne az ezüstbányászat. Az ezüst gyakran más fémek bányászatának mellékterméke.

Az arannyal ellentétben nehéz úgynevezett tiszta ezüstbányákat találni – írták az elemzők. A szakértők rámutatnak, hogy még az elsősorban ezüstre koncentráló bányák is forgalmuk 50 százalékánál kevesebbet kereshetnek a fehér fémből. Annak ellenére a BofA elemzői kiemelnek néhány olyan vállalatot, amelyeket befektetési szempontjából kifejezetten ajánlanak. Olyanok pl. a Pan American Silver (PAAS) és a Wheaton Precious Metals (WPM).

Ez is érdekelheti