Árértesítés hozzáadása

Az arany valódi pénz: minden más hitel

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 20.01.2023
Aranyár (XAU-HUF)
862 249 HUF/oz
  
- 22 589 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 087 HUF/oz
  
- 523 HUF

Az aranyár esetében nem szabad a rövid távú tényezőkre és a jegybankok tevékenységére koncentrálni. Megérkezett az infláció, és az arany ára nem szökött az egekbe, de aki tudja, miért fektet be nemesfémekbe, az megnyugodhat – írja a svájci székhelyű nemesfém-tanácsadó, Claudio Grass.

A következőkben Claudio Grass írását olvashatja, amely a Mises Intézet honlapján jelent meg:

2022 nagy részében barátaim, ügyfeleim és olvasóim ugyanazt a kérdést tették fel. Aki ismer, az már sejtheti, mit gondolok a nemesfémekről és szerepükről. Továbbra is ugyanazt a nézetet vallom, és azoknak, akik nem ismerik, elmondom a gondolataimat.

Azok számára, akik nem nagyon ismerik a pénzügyek történetét – ami sajnos a többségnél így van –, természetes a gondolat: „Ha az arany olyan jó fedezet az infláció ellen, miért nem szökött az egekbe az ára? Megérkezett az infláció, nem?

Sok különböző oka van, és néhány ezek közül nyilvánvalóbb, mint mások. A Federal Reserve kamatemelése és akcióinak agresszivitása a legegyszerűbb magyarázat. Legalábbis ez a válasz, amit a legtöbb mainstream közgazdász és elemző ad. Ennek is van értelme: ha az arany nem kamatozik, miért ne válasszunk inkább olyan befektetést, ami igen? A legtöbb befektető így gondolkodik, és ez rossz hatással van a keresletre, ami viszont lent tartja az árat. Legalábbis ez az elmélet.

Az arany jobban teljesített más pénznemekben

Ha egy kicsit alaposabban elkezdjük tanulmányozni a témát, akkor ezeket a nézeteket megcáfolhatjuk. A feltevés szerint az arany alulteljesített a 2022-es évben. De vajon tényleg így van? Ha pénzt keresünk, és az összeget nem amerikai dollárban kapjuk, akkor teljesen másképp láthatjuk a problémát. Euróban számolva mintegy 7 százalékkal drágult az arany. Egyiptomi fontban mérve az arany 45 százalékkal nőtt. Forintban nézve pedig 21 százalékot emelkedett az árfolyam tavalyhoz képest. Ez egyértelműen mutatja, hogy a kérdés a perspektívára vonatkozik.

Aki pedig nagyobb képet lát, annak még világosabb a perspektívája. Az arany árának fiat valutákkal való mérése nem igazán hasznos. Nem az arany ára az, ami ingadozik. Ami ingadozik, az egy teljesen értelmetlen papírdarab képzeletbeli értéke. Amint azt minden felelős aranybefektető tudja, egyetlen fontos trend van, és ez nyilvánvaló.

Amint azt már sokszor kifejtettem, nem hiszem, hogy a rövid távú ármozgások forradalmasítanák a befektetői döntéseket. Ez igaz azokra a befektetőkre, akik a megfelelő okokból tartanak aranyat, és megértik, miért teszik ezt. Fontos azonban, hogy a fősodratú médiacímeken túl nézzünk, és megkülönböztessük a jelet a zajtól. Például egy személy millió elemzést és előrejelzést találhat arról, hogy mi lesz az arany árával. Ott felszínes árdinamikát figyelnek meg, és egyszerű érveket használnak. Az egyik ilyen hatás a jegybank monetáris politikai előrejelzései. A narratíva a következő: “Mivel azt várjuk a központi bankoktól, hogy ezt-azt tegyenek, az arany bizonyos módon reagál majd.”

 

A jegybankok felvásárolják az aranyat

Ahelyett, hogy a jegybankárok tervei szerint járnánk el, találgatnánk, mit fognak tenni, és ez hogyan érinti az aranypiacot, logikusabb, ha megnézzük, mit is tettek valójában. A tetteket kell néznünk, nem a szavakat. És amit 2022-ben történt, az sokat mond. Világviszonylatban a központi bankok a leggyorsabb ütemben növelték aranytartalékaikat 1967 óta, amikor a dollárnak még aranyban volt meghatározva a fedezte.

Gondoljon erre egy pillanatra, majd idézze fel a gazdaságról közzétett nézeteiket és előrejelzéseiket. Hogyan hiszik el, hogy a recesszió elkerülhető, az infláció teljes mértékben ellenőrzés alatt áll, és a saját valutájukba vetett bizalom erős. Itt mindenki levonhatja a saját következtetéseit.

A jövő évre tekintve több oka is van az aggodalomra. Az ukrajnai konfliktus nem mutatja az enyhülés jeleit, és a már kialakult, a háború által súlyosbított problémák továbbra is fennállnak vagy fokozódnak. Az infláció továbbra is nehezíti a gazdaságot, bármennyire próbálnak is játszani a számokkal a kormányzati statisztikusok. Még ha a fogyasztói árindex növekedése lassul is, a háztartások továbbra is érezni fogják a negatív hatásokat.

 

Egyre nehezebb az országok számára

Sok támogató tényező van az arany mellett –  némelyik olyan kiemelkedő, hogy még a nagy bankok sem hagyták figyelmen kívül. December elején a Saxo Bank azt jósolta, hogy jövőre 3000 dollárra emelkedik az arany ára unciánként, ami a legszélsőségesebb forgatókönyvük.

A fém valódi értéke valószínűleg az elkövetkező hónapokban és években válik nyilvánvalóvá. Az országok egyre nehezebben tudnak kimászni abból a fiskális, monetáris és társadalompolitikai gödörből, amelyet maguknak ástak. A történelem azt mutatja, hogy ez a harc egyre elkeseredettebb és agresszívabb. Egyre súlyosbodik a pénzügyi függetlenség fenyegetése, a kormányzati hatalom bővülése, a magánkézben lévő vagyon és megtakarítások feletti növekvő kontroll. És ilyen helyzetben az arany igazán ragyog, főleg, ha a bankrendszeren kívül tartják.

Ha fontolgatja az aranyba törénő befektetést, ide kattintva megtekintheti aktuális kínálatunkat.

Ez is érdekelheti