Árértesítés hozzáadása

Az elmúlt évtizedek legnagyobb hiánya az ezüstpiacon

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 22.11.2022
Aranyár (XAU-HUF)
870 703 HUF/oz
  
+ 15 987 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 565 HUF/oz
  
+ 271 HUF

A Silver Institute előrejelzés frissítése

Az elmúlt napokban frissültek az ezüstpiacra vonatkozó előrejelzések, amelyek úgy tűnik, tökéletesen megegyeznek az előző hónapok megfigyeléseivel. A fém iránti globális keresletre vonatkozó korábbi előrejelzéseket az idei évre egyértelműen felfelé módosították. Jelenleg a becslések szerint ez a kereslet 1,21 milliárd uncia lesz, azaz 16%-kal lesz magasabb a tavalyinál. A fényképészeti ágazaton kívül minden más piaci szegmenst az ezüst iránti kereslet növekedése jellemez. A szeptemberi mélypontról közel 27%-ot ugrott meg az ezüst dollár ára.

Idén várhatóan 539 millió uncia lesz az iparági kereslet (+5% tavalyhoz képest), a növekvő kereslet pedig elsősorban az elektromos járművek, napelemek, az 5G technológia bevezetése szegmenséből származik (annak ellenére, hogy a fogyasztók elektronikai cikkek iránti kereslete gyengülni látszik), továbbá a kormányok zöld átalakítását szorgalmazó pártoktól is.

 

Példátlan kereslet Indiában

A tavalyi évhez képest az ékszer és evőeszköz szegmensben is nagyon erőteljesen nő majd az ezüst iránti kereslet, ami az alacsonyabb árak, illetve az előző két évben kimerült készletek utánpótlásának köszönhető. Előbbi esetben 29%, utóbbiban pedig 72% volt. Itt nagy szerepet játszott az indiai kereslet kérdése, különösen a közelgő esküvői és ünnepi szezon kapcsán.

18%-os növekedés a beruházási keresletben

A beruházási kereslet részéről viszont 18%-os, azaz 329 millió eurós értékben becsülik a növekedést az előző évhez képest.

Évtizedek rekordhiánya

Erre a becsült 16%-os keresletnövekedésre a kínálat mindössze 1%-os, a kitermelés miatti kínálatnövekedés az előző évhez képest, azaz 830 millió uncia. 185 millió uncia újrahasznosított (+5% a tavalyi évhez képest) és 2 millió uncia nettó hivatalos ágazati értékesítés hozzáadásával a teljes kínálat 1,017 milliárd uncia. A várható 1,21 milliárd uncia kereslettel együtt 194 millió unciás deficitet kapunk (a tavalyi -48 millió unciával szemben), ami évtizedek óta rekord eredmény.

Nagyon olcsó bányászati ​​cégek

Fel kell hívni a figyelmet a bányavállalatok azon szegmensére is, amelyek esetében az emelkedő költségek (főként energia- és munkaerőköltségek) és az elmúlt két évben előrehaladó árkorrekció együttes hatása a történelmi volatilitáson belül ugyan, de alacsonyabb szintre taszította értékelésüket. A fizikai fém mellett a vállalati szektor is érdekes ajánlat marad az ezüst árának fellendülésének való kitettség szempontjából. Ha megnézzük a nagyobb ezüstbányászati ​​cégek (SIL ETF) a fém árához viszonyított relatív erejét ábrázoló grafikont, akkor a 2016-os és 2020-as shake alatt csak egy ideig volt ilyen olcsó.

Ez is érdekelheti