Árértesítés hozzáadása

Ez történhet 2024-ben az arany árával

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 12.01.2024
Aranyár (XAU-HUF)
857 873 HUF/oz
  
- 6 317 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 891 HUF/oz
  
+ 19 HUF

2023 elején a következőt jósolták:

2023 második felében az arany ára túllépheti a 2050 dollár unciankénti szintet és akár új csúcsot is dönthet. És igen – 2023 végén megszületett a rekord és az arany fényesen ragyog tovább!

Számos elemző és intézmény tette közzé előrejelzéseket az arany 2024-es árfolyamára vonatkozóan. Ezekből szemezgettünk és állítottunk össze egy áttekintő írást.

A JP Morgan 2023 nyarán már optimistán nyilatkozott az arany kilátásait illetően. És a bank továbbá is úgy látja, hogy az amerikai reálhozamok csökkenése igen jelentős hajtóerőt jelent az arany számára 2024-ben is. A bank elemzői azon a véleményen vannak, hogy a 2024 végére a nemesfém troy unciánkénti ára eléri a 2175 dollárt.

A Bank of America elemzői úgy vélik, hogy a Federal Reserve kamatpolitika változása és a geopolitikai konfliktusok azok a fő tényezők, amelyek 2024-ben is emelni tudják az arany árát.

Az alacsonyabb kamatlábak a gyengébb amerikai dollárral együtt támogatják az aranyat, közölte a Kitco News a Bank of America előrejelzéseire hivatkozva.

A Bank of America különös összefüggést lát az olajárak alakulásában a közel-keleti konfliktus kellős közepén. Az olaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt vagy meg is haladhatja ezt a szintet, ha a regionális konfliktus terjedése károsítja a közel-keleti energiainfrastruktúrát. A bank szakértői szerint ilyen feltételek mellett akár 2400 dollárig is emelkedhet az arany unciánkénti ára.

Független elemzők is bizakodóak az aranyár emelkedést illetően.

Az IMF előrejelzései szerint a globális jólét növekedése jövőre 3% körül alakulhat. Az elemzők szerint ez a tényező az aranyár-növekedés motorjává is válhat. Hiszen a jólét növekedése a kereslet egyik fő összetevőjét – az ékszeripart – támogatja. További hatást jelenthet a globális központi bankok megnövekedett kereslete.

Az alapforgatókönyvben a szakértők sajnos továbbra is a geopolitikai feszültség fennmaradását és annak az arany árfolyamára gyakorolt ​​pozitív hatását tartják szem előtt. Az arany árfolyamának potenciális kockázataként az említett konfliktusok megoldását említik.

Az arany ára növekedését korlátozó tényezők közé tartozik a főbb gazdaságok lassuló növekedési üteme és az infláció esetleges újabb emelkedése. Sok elemző úgy véli, hogy az arany ára az év első felében meghaladja az unciánkénti 2200 dollárt, 2024 végére pedig elérheti a 2300 dolláros határt is.

Arany Világtanács (WGC) szakértői úgy vélik, hogy a nemesfém iránti kereslet 2024-ben is stabil marad. Az árak azonban valószínűleg ingadozóak lesznek (2023-ban is jellemző volt az arany árának elég nagy mértékű mozgása).

A WGC jelentése szerint sok közgazdász „puha landolást” vár az amerikai gazdaságban. A Federal Reserve valószínűleg anélkül éri el inflációs célját, hogy recessziót váltana ki, ami pozitív jelzés lenne a globális gazdaság számára. A nagy aranybányászati ​​vállalatokat képviselő iparági testület megjegyezte, hogy a történelmileg puha landolási feltételek nem voltak túl vonzóak az arany számára, ami lapos vagy akár enyhén negatív átlagos hozamot eredményezett.

A WGC azonban megjegyzi, hogy minden ciklus más. Ezúttal a sok kulcsfontosságú ország választási évében az aranyat támogathatja a még mindig tartó geopolitikai feszültségek, valamint a központi bankok folyamatos aranyvásárlása.

Mi fogja támogatni az arany iránti keresletet 2024-ben?

Központi banki vásárlások

A WGC szerint 2024-ben az egyik nemesfémeket támogató tényező a további jegybanki vásárlások lehetnek.

2023-ban az első háromnegyed évben 800 tonna nettó aranyvásárlás történt a jegybankok részéről. „Azt látjuk, hogy a központi bankok kereslete mintegy 10%-kal növelte az arany árát 2023-ban. És a bankok valószínűleg továbbra is aranyat fognak hozzáadni készleteikhez. Még ha 2024-ben nem is éri el az előző két évben tapasztalt csúcsokat, azt várjuk, hogy a trendet meghaladó (azaz 450-500 tonna feletti) vásárlás további lendületet adjon a piacnak” – mondta a WGC. A WGC szerint a központi bankok 2024-ben is fontos szereplők maradnak az aranypiacon.

Geopolitikai kockázatok

A WGC adatai szerint 2023-ban az arany iránti kereslet két legjelentősebb eseménye a Silicon Valley Bank csődje, valamint az Izrael és a Hamász közötti konfliktus volt.

 

A jelentés szerint a negatív geopolitikai események az év során 3-6%-kal növelték az arany árát. A WGC képviselői megjegyzik, hogy 2024-ben jelentős választásokat tartanak világszerte, köztük az Egyesült Államokban, az EU-ban, Indiában és Tajvanon is. Ez viszont arra ösztönzi a befektetőket, hogy különböző eszközökkel csökkentsenek a portfóliójukban a kockázatot. Ráadásul ez az igény a WGC szerint valószínűleg nagyobb a szokásosnál.

 

Gyenge bizalom a kripto devizák iránt

Az arany előnye kripto devízákkal szemben, hogy fizikailag megfogható, könnyen szállítható és akár el is rejthető, természetesen vannak hátrányai is, pl. a nagyobb volumenben igen nagy a tranzakciós költsége. A kriptó devizák esetében a befektetők egy virtuális eszköznek szavaznak bizalmat, amelynek a léte gyakorlatilag a mindenkor jelen lévő globális áramellátástól függ. Így most még ki lehet jelenteni, hogy a kripto egyelőre nem jelent igazi alternatívát a több ezer éves pénzügyi történelemmel rendelkező arannyal szemben.

2020 óta az arany meglehetősen stabil dinamikát mutat. Még az olyan globális megrázkódtatások is, mint a Covid-19 világjárvány, az infláció és a kamatlábak emelkedése korlátozott hatással voltak az arany árfolyamára. Mivel 2024-ben is sok előre nem megjósolható kifolyású eseménnyel és ismeretlen tényezővel állunk szemben, amelyek egyfajta bizonytalanságot okozhatnak, akkor várható, hogy ilyenkor historikusan volatilisen működő arany megint egyfajta menekülőutat, biztonságos kikötőt kínál a többi eszközzel szemben.

Ez is érdekelheti