Árértesítés hozzáadása

Forbes: Ideje feloldani a tabut és visszahozni az aranystandardet

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 19.04.2023
Aranyár (XAU-HUF)
843 613 HUF/oz
  
- 18 267 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 974 HUF/oz
  
- 390 HUF

Az aranystandardről beszélni szigorúan tabu a közgazdaságtanban és a politikusok körében. Rég elmúlt az idő, hogy megszabaduljunk ettől a tabutémától – mondta Steve Forbes, a Forbes médiamagazin alapítója.

„George Washington idejétől az 1970-es évek elejéig az aranystandard sikeresen működött az Egyesült Államokban. Az aranystandard már évek óta tabu a közgazdászok és politikusok körében, akik megvetik még a gondolatát is, hogy egyáltatlán megvitassák a témát” – mondta videóbeszédében Forbes.

– Rossz, mert az aranystandard megakadályozta volna az évszázad pénzügyi katasztrófáját és a jelenlegi problémákat. Az aranystandard mellett nem lehet inflációnk. Ezzel megelőzhettük volna a 2008-as pénzügyi válság borzalmait” – magyarázta a Forbes.

A Forbes szerint ezzel elkerülhető lett volna a kamatláb példátlan leszorítása és az őrült pénznyomtatás, amely a járvány alatt és azt megelőzően történt. Mindez a jelenlegi zűrzavarhoz vezetett bennünket – mondta.

Az arany, mint megbízható mértékegység

“A pénz az értékmérő, ahogyan a mérleg méri a súlyt, az óra méri az időt, vagy a vonalzó méri a távolságot” – mondja Forbes. „Mindannyian ösztönösen tudjuk, hogy a piacon is szükségünk van rögzített súlyokra és mértékekre. Nem változik minden nap egy liter, ahogy az sem, hogy hány gramm egy kilogramm, hány centiméter egy méter vagy hány perc egy óra.”

Egy gazdaság akkor működik a legjobban, ha pénzneme megbízható értékmérő. A Forbes magyarázata szerint sok különböző ok miatt az arany több ezer éve jobban megtartotta belső értékét, mint bármi más – jobban, mint az ezüst, a platina, a palládium, a réz, a kriptovaluták vagy a kókuszdió.

“Amikor az arany ára változik, nem az értéke változik, hanem annak a pénznemnek az értéke, amelyben az aranyat mérik. A fix értékű pénz megkönnyíti a vásárlást, eladást és befektetést – csakúgy, mint az adott arany súlyának ismeretében. Emellett, a különböző termékek megkönnyítik a kereskedelmet. Egy liter fagylalt ma akkora, mint tegnap volt – mondja a Forbes.

Kezdjük a vitát

Ha visszatérünk az aranystandardhez, és mondjuk 1900 dollárban határozzuk meg egy uncia árát, az azt jelentené, hogy ha az arany ára 1900 dollár fölé emelkedik, akkor a pénzkínálatot csökkenteni kell. Ha lejjebb esik, akkor növelni kell a pénzösszeget – mondta a Forbes.

„A közkeletű mítosszal ellentétben az aranystandard nem korlátozza mesterségesen a gazdaság pénzkínálatát. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a keletkezett pénznek stabil értéke van” – magyarázta. “Az 1970-es évek elején nem volt terv az aranystandard feladására, de az Egyesült Államok felrobbantotta a rendszert, és mi soha nem tértünk vissza.”

A Forbes szerint az átlagos gazdasági növekedés azóta jóval a történelmi átlag alatt van. A második világháború torzulásaiból való kilábalás után az Egyesült Államok átlagos éves növekedési üteme 4,2 százalék volt az aranystandard feladásáig. Azóta az átlagos növekedés 2,7 százalék volt a járvány kezdetéig.

“Ha az aranystandardnak köszönhetően megtartottuk volna ezt a növekedési ütemet, akkor egy átlagos háztartás éves jövedelme 70 ezer dollár helyett 110 ezer dollár lenne” – hozta fel példaként.

Ez is érdekelheti