Árértesítés hozzáadása

Gazdasági és geopolitikai események, amelyekre idén számíthatunk

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 16.01.2023
Aranyár (XAU-HUF)
857 668 HUF/oz
  
- 6 642 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 881 HUF/oz
  
+ 12 HUF

Újra felgyorsul az infláció, hanyatlik az USA gazdasága, elmélyül az energiaválság, és az USA hegemóniája a gazdasági és geopolitikai arénában tovább omlik – írja a befektető és a „Why America Matters: The Case for a New Exceptionalism” című könyv szerzője. Michael Wilkerson.

Az alábbiakban Wilkerson véleményét közöljük az idén várható 12 gazdasági és geopolitikai eseményről. Amely megjelent a The Epoch Times-ban:

„A tavalyi év tele volt meglepetésekkel – Oroszország megtámadta Ukrajnát, felgyorsult az infláció és feljebb ugrottak az energiaárak, az FTX kriptotőzsde és a kriptopiacok összeomlása, és a közelmúlt történetének egyik legrosszabb éve a tőzsdék számára.

Az új év valószínűleg hasonló horderejű kihívásokat hoz majd. Az alábbiakban 12 trendet, eseményt vagy meglepetést mutatunk be, amelyek jellemezhetik a 2023-as évet.

1) Az infláció visszatér

Véleményem szerint az infláció jelenleg átmenetileg lassul. Hamarosan ismét eléri a 8-12 százalékos sávot a fogyasztói árindex emelkedése, ahol az év hátralévő részében is marad. Ez a termelési költségek növekedése miatti infláció lesz (lásd a következő pontot), nem pedig a kereslet által vezérelt infláció. Emellett az USA-ban 2009 óta háromszoros pénzkínálat növekedés növeli az inflációs lemaradást. A stagfláció visszatér, az infláció és a munkanélküliség pedig új csúcsokat fog elérni.

2) Az Egyesült Államok gazdasága válságba kerül

Ez a pont jelenleg nem annyira ellentmondásos, a legtöbb közgazdász és elemző egyetért abban, hogy 2023-ban egy gazdasági depresszió (a recesszió legalább kétnegyede) nagyon nagy a valószínűsége. 2023 első felét valószínűleg a bruttó hazai termék (GDP) csökkenése, a munkanélküliség növekedése és a fogyasztói bizonytalanság jellemezheti. A technológiai szektorban 2022-ben megindult elbocsátási hullám átterjed más ágazatokra és a kisebb technológiai cégekre is, amelyeket jobban érint majd a konjunktúra lassulása.

3) Európa energiaválsága egyre súlyosabb

Nyugat-Európa a meglehetősen enyhe télnek köszönhetően egyelőre elkerüli a legrosszabb forgatókönyveket. Az energiaválság mögött rejlő problémák azonban nem oldódtak meg. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága – Németország – úgy vélte, lemondhatnak a szénről és az atomenergiáról. A történelem során tapasztaltak ellenére minden reményüket az oroszokra és a zöld utópiára helyezték. Franciaország is úgy döntött, hogy kivonul az atomenergiából, és most nagy árat fizet. Mindketten megbánták ezeket a döntéseket, és a felépülés évekig tart, nem hónapokig. Ugyanakkor az energiahiány nyomást gyakorol a gazdaságukra.

4) Az olaj, a kripto- és az arany jól teljesít

A bikapiac az energiapiacon a jövőben is folytatódni fog, mivel az ellátás és a finomítói műveletek korlátozottak. A Bitcoin és az Ethereum lábadozik a hosszú és sötét tél után a kriptopiacon, de a kisebb kriptovaluták nehézségekkel küzdenek. A dollár hosszú, lassú és nyugtalan hanyatlásba kezd 2022-es csúcsairól, ahogy a kamatlábak gyors emelkedéséből fakadó kereslet visszaszorul.

5) Az erőforrásokat tekintve nacionalistabbá válik

A világjárvány korszakának felejthetetlen geopolitikai tanulsága, hogy az a döntés, hogy az ellátási láncokat más országoktól függővé tesszük, igen nagy stratégiai hibának bizonyulhat. Jó, hogy végre megtanultuk a leckét. A világ országai jelenleg agresszíven átszervezik ellátási láncaikat, és biztosítják, hogy elegendő stratégiai erőforrással rendelkezzenek az úgynevezett váratlan fekete hattyú események kezelésére . Várható, hogy a nemzetközi kereskedelmet továbbra is a protekcionista és nacionalista politika uralja.

6) A hagyományos szövetségek felbomlanak, és újak váltják fel őket

A régóta fennálló nemzeti partnerségek – például az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között – már összeomlóban vannak. Kína és Oroszország közötti partnerség erősödése várható, és további országok is csatlakoznak, mint India, Törökország, Dél-Afrika és Brazília. A geopolitikai változásoknak leginkább Afrika, Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika országai vannak kitéve. A szankciók háborúja és a széthúzott, vagy legalábbis konfliktusos külpolitika azt jelenti, hogy az USA több barátot veszít, mint amennyit nyer.

7) A dollár hegemóniája tovább omlik

A kemény pénzeket részesítik előnyben, és a nyersanyagokkal támogatott valuták ragyogni fognak. A petroldollárokat felváltják a központi bankok által kibocsátott petrolrublek, petroyuanok és digitális valuták. Mindezek kezdik csökkenteni az amerikai dollár részesedését a globális pénzügyi piacokon és a kereskedelemben.

8) Az ukrajnai háború ára arra kényszerít bennünket, hogy a békére törekedjünk

Nem reális azt gondolni, hogy Oroszország bombazáporral megadásra kényszerítheti Ukrajna lakosságát. Ukrajna támogatásának ára egyre drágább, és ez nyomás alá helyezi a nyugati világ vezetőit. A háborús kimerültség kezd nőni, egyre több állampolgár kezd megkérdőjelezni, vajon ésszerű-e több százmilliárd eurót háborúra költeni. Talán ebből a pénzből meg lehet oldani a hazai gazdasági és társadalmi problémákat. Végül a nyugati kormányok és Putyin is ráébrednek, hogy kevesebbel kell megelégedniük, mint azt eredetileg remélték.

9) Egyre több titok derül ki

A közelmúltban több korrupciós és csalási ügy is napvilágra került az amerikai kormányzati szervekkel kapcsolatban. A nagyobb átláthatóság nagyobb elszámoltathatóságot és jelentéstételt eredményez. Végül annyi bizonyíték van, hogy nehéz figyelmen kívül hagyni. A letartóztatások, a perek és az elítélések folytatódnak. Sok tisztviselő lemond, és ezek az első lépések az intézményi reformok felé.

10) Kína és Tajvan

Arra számíthatunk, hogy a morgás és ugatás hangosabb lesz. Kínai részről a tajvani légtér megsértését, a haditengerészeti tevékenységet és a fenyegetéseket látjuk. Ennek ellenére nagyon valószínűtlen, hogy Kína 2023-ban megtámadja Tajvant. Noha Kína szembe akar lépni Tajvannal, Hszi Csin-ping elnök kormánya megérti, hogy nem állnak készen Tajvan katonai, politikai és egyéb támadásaira. A hazai problémák, a hanyatló gazdaság és a társadalmi nyugtalanság azt jelenti, hogy az Egyesült Államokkal és más nyugati kereskedelmi partnerekkel való konfliktus most már indokolatlan. Oroszország abbahagyhatja a németországi gázeladást, de a kínai gazdaság semmiképpen nem éli túl azt a helyzetet, amikor el van vágva az USA és Nyugat-Európa gazdaságától.

11) Az év második felében a gazdaság és a piacok fellendülnek

Bár nem vagyok optimista az év első felével kapcsolatban, úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok gazdasága erős pozícióban van. Óriási mennyiségű kiaknázatlan potenciál rejlik az olaj- és gázpiacon, az iparban, az ellátási lánc átalakításában és az olyan feltörekvő technológiákban, mint a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítás, a blokklánc és a hidegfúzió.

12) Ugyanazok az irányelvek folytatódnak

A V-alakú gazdasági fellendülést ugyanazok az erők kisikíthatják, amelyek a recessziót okozták. Rossz politikai döntések, amelyek ártanak energiaiparunknak, bizonytalanná teszik határainkat, és olyan bürokratikus gépezetet táplálnak, amely elfojtja az innovációt az energia, az ipar, a pénzügyi szolgáltatások és a technológia területén. Ezek a legnagyobb gazdasági ágazatok közé tartoznak, amelyeket Bidennek az Obama-korszak politikájához való visszatérése sújt.

Ez is érdekelheti