Árértesítés hozzáadása

Mi a befektetési arany?

Közzétéve Tavex Kft. által 3 évek ezelőtt
Aranyár (XAU-HUF)
870 343 HUF/oz
  
+ 13 724 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 539 HUF/oz
  
+ 231 HUF

Mi a befektetési arany? Ezzel a kérdéssel viszonylag gyakran megkeresnek minket. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen arany típusok léteznek. Mi a különbség az arany és az arany között? A Tavex milyen típusú aranyat árul és vásárol? Ezeket próbáljuk az alábbiakban tisztázni.Befektetési arany

A befektetési arany, mint olyan, igazából egy Európai Uniós jogi fogalom. Ez olyan arany, ami legalább 0,900 tisztaságú és érmék, rudak vagy lapok formájában forgalmaznak. Az arany tisztaságáról többet a GYIK egy másik menüpont alatt olvashatnak.

Azt, hogy pontosan mi számít befektetési aranynak az EU rendeleteiben, direktíváiban és a magyar áfatörvényben hatarozzák meg. A magyar ÁFA törvény szerint a befektetési arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany vagy legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét.

A befektetési aranytermékek az egész EU területén, így Magyarországon is ÁFA mentesen forgalomba hozhatók. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú aranytermékek vonzóabbak a fogyasztók számára. Az aranyékszerek ugyanakkor továbbra is ÁFÁs árucikkek maradtak. Az Európai Unióban 2000-től vált egységessé az aranybefektetés adózása. A befektetési arany áfamentessé tételével EU célja az volt, hogy megkönnyítse a lakosság megtakarítási célú aranyfelhalmozását.

Az arany fizikai birtoklása egy olyan befektetési forma, aminek az értéke az arany hollététől függetlenül a világpiacon határozódik meg. Mint minden más befektetés, az aranyba való befektetés is hordoz kockázatot. Az arany világpiaci ára és a devizaárfolyamok változása pont ezek a tényezők, ami miatt fizikai arannyal hosszú távú befektetésként érdemes számolni.

Ez is érdekelheti