Árértesítés hozzáadása

Hogyan lehet megkülönböztetni a tiszta aranyat a hamis aranytól

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 30.11.2022
Aranyár (XAU-HUF)
858 416 HUF/oz
  
- 9 221 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 861 HUF/oz
  
- 139 HUF

Csillogó szépsége mellett az arany egy egészen különleges fém is, melynek hamisítványait a szakemberek könnyen felismerik.

Az aranyat elsősorban a fizikai tulajdonságai teszik különlegessé

Az aranyat a világ egyik legpuhább fémének tartják. Az arany nem oxidálódik, jól bírja a magas hőmérsékletet, és rendkívül jó hő- és elektromos vezető képességgel bír – ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az arany a fogpótlástól az űrtechnológiáig a legkülönfélébb iparágakban használatos.

Azokon a fizikai tulajdonságokon túl, amelyek az aranyat igen széles körben használt fémmé teszik, az aranynak vannak olyan tulajdonságai is, amelyek segítségével viszonylag könnyen azonosítható az arany tisztasága és hitelessége. Az arany ugyanis az egyik legnehezebb fajsúlyú fém a világon. Egy köbméter tiszta arany 19 300 kg. Összehasonlításképpen: egy köbméter ón 11 340 kg, a legnehezebb fém, az irídium köbmétere pedig 22 650 kg.

Az arany nehéz fajsúlya teszi viszonylag könnyen meghatározhatóvá, hogy tiszta aranyról van-e szó vagy sem. Elég összehasonlítani az aranylemez térfogatát és súlyát, és egyértelmű, hogy valódi, kevert vagy hamis aranyról van szó.

 

Könnyen ellenőrizhető az aranylapkák és érmék valódisága

Befektetésre szánt aranyrudak csak 999,5-999,9 aranytartalommal készülhetnek, ami azt jelenti, hogy egy aranyrúd térfogatának és tömegének összehasonlítása csaknem ugyanazt az eredményt adja, mint a teljesen tiszta arany esetében. A legtöbb aranylemezen a fajsúly ​​összehasonlításán túl a gyártó által megjelölt sorszám is található, melynek ellenőrzésével megállapítható, hogy az adott aranylemezt valóban az említett gyártó bocsátotta-e ki.

Az aranyérmék azonosítása azonban még egyszerűbb. Minden aranyérmének a gyártó által meghatározott átmérője, vastagsága és súlya van. Ha a három mérés közül valamelyik nem felel meg a megadott méreteknek, az nagy valószínűséggel hamis vagy kevert arany. Az érmék méretére vonatkozó adatok könnyen megtalálhatók az interneten, az érmegyártók weboldalain. A Tavex által értékesített összes érme mérete és súlya szintén megtalálható a honlapunkon.

 

Megbízható eladótól vásárolhat igazi aranyat

Nagyon valószínűtlen, hogy hamis aranyérmét vagy rudat vásároljon egy megbízható aranyértékesítő cégtől, és nyilvánvalóan túlzott a félelem, hogy hamis arany áldozatául esik. A Tavex az aranyrudait és érméit közvetlenül a világ legnagyobb gyártóitól és nagykereskedőitől vásárolja, akik garanciát vállalnak termékeikre. A Tavex ezenkívül minden, a vásárlóktól és kereskedőktől vásárolt termékét ellenőrzi, mielőtt továbbértékesíti azokat, és ezzel saját garanciát vállal az eladott termékekre. A Tavex csoport történetében a mai napig nem volt példa arra, hogy a vásárlótól vagy nagykereskedőtől kapott érme vagy lapka, rúd hamisítvány lett volna. Ezért a Tavex vásárlójaként biztos lehet benne, hogy azt kapja, amit vásárol.

 

Ez is érdekelheti