Árértesítés hozzáadása

Hogyan védjük meg a megtakarításainkat, ha az infláció emelkedik?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 20.12.2022
Aranyár (XAU-HUF)
886 216 HUF/oz
  
+ 18 096 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 668 HUF/oz
  
+ 277 HUF

Az arany és az ezüst egykor a globális monetáris rendszer alapját képezték. Valójában az infláció az évszázadok során a megnövekedett fémkitermelés és az új lelőhelyek felfedezésének eredményeként következett be. Ennek ellenére a nemesfémek beáramlása okozta drágulás mindig véget ért, mert az árak egy ponton természetesen stabilizálódtak – a fiat valutákkal ellentétben az aranyat és az ezüstöt nem lehet a végtelenségig “nyomtatni”. Ily módon a fémek viszonylag stabilan tudták tartani vásárlóerejüket.

Az arany és ezüst állandó értéke – természetes védőpajzs megtakarításaink számára

Charles de Gaulle szavait idézve, az arany válasz olyan emberek szükségleteire, akik tisztában vannak a modern monetáris rendszer hiányosságaival, és olyan eszközt keresnek, amely képes lenne pénzük értékét idővel átvinni, és megvédeni őket az inflációtól.

A tőkebiztosítás egyik legnépszerűbb formája, amely rendkívül fontos szerepet tölt be minden jól diverzifikált befektetési portfólióban. Ennek oka az arany más eszközosztályokkal való alacsony korrelációja. Az arany tehát ideális választás azoknak a befektetőknek, akik a lehető legbiztonságosabb befektetési megoldást keresik. Biztonság alatt értjük pl. azt a tényt, hogy az aranyba történő befektetés során – különösen hosszú távon, amit általában figyelembe vesznek az ebbe a fémbe történő tőkebefektetéskor – a veszteség kockázata minimálisra korlátozódik.

A biztonság nem az egyetlen szempont, amely az aranybefektetés mellett szól. A pénzügyi piacokon tapasztalható mindenféle zűrzavar idején, amely rendszerint az inflációs nyomás növekedésével jár együtt, ez a fém a tőkéjüket féltő befektetők “menekülési formája”. Ennek az állításnak a megerősítése már nincs messze, elég csak megnézni, hogy a COVID-19 világjárványt vagy a 2007-2009-es pénzügyi válság miatt bekövetkezett változásokat az arany ártáblázatán. Az eltérő háttér ellenére ezekben a válságokban van egy közös vonás – mindkettő fokozott beavatkozást igényelt a kormányok és a központi bankok részéről, valamint a gazdasági következményeik leküzdésére irányuló fellépéseket. Ahogy a történelem mutatja, a fokozott állami beavatkozás általában nem vezet semmi jóra.

Arany az infláció alatt? Ez egy biztonságos befektetés!

Az infláció elleni fedezetként szolgáló aranybefektetések kapcsán érdemes észben tartani, hogy ez a fém nem olyan eszköz, amelyből több százalékos hozam várható egy tárgyév során. Az arany elsősorban arra szolgál, hogy pénzünk értékét megőrizze, ezért általában azokat az összegeket javasoljuk aranyba fektetni, amelyeknél a lehető legbiztosabbak vagyunk abban, hogy rövid távon nem lesz rá szükségünk. Az aranyba fektetés a tőkebefagyasztás egy formája, biztonsági párnánk kiegészítő eleme, amely hosszú távon viszonylag stabil szinten tudja tartani erejét.

 

Ide kattintva megtekintheti befektetési termékeink választékát!

Ez is érdekelheti