Árértesítés hozzáadása

II. Erzsébet királynő számos érmén és bankjegyen szerepel. Mi lesz velük?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 13.09.2022
Aranyár (XAU-HUF)
858 488 HUF/oz
  
- 9 149 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 845 HUF/oz
  
- 156 HUF

Jelenleg körülbelül 4,5 milliárd bankjegy és nagyjából 29 milliárd érme van forgalomban az Egyesült Királyságban.

II.Erzsébet királynő legalább 33 különböző fizetőeszközön szerepelt egy időben, ezzel pedig bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, amire eddig még egyetlen uralkodónál sem volt példa.

Még hercegnő korában tűnt fel először bankjegyen. Ez 1935-ben történt, amikor a kanadai 20 dolláros bankjegyen egy új bankjegysorozat részeként szerepelt az akkoriban mindössze 8 éves Erzsébet hercegnő, ekkor még Erzsébet nagyapja, V. György király volt az uralkodó.

A 20 dolláros kanadai bankjegyeket 1954-ben frissítették a királynő új portréjával, egy évvel megkoronázása után, és portréja a világ más valutáiban is megjelent, elsősorban a brit gyarmatokon és a Nemzetközösség országaiban.

A brit bankjegyekre csak 1960-ban – hét évvel megkoronázása után – került rá II. Erzsébet portréja. Ekkor kapott engedélyt a Bank of England, hogy a királynő képmását papírpénzen is felhasználják, kezdve az 1 fontos bankjeggyel. Érdekesség, hogy arcának akkori formális ábrázolása sok kritikát kapott, mert túl szigorúnak és irreálisnak találták.

Az új érmékre és bankjegyekre hamarosan III. Károly portréja kerül majd. Azonban ez a folyamat nem kevesebb, mint két évet is igénybe vehet.

A tradíció szerint, amikor új uralkodó lép a trónra, az érméken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint elődjéé. Az új uralkodó portréját ábrázoló érmék a 17. századi hagyománynak megfelelően valószínűleg balra néznek majd, helyettesítve a királynő jobbra néző tekintetét.

II.Erzsébet példaértékű élete és munkássága iránt rengetegen szeretnék kifejezni tiszteletüket, valamint megőrizni a királynő emlékét. Ennek köszönhetően az elmúlt napokban rohamosan megnőtt a kereslet az ő portréjával ellátott érmék iránt.

Tekintse meg érme kínálatunkat, amelyekkel nem csak méltó emléket állíthat az egykori uralkodónak, de kiváló befektetésnek is bizonyulhatnak.

Ez is érdekelheti