Árértesítés hozzáadása

Kína arany iránti nagy kereslete idén is a piac mozgatórúgója lehet

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 17.05.2024
Aranyár (XAU-HUF)
860 403 HUF/oz
  
- 7 234 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 896 HUF/oz
  
- 105 HUF

Az Arany Világtanácsa (WGC) kiadott egy jelentést, amely szerint 2024 első negyedévében is erős maradt az arany iránti globális kereslet. A tavalyi évhez hasonlóan a piac meghatározó szereplői a kínaiak. Az első negyedévben összesen 3 százalékkal, 1238 tonnára nőtt a kereslet a tavalyi év azonos időszakához képest. Ha az OTC ügyleteket (over the counter ügyletek, azaz a hivatalos piacokon kívüli ügyletek) kihagyjuk a számításból, a kereslet 5 százalékkal, 1102 tonnára esett vissza.

Tavaly az arany iránti fizikai kereslet történelmi csúcsra, 4899 tonnára emelkedett. Az OTC befektetések, a központi bankok folyamatos aranyvásárlásai és az ázsiai kereslet gyors növekedése hozzájárult ahhoz, hogy az arany ára új rekordokba emelkedjen. A jelentés szerint az arany unciánkénti átlagos ára 2070 dollár volt az első negyedévben, ami minden idők legmagasabb átlagára egy negyedévben.

 

 

„Március óta új rekordokba emelkedett az arany ára, annak ellenére, hogy az amerikai dollár erős és a kamatok hosszabb ideig magasak maradnak. Ezek a tényezők hagyományosan nyomást gyakoroltak az aranyra” – mondta Louise Street, a WGC vezető elemzője.

„A közelmúltbeli áremelkedés hátterében több különböző tényező áll, köztük a geopolitikai kockázatok növekedése és a makrogazdasági bizonytalanság. Emellett határozott és következetes a jegybanki kereslet, erős az OTC befektetési kereslet és a derivatív piacokon is  aranyat vásárolnak. Mindez hozzájárult az arany ára emelkedéséhez” – mondta Street.

A központi bankok és Kína hatalmas vásárlásai

A jegybankok folytatták az arany felvásárlását, az első negyedévben 290 tonna aranyat szereztek be. A következetes vásárlás azt mutatja, hogy az arany továbbra is nagyon fontos szerepet tölt be a jegybankok tartalékeszközeiben. Ez azt jelzi, hogy a fejlődő országok központi bankjai a szokásosnál magasabb kockázatokat érzékelnek. Tavaly a jegybankok összesen több mint 1000 tonna aranyat vásároltak.

Az aranyérmék és -rudak iránti befektetési kereslet az egy évvel ezelőttihez képest 3 százalékkal, 312 tonnára nőtt. Európában jelentős a folyamatos visszaesés  – az első negyedévben mindössze 17,9 tonna aranyat vásároltak Európában. 2022-ben ez a szám 38,5 tonna, 2023-ban pedig 80,8 tonna volt. A piac visszaesését szinte teljes egészében Kína fedezte, ahol az év első három hónapjában 113,5 tonna aranyat szereztek a befektetők (az előző két év mutatói 51,8, illetve 68 tonna volt).

Keleti és nyugati befektetők különböző viselkedése

„Változások érzékelhetők a nyugati és keleti befektetők viselkedési trendjeiben. A keleti befektetők általában árérzékenyebbek voltak  – áresésre vártak, hogy vásároljanak. Nyugaton sokszor éppen az áremelés idején léptek piacra a befektetők. Az idei év első negyedévében szerepcsere látható – az áremelés során jelentősen megnőtt a kereslet Kínából és Indiából” – magyarázta Street.

„2024 valószínűleg sokkal erősebb év lesz az arany számára, mint amire számítottunk, különösen a közelmúltbeli árfolyamváltozások miatt. Ha a következő hónapokban esne az arany árfolyama, akkor ismét árérzékenyebb befektetők lépnek a piacra. “A befektetők továbbra is az aranyban keresik a menedéket, miközben a kamatlábak és az amerikai választási eredmények tisztázására várnak” – kommentálta Street.

Az ékszerek iránti globális kereslet is erős maradt, annak ellenére, hogy az árak rekordmagasságra emelkedtek. A tavalyi évhez képest mindössze 2 százalékkal esett vissza a kereslet. Ázsia a beruházási kereslethez hasonlóan ezen a piacon is fedezte az európai és észak-amerikai visszaesést.

A kínálati oldalon a termelés éves összevetésben 4 százalékkal, 893 tonnára emelkedett, ami szintén rekordnak számít az első negyedévben. Az újrahasznosítás is a legmagasabb szintre emelkedett 2020 harmadik negyedéve óta, 12 százalékkal 351 tonnára.

 

Ez is érdekelheti