Árértesítés hozzáadása

Mitől függ az arany ára? Honnan származnak az aranyérmék és rudak árai?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 25.01.2023
Aranyár (XAU-HUF)
842 689 HUF/oz
  
- 19 048 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 944 HUF/oz
  
- 405 HUF

Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan az ” arany világpiaci ára “, miért nem egyezik meg 100%-ban a fizikai arany eladási árával, és hogy lehet, hogy globális válság idején a pénzverdék és a kereskedők nem meggazdagodni próbálnak rajta, hanem, biztosítékként kezelik – biológiailag, fizikailag és gazdaságilag.

Mi az a papírarany? Hogyan befolyásolja az arany árát?

Először is a legfontosabb megérteni, hogy az arany világpiaci árának 99,7%-a ered ún. „papírarany” ügyletekből, tehát bankok és különböző piaci szereplők közötti aranyalapú értékpapírokkal való kereskedésből. Valójában az ilyen ügyletek nem az eladó és a vevő között lezajló fizikai adásvételt jelentik, hanem csupán az értékpapírok rögzítését és törlését az egyes felek virtuális befektetési portfólióiban. Más szóval, az ilyen kereskedés egy normál mérlegművelet, amelynek értéke aranyon alapul, de nincs közvetlen kapcsolata a valódi fizikai nemesfémmel.

Mi a különbség a fizikai arany és a papírarany között?

A fizikai arany esetében egy külső pénzintézet birtokában lévő arany alapú nem fizikai értékpapírt vásárol ( amely bizonyos értelemben csak “ígéret”). néhány egérkattintással a számítógépen.

A második esetben valódi veretlen fémet vásárol egy aranykereskedőtől, egy fizikai tárgyat, amely oszthatatlan tulajdonává válik, amint az eladó átadja Önnek.

Hogyan működik a fizikai arany kereskedés?

A fizikai arannyal való kereskedést tágabban kell szemlélni, nem csupán a kereskedőtől való vásárlás szempontjából. A fizikai arany magában az adásvételi tranzakción kívül érckitermelést, finomítást, szállítást, biztosítást és a biztonságos tárolást is magába foglalja. A papírarany eladása ebből a szempontból nem más, mint virtuális eszközök elszámolása – néhány információ elküldése egy hálózaton keresztül, amelyeknek nincs fizikai formája.

Arany ár – összefüggések

Természetesen bosszantó az a helyzet, amikor a bányák, finomítók vagy kereskedők ajánlataiban a papírarany ára a fizikai arany árát is meghatározza, mivel egy fizikai érc, értéktárgy valódi értékét egyenlővé teszi egy kizárólag virtuálisan létező papírral. Mindazonáltal a fizikai és papírarany keresleti és kínálati szintje általában kiegyensúlyozott, még akkor is, ha nagyon eltérő valóságot mutatnak.

Az arany világpiaci ára a londoni és a New York-i nemesfémpiacon lebonyolított tranzakciókból származik. Mint említettük, ezek a tranzakciók az arany árához kapcsolódó pénzügyi eszközök értékesítését foglalják magukban, nem pedig a fizikai arany eladását.

Valójában a mai világban az „igazi” nemesfémeket érintő tranzakciók egyszerűen lehetetlenek lennének ekkora mennyiségben. Ennek az az oka, hogy a fizikai arany iránti globális kereslet évente körülbelül 4355 tonna, míg a londoni és a New York-i piacon a pénzügyi tranzakciók 342 000, illetve 387 000 tonnát tesznek ki. Vagyis naponta mintegy 3300 tonna arannyal kereskednek a világpiacokon, amiből a nemesfém tényleges fizikai eladása hozzávetőlegesen 10-13 tonna, a fennmaradó körülbelül 3290 tonna pedig nem más, mint pénzügyi eszközökkel kapcsolatos spekuláció.

Mi határozza meg az arany piaci árát?

Az arany világpiaci árát a fentiek alapján úgy számítják ki, hogy összeadják az összes aranykereskedelmi mennyiséget – mind a fizikai, mind a virtuális –, ami viszont azt jelenti, hogy pl 10 tonna fizikai fém árát és 3290 tonna nemesfémnek megfelelő papíraranyat adunk össze. Paradox módon a papírok határozzák meg a fizikai arany árát.

Miért olyan drága hirtelen a fizikai arany?

Az ok, amiért a világ aranyforgalmazóinak több százalékkal emelniük kellett eladási áraikat, az a már említett tény, hogy a nemesfém világpiaci árának 99,7%-át kitevő papírarany ára a jelenlegi a gazdasági helyzetet tekintve nem jelentenek viszonyítási alapot a fizikai arany értékesítésében – vagy legalábbis alig. Minél inkább mélyül a válság, annál jobban elválik a “fizikai arany” ára a “papíraranytól”.Ugyanakkor ez nem csak az aranyra vonatkozik – valószínűleg ez a jelenség minden olyan nyersanyagra kiterjed majd, amelyek árai lassan kezdenek függetlenedni a pénzpiaci válságspekulációktól.

Az arany iránti kereslet növekedése és az aranykínálat csökkenése

Az európai nemesfém-kereskedők által jelenleg megfigyelt helyzet példátlan – a helyi és globális pénzügyi összeomlástól tartva, az aranytermékek iránti kereslet az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt.

 

Ez is érdekelheti