Árértesítés hozzáadása

Nagy mozgásban az aranyár

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 10.11.2023
Aranyár (XAU-HUF)
845 057 HUF/oz
  
- 18 127 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 926 HUF/oz
  
- 419 HUF

Október végén erőteljesen magához tért az arany ára a szeptember végén bekövetkezett meredek esés után. Mind az amerikai állampapírhozamok csökkenése, mind a közel-keleti geopolitikai feszültségek súlyosbodása hozzájárult az áremelkedéshez.

Az arany világpiaci ára októberben összesen 7,4%-kal, unciánként 1983,6 dollárra emelkedett. November első hetében némi csökkenés következett be, és a cikk írásakor egy uncia 1948 dolláron forog. A Közel-Kelet geopolitikai feszültségei és a jegybankok enyhébb nyomása a kamatlábak tekintetében segítette az arany fellendülését októberben.

V alakú ármozgás

Az októberi áremelkedés a szeptemberi nagy eladáshullám után következett be. Az ábrán látható, hogy az arany úgynevezett V-alakú alját képezte október első napjaiban, ez egy olyan helyzet, amikor az agresszív eladások után az eséssel összemérhető ütemben történik a korábbi szintekre való visszaállás.

Eközben az arany unciánként 1810 dollárt ért el október elején, és nagy gyengülést mutatott. Általában sokkal több időbe telik, amíg az ár kilábal egy ilyen meredek esésből, úgyhogy a gyors fellendülés egyben az erőt mutatja – a vásárlási érdeklődés az 1800 dolláros szinten jelentős volt.

Szeptemberi aranyár mérséklődést támogatták kötvényhozamok gyors emelkedése valamint a spekulációk, miszerint kamatok vártnál több ideig magasabb szinten maradnak. Októberben azonban több rövid távú trend megváltozott. A kötvényhozamok rohamos növekedése megállt, helyette a hozamok zuhanni kezdtek. A 10 éves amerikai kötvények hozama október elején elérte az 5 százalékot, ami 2007 óta a legmagasabb szint. A hozam azonban november elejére 4,56 százalékra esett vissza. 

A magasabb kötvényhozamok növelik az arany alternatív költségét (az egyik befektetés másikkal szembeni választásából származó bevételkiesés). Ráadásul a dollár leértékelődött az október elején elért csúcsokhoz képest. Ezt megelőzően a dollár csaknem három egymást követő hónapon keresztül erősödött. 

A fokozódó geopolitikai feszültség  

Az arany árát a geopolitikai események is erősen befolyásolják. Október elején a Hamász palesztin ellenállási szervezet példátlan támadásokat intézett Izrael ellen, amelyek során 5000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területekre és a Hamász harcosok százai behatoltak Izrael területére és túszokat ejtettek. Október 13-án Izrael felszólította a gázaiakat, hogy hagyják el a térséget, ugyanazon a napon az arany ára 3,5%-kal emelkedett.  

Az arany ára elsősorban azért emelkedett, mert a befektetők attól tartanak, hogy a konfliktus kiéleződik és más országokra is átterjed. Általánosságban elmondható, hogy a geopolitikai események rövid távú hatással voltak az arany árára. Ha azonban a térség stabilitását folyamatosan fenyegető konfliktus tovább folytatódna, akkor az aranyár hosszabb távú erősödésére is számítani lehet.

A Federal Reserve változatlanul hagyta a kamatokat 

Az arany árfolyamát rövid távon nagymértékben befolyásolja a jegybankok monetáris politikája és retorikája is. A Federal Reserve november eleji ülésén az alapkamat változatlanul, 5,5 százalékon hagyása mellett döntött. Ha korábban arról volt szó, hogy idén újabb kamatemelésre kerülhet sor az Egyesült Államokban, most inkább amellett vannak, hogy ez nem fog megtörténni. A jegybank retorikája a korábbinál valamivel visszafogottabb volt októberben és november elején, ami pozitívan hatott az aranyra. 

Jerome Powell jegybankelnök azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet bizonyos szempontból “rejtély”, és a monetáris politikai döntéshozók hajlandóak kamatot emelni, ha az infláció nem mutatja lassuló tendenciáját. A jegybankelnök szerint nem biztosak abban, hogy kellőképpen emelték-e a kamatot. 

A Federal Reserve által követett inflációs mutató 3,4 százalékos éves növekedést mutatott szeptemberben. Az infláció lényegében három hónapja változatlan maradt. Az amerikai gazdaság 4,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, de a jelek szerint a magas kamatok visszafogják a gazdasági aktivitást. Például az új jelzáloghitelek 28 éves mélypontra estek, míg ugyanezen hitelek kamatai 25 éves csúcsra emelkedtek. A gazdaságban a pénz mennyiségének csökkenése a gazdasági aktivitás csökkenését is jelzi.   

A technikai kép erősödött 

A technikai képet nézve erős ellenállási szint jelenleg a 2000 dolláros szint, ami lélektanilag is fontos. A következő ellenállás már 2070-2080 dollárnál van, ahol az elmúlt több mint három évben háromszor volt az arany ára. A korábban elért legmagasabb árfolyamok is így születtek. Amennyiben a 2000 dolláros szintet átlépi, az arany gyorsan megtámadhatja a korábbi csúcsokat. 

Az aranynak több támogatási szintje is van az 1900-1950 dolláros tartományban. Egy még erősebb támaszszint most 1800-1810 dollár között van, ahonnan az arany visszapattant október elején. Valamivel szerényebb volt az ezüst árának emelkedése októberben. Egy uncia 3,1 százalékkal 22,85 dollárra emelkedett. Az arany és az ezüst áraránya is nőtt – egy uncia aranyhoz 87 uncia ezüstöt kell kitermelni. 

Történelmileg az arany és az ezüst áraránya jelenleg magas, ami azt jelenti, hogy az ezüst alulértékelt az aranyhoz képest. Mivel az arany ára hosszú távon emelkedő tendenciát mutat, valószínűleg ez az arány csökkenni fog, ami azt jelenti, hogy az ezüst drágább lesz az aranyhoz képest.

Ez is érdekelheti