Árértesítés hozzáadása

Részvények vs arany – Mibe érdemes fektetni?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 25.08.2022
Aranyár (XAU-HUF)
861 950 HUF/oz
  
+ 756 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 489 HUF/oz
  
- 0 HUF

Mibe érdemes befektetni? Mennyit érdemes befektetnem? Miért abba? Miért ne abba? Mindezek a kérdések nagyon gyakoriak a befektetők körében. Minden befektetés sok gondolkodással, az előnyök és hátrányok mérlegelésével, a kockázat-nyereség arányának elemzésével és még sok mással jár. Nehéz olyan jó döntést hozni, amely nyereséget hoz. Soha nem lehetünk 100%-ig biztosak a befektetésben. A befektetés a diverzifikáció játéka.

Részvények kontra arany

A részvényekbe való befektetés folyamatosan nagy hírverést kap, ennek pedig elég könnyű bedőlni. Ha elég hosszú idővonalat vizsgálunk, akkor azt látni, hogy az amerikai részvények átlagosan évi 11%-os vagy annál nagyobb arányban teljesítenek. 11% nyereség évente. Nyilvánvalónak tűnik, hogy részvényekbe kell fektetni, igaz?

Ha az idővonalat 30 évre húzzuk, ez nagyon kecsegtetően hangzik. Itt egy számítás:

Tegyük fel, hogy 1.000.0000 forintot fektetünk be és 11%-ot nyerünk minden évben.

*Az 1. évben 1.000.000 forintot fektetünk be és a nyereség + 11%. Tehát az első éves egyenleg 1.110.000 lenne

*2. évben már kamatozva fektetünk be, így 1.110.000 + 11% = 1.232.100

*3. évben újra befektetünk, így a számítás 1.232.100 ft + 11% = 1.367.631

és ha ezt a számítást 30 évig végezzük, akkor a portfólió nyeresége 2500% felett lenne.

 

A probléma az, hogy ha megnézzük azokat a 30-40 éves idővonalakat, számos hatalmas csökkenés tapasztalható. Volt a 2008-as pénzügyi válság, a 2001-es dot-com válság, az 1997-es ázsiai pénzügyi válság, az 1987-es Dow Jones összeomlás. Ez csak néhány, amelyet érdemesnek tartunk megemlíteni. Ebben a hosszú idősávban sok változás következhet be a piacon.

Ugyanez a helyzet az arannyal. Mindenkinek diverzifikálnia kell portfólióját. „Ne tegye az összes tojást egy kosárba”, ahogy Warren Buffet mondja. Valójában nem az arany vs részvény kérdése, sem ez, sem az. Ehelyett ez egy diverzifikációs játék.

Amikor a piac kezd összeomlani, mindenki a kijáratok felé veszi az irányt és próbálják menteni a menthetőt, ezek közül pedig sokan hatalmas veszteségeket szenvednek el. Azzal, hogy jelentős mértékben pozícionálja magát az arany befektetések terén, lehetővé teszi, hogy portfóliója gyorsan felépüljön az esetleges tőzsdei összeomlásokból.

10-ből 9 alkalommal az arany más irányba mozdul

Általában, amikor a tőzsde összeomlik, az arany ára megugrik, és más áruké is – pl. a kőolaj, a benzin, a réz, sőt, még a kávé ára is. Ezt az alapján állapíthatjuk meg, ahogyan a piac viselkedett a történelem során. Természetesen előfordulhatnak kivételek, de alapvetően ez 10-ből 9 alkalommal így történik.

Mivel az arany ára a piac összeomlásakor hajlamos emelkedni, így, ha eleget fektet be aranyba, amikor a részvénypiacok emelkednek, akkor az aranybefektetése hosszú távon fedezetet nyújthat a részvénybefektetések esetleges veszteségei ellen. Fontos, hogy már a piac összeomlása előtt elkezdje kiszámítani a kockázatokat, és mérlegelje azokat.

Az arany tökéletes eszköz a válság idején

Az arany valóban kincsnek számít a válság idején. A pénz védelme egy dolog, de az összeomlásból is komoly összegeket kereshet. Az arannyal keresett pénzből mindig vissza fektethet készletekbe, amikor azok rendkívül alacsonyak, így a következő gazdasági fellendülési ciklusban Ön ott lesz. Nyilvánvaló, hogy mindenki a nyerő oldalon akar lenni, ezért szánjon időt, képezze magát, és hozza meg a megfelelő befektetési döntéseket!

Összefoglalva

A győztesek azok, akik változatosságra törekednek és türelmesek. Mivel az arany és a részvények általában ellentétes irányban mozognak, azok nyernek, akik ki tudják várni a részvények összeomlását, vagy akik a megfelelő időben, a megfelelő eszközcsoportokba mozgatják pénzüket. Azok a befektetők, akiknek aranyuk van a veszteségeik fedezésére, általában a nyertesek oldalán tudhatják magukat.

 

Ez is érdekelheti