Árértesítés hozzáadása

Az arany valódi pénz

Közzétéve Sten Senkel által Hírek kategóriában ekkor: 24.02.2021
Aranyár (XAU-HUF)
886 636 HUF/oz
  
+ 17 711 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 699 HUF/oz
  
+ 297 HUF

Igaz-e valójában, hogy az arany valódi pénz, az arany tényleg örök? Szerintünk igen. És ez nem csak egyszerű marketingfogás, ez a valóság. Elég hozzá végigkövetni az arany történelmét.

Az emberiségnek mindig is valamilyen biztos pontra volt szüksége ahhoz, hogy valamihez tudja viszonyítani a vagyoni értékeket. Az arany a pénzrendszer kezdetei óta fizetőeszköz, mindig is fontos szerepet játszott a világkereskedelemben.

Az arany valódi pénz
Régi érmek

Az arany és ezüst mennyisége véges, bányászatuk pedig a mai napig igen kemény és speciális munka, így az egyik legfontosabb kritérium az értékállóság biztosítására máris adott. De vajon miért éppen az arany és az ezüst vette fel az értékőrzés és a tőke szerepét társadalmaktól, sőt kontinensektől függetlenül? Manapság ez két szóban fogalmazható meg: befektetési arany, ami bizonyos előírt tisztasággal és meghatározott minimum súllyal rendelkező aranyrudat vagy aranyérmét jelent.

A befektetési arany alapvetően áfamentes. Az érmék esetében azonban áfamentesség feltétele, hogy az érmét kibocsátó országban törvényes fizetőeszközként kerüljön forgalomba és legyen valamilyen névértéke. Továbba – az eladási ára legfeljebb 80%-kal haladja meg az arany aktuális, tőzsdei árfolyamát, azaz a világpiaci árat. Az aranyrudak esetében feltétel az, hogy az arany tisztasága 99,5% vagy afölötti legyen. Az Európai Unióban 2000-től vált egységessé az aranybefektetések adózása. Az EU célja az arany áfamentessé tételével az volt, hogy megkönnyítse az európai lakósság megtakarítási célú aranyfelhalmozását.

A Római Birodalom hitelezési, adósságátruházási, befektetési ügyleteit fedező aranyra tehát egészen a mai napig érvényes az, hogy az arany valódi pénz.

Az arany nem korrodálódik és nem ég el. Kell-e ennél több alátamasztó tény ahhoz, hogy valóban kijelenthessük: az arany tényleg örök.

Ez is érdekelheti