Árértesítés hozzáadása

Vége az arany gyors árcsökkenésének, legalábbis egyelőre

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 02.11.2022
Aranyár (XAU-HUF)
887 299 HUF/oz
  
+ 18 717 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 713 HUF/oz
  
+ 322 HUF

Az arany árfolyama az elmúlt hónapban továbbra is csökkent, de a jelek szerint a márciusban kezdődött gyors áresésnek átmenetileg vége.

Rövid távon az aranyat támogatja a geopolitikai feszültségek erősödése és a spekuláció, miszerint a Federal Reserve lassíthatja a kamatemeléseket. Ráadásul a dollár visszaesett az elmúlt hónap csúcsairól.

Középtávon azonban továbbra is nyomás alatt az arany ára, mivel a dollár történelmileg magas szinten mozog, a kamatlábak pedig tovább emelkednek. Likviditási válság fenyeget a világ pénzügyi rendszerében is – ha ez megvalósul, hirtelen csökkenhet az arany ára.

Hosszú távon az arany emelkedő tendenciát mutat, mert magas az infláció, növekszik a világgazdasági válság veszélye és továbbra is fennállnak a geopolitikai feszültségek.

A dollár visszahúzódni látszik

Az aranyra az elmúlt hónapokban nagy nyomás nehezedett a magas dollár árfolyam miatt. Igaz, a dollárindex (DXY) visszahúzódott a szeptember végén elért több évtizedes csúcsról, ami rövid távon némileg emelte az arany árfolyamát. Az év elejéhez képest a dollár 15%-ot erősödött, de az elmúlt hónapban közel 4%-ot esett.

Amikor a dollár erősödik, az a más valutákat használók számára drágábbá teszi az aranyat, és fordítva. A nemesfémekre jelenleg az is nyomást gyakorol, hogy az Egyesült Államokban és más országokban a Federal Reserve agresszív kamatemelései következtében emelkedtek a kötvényhozamok. Amikor a kötvényárak esnek, a hozamuk emelkedik, és fordítva. A 10 éves amerikai állampapírok hozama 4,25%-ra emelkedett, ami 2008 júniusa óta a legmagasabb szint.

Ez azt jelenti, hogy az a befektető, aki most vásárol kötvényt, csak ennyi kamatot fog keresni évente. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az infláció jóval magasabb, mint a kötvények hozama. Szeptemberben 8,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az USA-ban, ha levonjuk a 10 éves kötvények hozamát, körülbelül -4 százalékos reálhozamot kapunk.

Esnek a kötvényárak

A magasabb kötvényhozamok növelik az arany alternatív költségét is. Az alternatív költség azt mutatja meg, hogy milyen potenciális hasznot veszítenek el, ha egy befektetést választanak a másik helyett. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kötvénypiac valószínűleg hosszú távú hanyatlásba lépett.

A covid-válság 2020-as kezdete valószínűleg az a fordulópont volt, amikor az 1980-as évek elején elkezdődött kötvény népszerűség véget ért. Azóta a kötvényárak csökkentek, és minden jel arra mutat, hogy ez a csökkenés folytatódni fog. A befektetők pedig nem hajlandók sokáig elviselni a negatív reálhozamot.

Emellett felmerültek találgatások, hogy a Federal Reserve lelassíthatja a kamatemeléseket, ami nagyon támogatná az aranyat. Rövid távon a geopolitikai feszültségek is befolyásolják az aranyat. Az ukrajnai háború mellett újra felbukkant Észak-Korea is, amely egy hónapon belül több provokációt szervezett a dél-koreai határon.

Az arany jól teljesített a magas infláció időszakában

Bár az elmúlt hat hónap képe mást mutat, az arany történelmileg nagyon jól teljesített a magas infláció időszakában. A Citi Research adatai szerint az arany ára az Egyesült Államokban évente átlagosan 55%-kal nőtt, több mint 10%-os infláció mellett. 5-10%-os infláció mellett az arany éves áremelkedése elérte a 13%-ot.

Az arany árfolyamát rövid és középtávon negatívan befolyásolhatja egy likviditási válság, amelynek kockázata a kamatemeléssel növekszik. Likviditási válságnak nevezzük azt a helyzetet, amikor a vállalatoknak, pénzintézeteknek és befektetőknek nincs elegendő pénzük a rövid távú kötelezettségek (például hitelek) teljesítésére. Más szóval, nincs elég pénz a számlájukon a szükséges kiadások fedezésére.

Ilyen válságoknál az arany ára nyomás alá kerül, mert az úgynevezett papíraranyat a likviditás javítása érdekében adják el. Ez rendszerint a fizikai arany prémiumának (felárának) növekedésével is együtt járt. Ha likviditási válság jön, akkor valószínűleg újabb éles és rövid távú esést láthatunk az arany árfolyamában. Ezt általában gyors áremelkedés követte.

Középtávon jelenleg csökkenő tendenciát mutat az arany árfolyama, amely a közelmúltban áttörte az 1680 dolláros támaszszintet. 1615 dolláros zuhanás után az arany ezen a szinten támaszra talált. Míg korábban az 1680 dolláros szint támasz szintnek bizonyult, mára ellenállási szintté vált. Miután azonban 2019-ben 1350 dollár fölé tört, az arany hosszú távú emelkedést mutat.

 

Ez is érdekelheti