Árértesítés hozzáadása

4 tévhit az aranyról

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 27.07.2022
Aranyár (XAU-HUF)
869 944 HUF/oz
  
+ 13 214 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 544 HUF/oz
  
+ 213 HUF

Az aranyról mindenkinek van véleménye – szakértőknek és a hétköznapi embereknek, kisbefektetőknek egyaránt. Ennek az egyik oka, hogy az aranybefektetések egyre népszerűbbé válnak, így egyre többen vannak, akik valamilyen szinten már találkoztak az adott témával. Sőt, vannak, akik már egész otthonosan mozognak az aranybefektetések vilagában.

Minden népszerű befektetésről keringenek bizonyos tévhitek, és ez alól az arany sem kivétel. Döntsük le az arannyal kapcsolatos fő mítoszokat!

1. A fizikai arany már lejárt lemez, inkább a virtuális aranyba érdemes befektetni

Valamiért meglehetősen  elterjedt az a gondolat, hogy az arany tárolása körülményes és speciális feltételeket igényel, amelyek költségesek lehetnek a befektető számára. Az aranyat valójában bárhol lehet tárolni, legyen az otthoni széf, fiók vagy szekrény. Az arany nem megy tönkre, nem korrodálódik, ezért nem igényel különleges tárolási feltételeket – így az aranyat ott tárolhatjuk, ahol csak szeretnénk. A lényeg, hogy emlékezzünk, hová tettük, hogy szükség esetén gyorsan hozzáférhessünk.

Sok befektető azt állítja, hogy a fizikai arany a múlté, és helyette a virtuális aranyat kell előnyben részesíteni. Emlékeztetőül: virtuális aranynak nevezik az úgynevezett papíraranyat, azaz a tőzsdén kereskedett aranyalapok (ETF-ek), aranybányák részvényeit vagy más, fizikailag nem elérhető  eszközöket. Bár ez egy bizonyos szempontból biztonságosabb és kényelmesebb módja az aranybefektetésnek, nem szabad elfelejteni, hogy a fizikai arany egyik legfontosabb előnye az, hogy gyorsan pénzzé váltható és könnyen magunkkal vihetjük oda, amerre éppen tartunk.

2. Az arany rossz befektetés, mert nincs nagy hozama

Az igaz, hogy az aranynak nincs nagy hozama, de érdemes feltenni magunknak azt a kérdést is, hogy minden befektetésnél ez feltétlenül az elsődleges cél? A portfólió diverzifikálása szempontjából a befektetők számára elsősorban a kockázatok diverzifikálása fontos, ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy vagyonunkat különböző eszközosztályokba helyezzük. Egyszerűbben fogalmazva: ha az egyik eszköz értéke csökken, de a másiké emelkedik, a befektető kockázata ennek megfelelően kisebb. Az arany világpiaci ára általában akkor emelkedik, amikor a részvénypiacok esnek. Ennek eredményeként a körültekintő befektetők portfóliójuk egy részét fizikai aranyban tartják, mert ez a módszer biztosítja eszközeik számára a szükséges ejtőernyőt olyan helyzetekben, amelyeket a legkompetensebb befektetési szakértők sem láthatnak előre. Ezt figyelembe véve az aranyhozam nem is tűnik olyan rossznak.

3. A befektetési aranynak nincs értelme, hiszen fizetni nem lehet vele

Ismét egy sokat vitatott állítás, ugyanis  az aranyérméket valójában törvényes fizetőeszközként bocsátják ki abban az országban, ahol előállítják őket. Ennek megállapításának érdekében elég az érmét közelebbről megvizsgálni: egy adott érme névértékét ugyanis általában az elülső vagy a hátoldalára verték ez alapján pedig könnyen beazonosíthatjuk őket. Például a Bécsi Filharmónikusok aranyérmére az osztrák központi bank vállalja a garanciát, az Ausztrál Kenguru aranyérme pedig törvényes fizetőeszköz Ausztráliában.

Egy befektetési aranyérme értéke viszont sokszorosa a névértéknek, így a befektetési érméket továbbra is befektetési céllal érdemes kezelni, nem bolti fizetőeszközként. De senki sem tiltja meg, hogy szükség esetén megtegyük azt a lépést, hogy fizetünk vele, tehát az arany valódi pénz!

4. Csak a gazdagok fektetnek aranyba

Bár egy kezdő befektetőnek úgy tűnhet, hogy minden aranyérme és -rúd egyforma, ha közelebbről megnézzük a termékeket, hamar rájövünk, hogy a dizájn mellett méretben és súlyban is van különbség. Ami azt jelenti, hogy az áruk is különböző. Az aranyrudak és -érmék számtalan különböző méretben kaphatóak, és mivel árban nagyon eltérőek, bárki megtalálhatja a módját, hogy aranyba fektessen.

Kezdheti például a kedvezőbb árú kisebb történelmi aranyérmékkel, amelyeknek a kedvezőbb ár mellett egy egészen különleges története is van, ezért mindig keresettek a világon.

A nagyobb aranyérmék és -rudak ára viszonylag magas ezáltal egy átlagos befektető számára elérhetetlennek tűnik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs lehetősége aranyba fektetni. A Tavexnél is kaphatók az egész kicsi méretű pár grammos arany lapkák, amelyeknek az ára sokkal kedvezőbb. Tekintse meg termékválásztékunkat a honlapunkon és találja meg az Önnek legmegfelelőbb árkategóriájú érmét, lapkát vagy rudat!

 

 

 

Ez is érdekelheti