Árértesítés hozzáadása

A MNB háromszorossa növelte az állam aranytartalékáit

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 16.07.2021
Aranyár (XAU-HUF)
843 584 HUF/oz
  
- 17 232 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
11 003 HUF/oz
  
- 276 HUF

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áprilisban közzétette, hogy jelentősen – 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát, így a nemzetközi rangsorban az 56. helyről a 36. helyre ugrott Magyarország az aranytartalék mérete alapján.

A MNB a közleményében külön említi, hogy bár a monetáris politikai tekintetben az arany jelentősége az 1970-es években csökkent, de tradicionális tartalékeszköz szerepe ezt követően is kiemelten fontos maradt. Az arany hitel- és partnerkockázattól mentes eszközként minden gazdasági környezetben hozzájárul az országgal szembeni bizalom erősítéséhez. Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött és a jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban.

A jegybank a történelmi hátteret is említi – a Magyar Nemzeti Bank 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, aminek az állománya a második világháborúig emelkedett. A háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekítettek ki Ausztriába. A kimenekített aranytartalék a háború után teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába és fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.

Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről és 2018-ban az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett. A mostani vásárlásaival a MNB a 2018-ban elkezdett folyamatot folytatta.

A grammokba átszámítva az egy főre jutó aranytartalék Magyarországon így eléri majdnem a 10 gramm/fő mennyiséget (pontosabban kb 9.64 gramm) a korábbi 3,2 gramm/főhöz képest. Ezzel a Kelet-közép európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

Nézzen meg, mennyit ér nálunk egy 10-grammos befektetési aranyrúd!

Ez is érdekelheti