Árértesítés hozzáadása

Az arany ára új rekordokat dönt. Folytatódik a trend?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 08.03.2024
Aranyár (XAU-HUF)
870 059 HUF/oz
  
+ 14 350 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 548 HUF/oz
  
+ 209 HUF

Az arany ára új csúcsokat ért el és nagyon fontos ellenállási szinteket tört meg a héten. Ez azt jelenti, hogy a technikai képet nézve az áremelkedésnek már nincs határa.

Rövid távú képen nagyon gyorsan emelkedett az arany ára és egy ilyen növekedési ütem hosszú távon nyílván nem tartható. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy a jelenlegi emelkedés meddig tart. Néhány hét távlatában enyhe korrekcióra számíthatunk az aranypiacon. Ez azonban nem változtat a hosszú távú képen.

Jelentős ellenállás megtörése

Az alábbi diagram azt mutatja, hogy az arany ára 2020 eleje óta négyszer emelkedett új csúcsra, minden alkalommal a 2049-2079 dolláros tartományban. A grafikonon a napi záróárak vannak, amelyek a technikai elemzésben fontosabbak. Most azonban az arany jóval e tartomány fölé tudott emelkedni és ott is maradt.

Az elmúlt napok árfolyammozgása hosszú távon nagyon fontos, mert megtörtént az ellenállási szint átlépése. Március 1-jén unciánként 2082,7 dolláron, március 4-én 2114,3 dolláron zárt az arany árfolyama. Az elemzés írásakor az arany március 6.-án 2145 dolláron forog.

 

A 2000 dolláros szint pszichológiailag is nagyon fontos, efelett az arany ára általában csak néhány napig maradt meg tavaly decemberben. Ha a 2020-as, 2022-es és 2023-as csúcsokat nézzük, ahol az arany átlépte a 2000 dolláros szintet (és a 2050-2080 dolláros sávban tetőzött), akkor onnantól általában gyorsan lefelé szállt az árfolyam.

Paradigmaváltás az arany piacán

Az említett gyors visszakorrigálási minta azonban tavaly decemberben megtört. Akkor az arany új rekordmagasságot ért el, 2079 dollárt (a napi záróár). A következő nap közepén nagyon éles mozgás következett be, az arany árfolyama néhány órán belül rövid időre 2149 dollárra emelkedett unciánként (napközbeni ár). Ezt ugyanilyen meredek visszaesés követte.

A mostani emelkedés a korábbi évek ármozgásaitól ebben különbözik, hogy a rekord elérése után az arany a 2000 dolláros szint felett tudott maradni, és ott kezdett új bázist építeni. Ez azt jelenti, hogy onnantól a 2000 dolláros szint új támogatási szintként kezdett működni. Az alábbi diagram azt mutatja, hogy az elmúlt hónapokban az arany gyorsan visszapattant, miután a 2000 dolláros szint alá esett (ezt a zöld dobozok jelölik).

 

 

Bár rövid távon az arany visszahúzódhat az új rekordok elől, hosszú távon nagyon fontos az elmúlt napok árfolyammozgása. Hosszú távon az aranynak már nincs technikai ellenállása a 2050 és 2080 dollár közötti tartományban.

Az arany ára hossző távú emelkedést erős fundamentális kép mozgatja

Ami talán a technikai képnél is fontosabb – az aranypiac alapvető tényezői is nagyon erősek. A jegybankok továbbra is rekordszinten vásárolnak aranyat, a kínai kereslet továbbra is erős, a piacok pedig a kamatok csökkenésére számítanak. Ugyanakkor az államadósság-terhek szintén rekordmagasságban vannak, és az adósság utáni kamatfizetések duzzadnak, így közelebb kerülünk az államadósság-válsághoz.

A jegybankok tavaly is rekordmennyiségű aranyat vásároltak, és az Arany Világtanács szerint idén is folytatódik az aranytartalékok aktív növelése. A fizikai arany iránti kereslet is rekord magas volt tavaly. Ezt nem csak a jegybankok, hanem a kínai háztartások is segítettek. Bár a fizikai arany iránti befektetési kereslet jelentősen visszaesett az Egyesült Államokban és Európában, a kínai növekedés ezt teljesen lefedte.

A piacok a jegybankok küszöbön álló kamatcsökkentésére is számítanak, ami csökkenti az arany alternatív költségét, és ezáltal támogatja az árakat. A jegybankok számára nehéz hosszú ideig magasan tartani a kamatokat, mert ez mind a gazdaságot, mind az országok adósságszolgálati képességét isveszélyezteti. Ha a tágabb képet és a hosszú távú perspektívát nézzük, akkor az adósságállomány olyan magas, hogy devizainfláció nélkül már nem lehet visszafizetni. Ez az egyik fő tényező, amely hosszú távon támogatja az aranypiacot.

Figyelembe véve a technikai kép és az arany alapképének jelentős javulását, arra számítanak a Tavex csoport elemzői, hogy idén jelentősen emelkedik az arany árfolyama, és eléri a 2300-3000 dollár (euróban kb. 2100-2800) sávot. Rövid távon (2-6 hét) viszont nem tartható az elmúlt napok igen gyors áremelkedése, valószínűleg hamarosan enyhe korrekciót láthatunk a piacon.

Olvasson el a korábbi cikkünket, amiben az aranyár lehetséges mozgásáiról írtunk a 2024-es évre vonatkozóan.

Ez is érdekelheti