Árértesítés hozzáadása

Hétfőn új történelmi csúcsot döntött az arany ára

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 06.12.2023
Aranyár (XAU-HUF)
858 065 HUF/oz
  
- 9 572 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 843 HUF/oz
  
- 157 HUF

Hétfőn, december 4-én, az arany ára új történelmi csúcsot ért el.

Ennek az egyik oka a dollár gyengülése, az elmúlt hónapban dollár teret veszített számos más jelentős valutával, köztük az euróval szemben. A másik fontos ok viszont a befektetők várakozása, miszerint a jegybankok hamarosan megkezdik a kamatcsökkentést.

Egy uncia arany 2135 dollárba került hétfőn, ami a valaha jegyzett legmagasabb ára. Az előző csúcsot a koronajárvány kellős közepén 2020. augusztusában érte el az arany, amikor az arany unciánkénti ára 2072 dollár volt. Az arany ára azonban nem maradt sokáig történelmi csúcson, 2064 dollárra esett vissza és a cikk írásákor 2020 dollár magasságában mozog.

 

A koronajárvány arra kényszerítette a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközosztályt keressenek megtakarításaik befektetéséhez, ez volt az egyik ok, ami hosszú távon lehetővé tette azt, hogy az arany ára 2020-ban tetőzzön.

“Különböző geopolitikai feszültségek is elősegítettek az arany árát feljebb törni. Itt nem csak az Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az Izraelben és Gáza övezetben zajló szörnyűségek a fő tényezők, hanem pl. az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek is szerepet játszanak az arany ára emelkedésében” mondja John Reade, a World Gold Council, az Arany Világtanácsa piaci stratégája.

Reade megjegyezte, hogy ez az új érzékenyebb, törékenyebb világ aranyfelvásárlásra ösztönözte a feltörekvő piacok központi bankjait. Ezeknek az országoknak a döntéshozói, akiket megrémített az orosz jegybank devizatartalékainak befagyasztása Nyugaton, inkább arany felé, mint alternatív értékmegőrző eszköz felé fordultak, mivel ezt biztonságosabbnak tartják. A központi bankok aranyfelvásárlások rohamos üteme „évekig, ha nem évtizedekig folytatódhat” – mondta Reade.

Ez a megnövekedett kereslet is elősegítette a nemesfém árának emelkedését a kamatemelés ellenére. A kamatok emelkedésekor az arany ára általában esik, mert az értékpapírokkal ellentétben az aranyba történő befektetés nem termel kamatbevételt.

Az arany ára most valószínűleg tovább emelkedik, mivel az Egyesült Államokban csökken az infláció, és a befektetők arra számítanak, hogy a Federal Reserve hamarosan csökkenteni fogja a kamatokat.

Ez is érdekelheti