Árértesítés hozzáadása

Miért érdemes az aranyrudakba fektetni?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 17.11.2021
Aranyár (XAU-HUF)
858 530 HUF/oz
  
- 9 107 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 859 HUF/oz
  
- 141 HUF

Rengeteg különböző lehetőség

A legelső és az egyik legfontosabb tényező, ami az aranyrúd mellett szól, hogy  a grammonkénti eladási ár alacsonyabb, mint az aranyérme ára. Ez azt jelenti, hogy kedvezőbb feltételekkel fektethet aranyba, ha aranyrudakat vásárol. Lehetőség van nagyon különböző méretű aranyrudak vásárlására, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a befektetett összegek tekintetében.  A Tavex által forgalmazott legkisebb aranyrúd mindössze egy grammot nyom, a legnagyobb raktárban lévő aranytermékünk viszont 250 grammos, de lehet annál még nagyobb aranyterméket is rendelni nálunk.

Az aranyrudaknak akkor is megvan az előnye, ha minél kompaktabb formában szeretnénk nagyobb értéket tárolni: pl. egy kilogrammos aranyrúd mérete egy kisebb mobiltelefonhoz mérhető. A jelenlegi piaci áron egy 1 kg-os aranyrúd ára körülbelül 18,5 millió forint – ez egy képi példa arra, hogy arany esetében nagyon nagy érték jóval kompaktabban és diszkrétebben tárolható, mint pl. a készpénz.

Ha úgy dönt, hogy aranyrudakba fektet be, érdemes megjegyezni az árazási szabályt: minél nagyobb az aranyrúd, annál kisebb a bid-ask spread. Ez azt jelenti, hogy az aranyrúd grammonkénti ára a legnagyobb rúd esetén a legalacsonyabb.

A befektetésnél azonban a portfólió racionális elosztását is figyelembe kell venni, és esetenként ésszerűbb egy nagy helyett több kisebb rudat választani a rugalmasság érdekében, ha később például értékesíteni szeretné a ruda(ka)t.

Kiváló befektetés

Az arany az arany – akkor mégis miért olcsóbbak az aranyrudak, mint az érmék? Az egyik ok a dizájnban rejlik – az aranyrudak kevesebb egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, és általában az évek során, különböző évjáratoknál nem nagyon adnak hozzá új dizájn elemeket.

Kivételt pl. a Lunar sorozat képez: az idén megjelent PAMP aranyrudat például a 2021-es kínai Bivaly csillagjegy díszíti. Az érmékhez képest az aranyrúd esetében általánosságban alacsonyabb előállítási költségekről is beszélhetünk, ami a végfelhasználók számára kedvezőbbé teszi a rudak árát.

Az aranyrudak általában a sorozatszám és a súly tekintetében különböznek egymástól, az aranyérméknél viszont a dizájn és egyediség, különlegesség fontosabb.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az aranyrudaknak egyáltalán nincsen egyedi jellege. A Tavex által forgalmazott termékek között találhatók például PAMP Fortuna római istennőt ábrázoló aranyrudak is. Ezeket a világ legszebben díszített aranyrudaiként tartanak számon, és kiválóan alkalmasak ajándékozásra – esküvőre, ballagásra vagy akár születésnapra is.

Mindezek tükrében az aranyrúd nagyon praktikus és jó módja az aranybefektetésnek, főleg, hogy majdnem az összes Tavex által forgalmazott összes aranyrúd 999,9-es tisztaságú és ÁFA-mentes is. Az aranyrudak vert és öntött formában, nagyon különböző méretben kaphatók, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb terméket.

Ha nem biztos abban, hogy milyen aranyrudat válasszon, szeretettel várunk egy Tavex ingyenes konzultációra.

 

Ez is érdekelheti