Árértesítés hozzáadása

Nem minden arany, ami fénylik: hogyan lehet felismerni a hamisítványt?

Közzétéve Kirli Ausmees által Aranykereslet kategóriában ekkor: 10.08.2023
Aranyár (XAU-HUF)
858 032 HUF/oz
  
- 9 605 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 844 HUF/oz
  
- 156 HUF

Számos olyan fém létezik, amelyek külső megjelenése hasonló az aranyhoz. A valódi arany megkülönböztetése a hamis aranytól néha bonyolultnak tűnhet, de nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Íme néhány hasznos tipp, hogyan kell csinálni.

A legtöbb esetben sárgaréz, volfrám vagy más olcsóbb fém az, amit használnak az arany utánzására. Ezek az anyagok aranyozhatók vagy festhetők, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az aranyra. Más fémekhez képest azonban az aranynak vannak olyan tulajdonságai, amelyek segítenek egyértelműen megkülönböztetni más fémektől, és megállapítani, hogy hamis arany-e vagy sem.

 

Az igazi arany nem homályosodik el

Napjainkban számos meglehetősen fejlett hamisítási technika létezik, amelyek felderítése általában szakértő szemet és felszerelést igényel. Például fémek galvanikus bevonatánál meglehetősen nehéz szemmel megállapítani, hogy arany-e vagy sem. Valamivel rosszabb hamisítás esetén külső megfigyeléssel lehet felismerni a hamisítást. Az igazi arany sűrű, nehéz, nem szennyeződik vagy korrodálódik. A hamis arany sárgábbnak és világosabbnak tűnhet. Lehet kifakult vagy egyenetlen a színe.

Ha arany ékszerről van szó, akkor mindig érdemes rákeresni az arany vizsgálati számra, amely azt jelzi, hogy a tárgy elkészítéséhez szükséges fémötvözetből mennyi arany. Például az arany gyűrűk és nyakláncok főként 375 vagy 9 karátos, 585 vagy 14 karátos és 750 vagy 18 karátos anyagból készülnek. A tiszta arany 999-es fokozatú, ami azt jelenti, hogy a tárgy 99,9 százalékban aranyból készült ezt nevezzük befektetési aranynak.

Itt nem szabad elfelejteni, hogy az aranyminta hamisítása is lehetséges, ezért az ékszeren lévő mintaszám bélyegzője még nem bizonyítja teljes mértékben annak valódiságát.

 

Mágnes és sav

Kétség esetén a fém többféle módon is tesztelhető. Kezdetnek próbáljon mágnest használni. Az arany nem mágneses, ezért nem szabad reagálnia a mágnesre. Ha mágnest helyez egy aranydarab közelébe, és az vonzódik a mágneshez, akkor valószínűleg más fémből vagy ötvözetből készült.

Az arany sűrű fém, ami azt jelenti, hogy még a kis aranydarabok is meglehetősen nehezek. Próbálja meg összehasonlítani a súlyát egy másik, hasonló méretű fémdarabbal vagy egy másik arannyal. Ezzel a módszerrel azonban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a csalók más, nagy sűrűségű fémeket is hozzáadhatnak az ötvözethez, hogy utánozzák az arany súlyát.

Az arany eredetiségét savteszttel is ellenőrizni lehet, vagyis olyan kémiai módszerrel, amelyben kis mennyiségű savat adnak a fémtárgyhoz. Az alábbi reakció az arany tisztaságát mutatja, mivel a különböző mintákhoz különböző erősségű savas oldatokat használnak. A savtesztet azonban célszerű a szakemberekre bízni, mert speciális megoldásokat és megfelelő használatot igényel.

 

Kaparás, reszelés

Az aranyozott ékszerek egyszerű azonosítása érdekében lehetőség van karcolási teszt elvégzésére. Erre a célra alkalmas a vizsgálandó ékszer reszelése vagy lekaparása egy erősebb felülethez. Használhatja például egy kerámia bögre vagy tányér alját, és megfigyelheti, hogy az ékszerről lekapart anyag ugyanolyan színű-e, mint maga az ékszer.

Ezen kívül lehetségessé válik, hogy az ékszer felső rétegénél mélyebbre lássunk, és kiderüljön, hogy az ékszeren lévő karcos hely színe megegyezik-e az ékszer felületével. Ha kaparás vagy reszelés közben azt látja, hogy a karcolt hely színe eltér az ékszer felső felületének színétől, akkor gyanítható, hogy aranyozott ékszerről van szó.

 

Búvárkodás módszere

Az arany sűrűsége 19,3 g/cm³, ami nagyobb, mint a legtöbb más fémé. A sűrűséget a tömeg és a térfogat arányából kapjuk. Ezért házi eszközökkel is meg lehet állapítani, hogy tiszta aranyról van-e szó (999-es minta) vagy sem.

Ehhez egy arany tárgyat kell venni, és a lehető legpontosabban le kell mérni, például konyhai mérleggel. Ezután meg kell határozni a merülési módszerrel elvégezhető térfogatot. Vegyen egy mérőedényt, amelyen a térfogat milliliterben van feltüntetve. A tartályt fel kell tölteni vízzel, és le kell írni az eredeti leolvasást. A következő lépés az, hogy a tárgyat vízbe merítjük (egy arany tárgy biztosan lesüllyed az aljára), és új leolvasást írunk le. Az eredeti leolvasást kivonjuk az új leolvasásból, és megkapjuk a tárgy térfogatát.

A számítások megkezdése előtt győződjön meg a mértékegységek helyességéről. A milliliterek átválthatók köbcentiméterre (1 ml = 1 cm³), és a gramm használható egy tárgy tömegének egységeként. Végül egy számítást kell végezni, ahol a tömeget (grammban) elosztjuk a térfogattal (köbcentiméterben), és megkapjuk a sűrűséget. Ha tiszta arany, akkor a sűrűsége 19,3 g/cm³.

 

Az arany meghatározása röntgenfluoreszcencia spektroszkópiával (XRF).

Az XRF egy olyan módszer, amely röntgensugarakat használ az arany meghatározására. A röntgensugárzás a vizsgált tárgyra irányul, ami az anyagban lévő atomokat gerjesztett állapotba hozza (az atom belső rétegében lévő elektron energiát nyel el és elhagyja az atomot). Mivel a gerjesztett állapot instabil, az atom külső rétegében lévő elektron alacsonyabb energiaszintre esik (az atomot elhagyó elektron helyére). A lezajló folyamat a relaxáció, melynek során energia szabadul fel – fluoreszcens sugárzás formájában, ami egy adott atomra jellemző. Ennek a kibocsátott sugárzásnak a mérésével meghatározható az aranytartalom és azonosítható az ötvözetben használt egyéb elemek.

Így többféleképpen is kideríthető, hogy valódi aranyról van-e szó, vagy annak utánzatáról. Ha kétségei vannak, mindig érdemes tanácsot kérni egy profi ékszerésztől, ötvöstől vagy más szakértőtől, aki rendelkezik a megfelelő felszereléssel és tudással, hogy hibátlanul azonosítsa az anyagot.

Amennyiben szeretne aranyat eladni a Tavexnek, a törtarany ár kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja eladni kívánt tárgyainak értékét!

Ez is érdekelheti