Árértesítés hozzáadása

A svájciak gazdagságának alapja... az arany

Közzétéve Kirli Ausmees által Aranykereslet, Befektetések kategóriában ekkor: 14.04.2023
Aranyár (XAU-HUF)
843 372 HUF/oz
  
- 19 443 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 946 HUF/oz
  
- 407 HUF

A svájciak legkedveltebb befektetései az ingatlanok és az arany. 2019-ben a St. A Galleni Egyetem felmérései szerint a világ egyik leggazdagabb országának lakói közül messze a legtöbben ingatlanokba és aranyba fektetik pénzüket, amelyek a befektetési célpontok 53, illetve 48 százalékát teszik ki.

Az arany és az ingatlan előnye más befektetési eszközökkel szemben jelentős

 A hegyvidéki régió lakosságának 25%-a szívesebben fekteti be pénzét részvényekbe, illetve pénzpiaci alapokba. A svájciak 24%-a pedig jó befektetésnek tartja a megtakarítási számlákat is.

Az elvégzett kutatásban 2300 válaszadó vett részt Svájc összes német, francia és olasz nyelvű kantonjából.

A svájciak elsősorban az aranyat tartják a legjobb befektetésnek az ingatlanok mellett, hogy megvédjék magukat a geopolitikai tényezőktől és a kamatingadozásokból adódó veszélyektől.

„Az alacsony kamatlábak a klasszikus befektetési formák, például a megtakarítási számlák megszűnésével és a növekvő gazdaságpolitikai bizonytalanságokkal kombinálva jellemzik a mai pénzügyi piacokat. Ez a pénzügyi és gazdasági valóság a legmélyebb oka annak, hogy egyre több befektető menekül a nemesfémek biztonságába. Ez az egyetlen teljesen golyóálló eszköz bármilyen válság esetén” – kommentálta a kutatást végző St. Gallen Egyetem sajtóközleményében.

A világ leggazdagabb országainak rangsorában Svájc továbbra is vezető helyet foglal el 

Noha Monacóban, Liechtensteinben, Luxemburgban és Bermudában magasabb az egy főre jutó GDP, mint Svájcban, a közép-európai hegyvidéki ország (amelynek gazdasági ciklusa nem abból áll, hogy a világ gazdagjainak adóparadicsomot jelent) továbbra is a világ leggazdagabb országa. 80 643 dollár/fő GDP-vel (az Economist szerint).

A kis alpesi ország teljesen egyedülálló helyet foglal el az arany világában. Bár Svájcban helyben nem bányásznak aranyat, a világ aranyfinomító kapacitásának 77%-a négy, világszerte ismert konglomerátumban összpontosul – a Valcambiban , a PAMP-ban , az Argor-Heraeusban és a Metalorban. Négy svájci aranygyártó uralja a globális aranypiacot az összesített aranyfinomítási mennyiséget tekintve, a termelés eléri a 3250 tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik a világon évente bányászott új arany mennyiségével (2019-ben 3436 tonna).

A gazdaságilag rendkívül konzervatív svájciak többek között a világ legnagyobb (fizikai) aranybefektetői. A mindössze 8,5 millió lakosú kis ország a magánszemélyek birtokában lévő arany mennyiségét tekintve (becslések szerint 920 tonna) a világ hatodik helyén áll India, Kína, Németország, Olaszország és Franciaország után. A világ arannyal biztosított nemzeteinek címéért rendkívül szoros verseny folyik, elsősorban a németek és a svájciak között, akik átlagosan 107, illetve 108 gramm aranyat birtokolnak fejenként.

Ez is érdekelheti