Árértesítés hozzáadása

Az ezüst rekordmínuszban van. Várható áremelkedés?

Közzétéve Kirli Ausmees által Befektetések, Hírek kategóriában ekkor: 26.04.2023
Aranyár (XAU-HUF)
858 053 HUF/oz
  
- 9 584 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 841 HUF/oz
  
- 159 HUF
ezüst

Az ezüst iránti globális kereslet 18 százalékkal, 1,24 milliárd unciára nőtt 2022-ben. A termelés jócskán elmaradt a kereslettől, ami a történelem egyik legnagyobb hiányát hozta létre a piacon, ami még évekig elhúzódhat – közölte a Silver Institute múlt héten.

Az intézet World Silver Survey adatai szerint az ezüsthiány tavaly 237,7 millió uncia volt. “Ez lehet a történelem legjelentősebb hiánya” – írta az intézet. Még decemberben a 2022-es hiányt 194 millió unciára tervezték.

A teljes kínálat (bányák termelése és hasznosítása) 1,005 milliárd uncia volt. A kereslet azonban elérte az 1,242 milliárd unciát. Az ezüst iránti kereslet minden kulcsfontosságú ágazatban nőtt – ipari, befektetési érmék és nemesfémek, valamint az ékszeriparban is egyaránt.

Az iparági kereslet 5 százalékkal 556,5 millió unciára nőtt. A mennyiségileg második helyen álló befektetési kereslet 22 százalékkal 332,9 millió unciára nőtt. Az ékszerek iránti kereslet 29 százalékkal 234,1 millió unciára, az étkészletek iránti kereslet pedig 80 százalékkal nőtt.

A jelenlegi hiány felemészti az előző évtizedét

Bejelentették, hogy a 2022-es hiány és a 2021-es 51,1 millió uncia hiány eltörölte az előző évtized összes többletét. Idén várhatóan 142,1 millió uncia lesz a hiány, ami szintén nagyon nagy szám, ha a történelmi adatokat nézzük. Ez lenne a második legnagyobb hiány több mint 20 éve (tavaly volt a legnagyobb).

„Új paradigmába lépünk a piacon – egy olyanba, ahol a piac folyamatosan deficites” – mondta Philip Newman, a Metals Focus egyik alapítója, amely az intézet számára készített jelentést. Hozzátette: ez a hiány nem biztos, hogy gyors áremelkedéshez vezet – az ezüst részvények zuhannak, de a magánszemélyeknek és a befektetőknek bőven van ezüstjük, amivel fedezni tudják az elégtelen kínálatot.

Az intézet szerint az ezüst idei átlagos ára unciánként 21,3 dollár lesz. Tavaly az ezüst átlagos ára unciánként 21,73 dollár volt.

Az intézet előrejelzése szerint ez év végére az ezüstkészletek 430,9 millió unciával csökkennek a 2020-as csúcsokhoz képest. Ez több mint a fele a bánya tervezett idei termelésének.

Az olaj után az ezüst a leggyakrabban használt nyersanyag a különböző területeken. Felhasználható az elektronikában, a napelemekben, az orvostudományban, a fényképezésben, a chipiparban és sok más ágazatban – írja az intézet.

Mait Kraun, a Tavex group elemzőjének megjegyzése:

Az ezüstkészlet mintegy negyede bányákból származik, ahol az ezüst a fő bevételi forrás. A termelés többi részében az ezüst más fémek (például réz, nikkel, ólom, cink) bányászatának mellékterméke. Ez azt jelenti, hogy nehezebb drámai módon növelni az ezüsttermelést, mert egyszerűen olyan kevés a tiszta ezüstbánya.

Ugyanakkor a kereslet gyorsan növekszik. Az ezüst elektromos vezetőképessége miatt nagyon fontos az elektronikai és chipiparban. Ilyenek például az önvezető autók, az 5G technológia és a biotechnológia. Az ezüstöt a gyógyászatban és a víztisztító rendszerekben is használják antibakteriális tulajdonságai miatt. A tiszta ivóvíz elérhetőségének biztosítása számos ország kulcskérdése lesz a következő évtizedekben.

A fizikai ezüst iránti befektetési kereslet gyors növekedése nem meglepő a gyors infláció környezetében. Általánosságban elmondható, hogy ez nem nagyon tükröződött a világpiaci árakban, mert az ezüst ára nagymértékben meghatározható a virtuális származékos piacon, amelynek helyzete nagyon eltérhet a fizikai piactól. Mivel nagy a fizikai kereslet, a nemesfém prémiumai is nagyon magasak (a fizikai ezüst vételi és eladási ára közötti különbség). Ez különösen az USA-ra volt jellemző a tavalyi évben.

Némileg meglepő módon az intézet átlagosan mindössze 21,3 dolláros ezüstárat prognosztizál idén. Az ezüst unciánként jelenleg 25 dolláron forog. Az indoklás a magánszemélyek és befektetők birtokában lévő nagy mennyiségű ezüst. Felmerül a kérdés is, hajlandóak-e ilyen alacsony áron eladni az ezüstjüket deficites környezetben? Természetesen az árral nő azoknak a száma, akik hajlandóak eladni ezüstjüket, de vajon ez elég?

Teljesen egyértelmű, hogy a virtuális piac egyre inkább elszakad a valós fizikai piactól. Mivel a fizikai piac nagyon nagy mínuszban van, hamarosan erős felfelé irányuló nyomást fogunk látni az ezüstön. Ha az ezüst világpiaci ára tovább stagnál, és a virtuális piac lenyomja az árat, akkor a fizikai piac akkora deficittel fog rendelkezni, hogy a díjak még magasabbra emelkednek, a fizikai és a virtuális piac pedig még jobban elválik egymástól. Senki sem hajlandó egyszerűen fizikai ezüstöt eladni a virtuális piacon a meghatározott áron.

Tekintse meg ezüst termékeink kínálatát ide kattintva.

Ez is érdekelheti