Árértesítés hozzáadása

Svájc: A világ aranytermelésének szíve

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 17.10.2022
Aranyár (XAU-HUF)
858 848 HUF/oz
  
- 8 789 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 861 HUF/oz
  
- 140 HUF

A területileg Magyarországnál jóval kisebb Svájc, messze nem a világ legnagyobb aranybányásza, mégis a világ aranyának nagy része ezen a hegyvidéki európai országon keresztül mozog. Az ottani finomítók és pénzverdék hírneve kifogástalan – a legjobb minőségű arany Svájcból származik, függetlenül attól, hogy melyik országban bányászták.

A svájci termelők kivételes hírnévre tettek szert a befektetők körében. Ez az egyik fő oka annak, hogy az ottani gyárakból származó arany ennyire népszerű. De hogyan szerezte meg Svájc vezető pozícióját a világ aranytermelői között?

A válasz egyszerű: Svájcban rendkívül biztonságos, és az idők során hatékony logisztikai és pénzügyi rendszereket hoztak létre. A világ  legnagyobb nemesfém-gyártói Svájcban találhatóak, ezeket szeretnénk most bemutatni.

 

Valcambi

A svájci Ticino kanton, vagy más szóval a Ticino térség arról ismert, hogy az országba érkező arany nagy részét ezen a területen finomítják. Ebben a kantonban található a három legnagyobb aranytermelő, köztük a Valcambi is.

50 x 1 grammos Valcambi Suisse CombiBar törhető aranylapok | Tavex.hu

A Valcambi az egyik legismertebb svájci aranytermelőnek nevezhető. Ez az üzem a világ legnagyobb termelési kapacitásával rendelkező finomító, és évente 1400 tonna aranyat tud finomítani – sokkal többet, mint más üzemek. A Valcambi Suisse befektetési arany nagy népszerűségnek örvend a befektetők körében, mert kiváló minősége és jól ismert neve nagyon egyszerűvé teszi a termékek későbbi eladását.

2015-ben a Valcambit felvásárolta a Rajesh Exports, indiai aranycég. Az üzem korábban egy svájci befektetőkből és a Newmont Mining amerikai vállalatból álló konzorcium tulajdonában volt. Az utóbbi még mindig a Valcambit használja az amerikai bányáiból exportált arany feldolgozására.

 

PAMP

A Produits Artistiques Métaux Précieux (PAMP), amely teljes egészében a svájci MKS Finance vállalat tulajdonában van, szintén a dél-svájci Ticinóban található. Valójában a PAMP két nemesfém-finomítóval rendelkezik, amelyek közül az egyik az indiai Delhiben található. A ticinoi gyár aranyfinomító kapacitása hozzávetőleg 550 tonna évente.

Az 1977-ben alapított PAMP volt az első gyár, amely befektetési termékeit különféle motívumokkal díszítette. Mára már sok más aranygyártó is követte a cég példáját, de a PAMP Fortuna római istennő képével ellátott aranylapkája továbbra is a legszebbek közé tartozik. A legmodernebb technológiával készült képekkel ellátott aranylemezeket a befektetők is nagyra becsülik kiváló minőségük miatt.

10 grammos PAMP Fortuna befektetési arany rúd | Tavex.hu

Ez is érdekelheti