Árértesítés hozzáadása

Az ezüst, mint tőkebefektetési forma – hogyan fektessünk ezüstbe

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 02.03.2023
Aranyár (XAU-HUF)
843 648 HUF/oz
  
- 18 089 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 964 HUF/oz
  
- 385 HUF

A nemesfémeket – beleértve a befektetési ezüstöt is – széles körben biztonságos menedéknek és a tőke valós értékének védelmezőinek tekintik. Különösen a megnövekedett inflációs nyomás időszakában találják magukat ebben a szerepben , ami gyakran a pénzügyi piacok különböző válságainak és turbulenciáinak a következménye. A nemesfémbe történő befektetés bizonyos értelemben válasz a modern idők igényeire, amikor alapvetően napirenden van mindenféle fiat pénzvariáció – aminek a természete az írásos értékre alapozva “bátorít” a visszaélésekre; elvégre papírpénzt szükség esetén mindig ki lehet nyomtatni.

 

Befektetési ezüst – a pénz értékének hordozója az idő múlásával

Ezért nem meglepő, hogy – egy bizonyos befektetői kör igényeire a nemesfémek adják a választ, amelyek hosszú távú befektetésük miatt tökéletesek lesznek a portfólió védekező részének elemeként. Ezért nem egy klasszikus befektetési eszközről van szó, amelytől magas megtérülést várunk, mint a részvényeknél vagy a kriptovalutáknál – inkább egyfajta kiegészítést jelentenek. A nemesfémek fontos előnye az is, hogy egy ebbe az eszközosztályba történő befektetés nem igényel nagy mennyiségű szabad tőkét.

Megtérülő-e a befektetési ezüstbe való befektetés?

A befektetési ezüst az arany mellett az egyik leggyakoribb választás a nemesfémekbe való befektetéshez. Sajnos gyakran azonosítják a B opció valamilyen formájával, egy gyengébb helyettesítővel, amely kevesebb figyelmet érdemel, mint idősebb testvére, az arany. Természetesen ez téves gondolkodásmód, mert az ezüstben hatalmas befektetési potenciál rejlik , ami csak felfedezésre vár. A látszattal ellentétben a befektetési ezüst nem helyettesíti az aranyat, és egy megfelelően diverzifikált befektetési portfólióban mindkét fémnek meglesz a helye. Tehát nézzük meg, mik a fő különbségek az ezüst és a befektetési arany között.

Mi a különbség az ezüst és az arany befektetés között?

Először is érdemes megjegyezni, hogy a befektetési ezüst sokkal ritkábban a hamisítók érdeklődésének tárgya. Ennek oka ennek a fémnek az aranyhoz képest jóval alacsonyabb ára. Más szóval, nagyon szerencsétlennek kell lenni ahhoz, hogy hamisított ezüstöt találjunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az aranyba történő befektetés kockázatnak van kitéve, amelynek mértéke eltántoríthat az ebbe a fémbe történő befektetéstől. A legjobb módja annak, hogy megvédje magát a kedvezőtlen befektetéstől, ha befektetési aranyat és ezüstöt vásárol egy jó hírnévvel rendelkező kereskedőtől.

Hogyan válasszunk ezüstkereskedőt? Hol lehet befektetési ezüstöt vásárolni?

A Tavex vitathatatlanul vezető szerepet tölt be a befektetési nemesfémek forgalmazásában Észak-Európában, és az egyik vezető vállalat Közép- és Délkelet-Európában. Több mint 30 éves piaci jelenlétünk lehetővé tette számunkra, hogy tartós kapcsolatokat alakítsunk ki a legnagyobb befektetési ezüstgyártókkal, mint például a PAMP, a Valcambi, a Münze Österreich és a Perth Mint. Ennek köszönhetően vásárlóinknak csak igazi ezüstöt tudunk kínálni rendkívül versenyképes áron –  azonnali elérhetőséggel.

 

Miben különbözik még a befektetési ezüst?

Egy másik jelentős különbség az ezüst ipari felhasználásának szélesebb spektruma. Emiatt az ezüst piacának volatilitása jóval magasabb, mint az aranyé, és ennek a fémnek az ára nagyban függ az iparág aktuális keresletétől. A modern technológiák fejlődése, amelyek óriási keresletről számolnak be e fém iránt, valamint a legnagyobb gazdaságok infrastrukturális tervei alapján feltételezhető, hogy a fundamentumok továbbra is támogatni fogják az ezüst iránti keresletet, és ezzel a fém árának növekedését.

Megéri kis összegeket ezüstbe fektetni?

Ha már az árról beszélünk, érdemes odafigyelni egy másik kulcskérdésre, amely mindkét fémet megkülönbözteti. A befektetési ezüstre jellemző az alacsonyabb ár, ami a befektetők szélesebb köre számára teszi elérhetővé – már alig több mint 10.000 forinttól fektethet be! Ez különösen fontos szempont a befektetési fémekkel kalandozó, „kis lépésekben” piacra lépés elvét betartó befektetők számára, de az általában nem hatalmas tőkeerővel rendelkező fiatalok számára is. Ahogy az aranypiacon, úgy a befektetési ezüst esetében is, a siker kulcsa a rendszeresség – a rendszeres, akár kis összegek befektetése lehetővé teszi, hogy megvédje magát ennek a fémnek a rövid távú áringadozásai ellen, és növeli a mérhető előnyök elérésének esélyét a jövőben.

Hogyan NE fektess be ezüstbe, avagy néhány szó a leggyakoribb hibákról

Érdemes azonban észben tartani, hogy nem minden ezüsttermék működik jól a befektetések területén. A kezdő befektetők egyik leggyakoribb hibája a “minden tojás egy kosárba helyezése” mellett, hogy ezüst ékszereket vagy olyan termékeket vásárolnak, amelyek nem befektetési, hanem gyűjtői értéket hordoznak. Bár végső soron a mennyiség és a tisztaság számít, nem a fém formája, de ha befektetési célú ezüstöt vásárolunk, érdemes figyelembe venni a legmagasabb tiszta fémtartalmú termékeket. Ezért az ezüst láncba vagy ezüstékszerbe való befektetés nem lesz a legjobb megoldás – mindkét esetben “túlfizetünk”, ami alapvetően ellentmond a befektetés gondolatának. A legjobb megoldás az, ha a figyelmet közvetlenül a tőkebefektetéssel létrehozott termékekre irányítja. Ilyen termékek az ezüst nemesfém érmék és ezüstrudak.

Hol és hogyan tároljuk a befektetési ezüstöt?

Mielőtt úgy döntene, hogy befektetési ezüstbe fektet be , először meg kell fontolnia a nemesfém tárolásának kérdését. Tehát hogyan lehet biztosítani az ezüstérmék és ezüst befektetési rudak biztonságát? Több módszer létezik a befektetési ezüst tárolására, ezek közül a legnépszerűbbek kétségtelenül az otthoni tárolás, a banknál vagy annál a kereskedőnél, akitől a nemesfémet vásárolta.

Megéri a befektetési ezüstöt külső entitásnál tárolni?

Bár ezeknek a módszereknek mindegyikének vannak előnyei és hátrányai, érdemes szem előtt tartani, hogy ha úgy döntünk, hogy a befektetési ezüstöt egy külső szervezetnél tároljuk, bizonyos értelemben megfosztjuk magunkat a nemesfémbe történő befektetés legfontosabb előnyeitől, mint pl. folyamatos díjak, anonimitás, biztonság vagy fémforrásai feletti teljes ellenőrzés. Ha ezek a kérdések prioritást élveznek számunkra, akkor a legjobb megoldás az lesz, ha a befektetési ezüstöt saját magunk tároljuk, például otthon vagy más, csak általunk ismert helyen. A legfontosabb az, hogy kövessen néhány egyszerű szabályt, amelyek minimalizálják az ezüst elvesztésének kockázatát. Először is, nem szabad arany és ezüst birtoklásátl fitogtatni nyilvános helyeken. Másodszor, ha nagy értékű betéti ezüstkészletünk, érdemes megfontolni egy professzionális széfbe való befektetést. Ez azért jó lépés, mert lehetővé teszi, hogy különböző formájú értékeket egy jól védett helyen tároljunk.

A Tavex kizárólag magas tisztaságú arany és ezüst termékeket értékesít. Kattintson ide és tekintse meg a jelenleg elérhető ezüst termékeink kínálatát.

Ez is érdekelheti