Árértesítés hozzáadása

Az infláció új rekordokat döntött. Miért nem emelkedik az arany ára?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 12.09.2022
Aranyár (XAU-HUF)
868 949 HUF/oz
  
+ 12 048 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 528 HUF/oz
  
+ 170 HUF

Az arany és az ezüst ára tavasz óta csökkenő tendenciát mutat – ennek több oka is van, például a dollár erősödése, az USA kamatemelése és az alapanyagok árának általános csökkenése. Hosszú távon azonban a piacon továbbra is számos tényező támogatja az aranyat.

 

Olyan helyzet állt elő, hogy egyrészt az infláció új rekordokat dönt, de a nemesfémek árai az elmúlt hónapokban csökkentek. Hivatalos számok szerint az amerikai fogyasztói árak 9,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami az elmúlt 40 év legmagasabb szintje. Augusztusban 8,5 százalékos volt az éves áremelkedés. Az euróövezetben augusztusban 9,1 százalékkal emelkedtek az árak, ami új rekord.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy míg az arany dollárban számolt ára 6 százalékkal esett idén, addig az euróban kifejezett arany ára közel 8 százalékkal emelkedett. A márciusi csúcsokhoz képest az arany mindkét devizában esett.

Euróban az arany ára rekordok közelében forog (€/oz). Forrás: Goldprice.org.

Miért esett az arany ára az elmúlt hónapokban?

Az arany – határidős és kapcsolódó származékos ügyletek – úgynevezett papírárát rövid távon elsősorban a rövidebb időtávra fókuszáló nagy kereskedők és befektetési alapok irányítják. Ez az elemzés leírja a rövid távú ármozgások okait és az arany technikai képét.

Először is, az erősödő dollár nyomást gyakorol az arany világpiaci árára. A dollár erősödése elsősorban a Federal Reserve jelenlegi monetáris politikájának köszönhető – az USA-ban ugyanis a jegybank rohamosan emeli a kamatokat, ami középtávon pozitívan hat az árfolyamra. Az erősebb dollár azonban nyomást gyakorol az arany árára, mert drágábbá teszi az aranyat a többi valuta használói számára.

Másodszor, az erősebb dollár mellett a magasabb kamatok is növelik az arany alternatív költségét. Az alternatív költség azt mutatja meg, hogy milyen potenciális hasznot veszítenek el, ha egy befektetést választanak a másik helyett. A magasabb kamatok azonban növelik a kötvények által kínált hozamot, és ezáltal vonzóbbá válnak a befektetők körében. Ugyanakkor az amerikai és sok más államkötvény reálhozama (ajánlott kamat – infláció) mélyen negatív marad.

Harmadszor, tavasz óta csökkenő tendenciát mutatnak a nyersanyagárak, ami szintén negatív irányba mozdította az arany árfolyamát.

Dollárban számítva az arany kétéves mélypont közelébe esett ($/oz). Forrás: Goldprice.org

Hosszú távon ezeknek a tényezőknek a hatása kisebb

Hosszabb távon azonban a kamatlábak és az erős dollár hatásának kisebbnek kell lennie, mert az infláció alapvetően strukturális és hosszú távú – vagyis elsősorban a korlátozott kínálatnak köszönhető, miközben a pénznyomtatás erőteljesen élénkítette a keresletet.

Emellett az alapanyagok ára hosszú távon emelkedik, és a több évvel ezelőttihez képest az energia és a fémek ára meredeken emelkedett.

A jegybankok is eljutottak abba a helyzetbe, hogy a kamatemeléssel valószínűleg gazdasági válságot idézhetnek elő. Ez azt jelenti, hogy nem lehet sokáig így folytatni. Az Egyesült Államok gazdasága már most is mélyponton van – a recesszió legalább kétnegyede.

Való igaz, hogy gazdasági válság esetén fennáll annak a veszélye is, hogy rövid távon hirtelen csökken az arany árfolyama, amit például 2008-ban és 2020-ban is láthattunk. Ez elsősorban abból adódik, hogy a bankok és alapok a válság tetőpontján inkább aranyat adtak el pénzügyi helyzetük javítása érdekében. Az arany ára azonban mindkét válság után gyorsan magához tért, és jelentősen feljebb mozdult.

 

A technikai támogatás szintje 1680 dollár

Az arany ára dollárban az év eleje óta 6,1 százalékkal, 1717 dollárra esett, akkor euróban 7,7 százalékkal drágult. Az euró az energiaválság és a jegybankok monetáris politikáinak különbségei miatt idén nagyot esett, 20 év után először került a dollár alá.

Az arany ára a márciusi csúcs óta összesen 17,2 százalékkal 1717 dollárra esett unciánként. Az év eleje óta azonban 6,1 százalékkal esett az arany ára. Összehasonlításképpen az amerikai S&P 500 részvényindex 16,5 százalékot esett idén.

Az arany árfolyam grafikonját tekintve jól látható, hogy az arany 1680 és 2075 dollár között forgott az elmúlt két évben. Az 1680 dolláros szint 2020 júniusa óta hat alkalommal jelent támogatást. Ez erős támogatási szintet eredményezett, és a kereskedők és a befektetők vásárlási érdeklődése magas volt ezen a szinten. Ha az arany áttöri ezt a szintet, akkor az 1550 dolláros árfolyam előtt nem lesznek fontos támaszszintek.

Hosszú távon az arany 2019 júniusa óta emelkedő tendenciát mutat – ekkor törte át az arany döntően a hatéves ellenállási szintet 1350-1370 dollár között. Ez az ármozgás volt az, ami megerősítette a 2011-ben megindult medvepiac (zuhanó piac) végét és egy új emelkedő trend kezdetét.

Az arany ára dollárban ($/oz). Forrás: TradingView/Mait Kraun

Ez is érdekelheti