Árértesítés hozzáadása

Valóban áfamentes a befektetési arany és ezüst Magyarországon?

Közzétéve Sten Senkel által 3 évek ezelőtt
Aranyár (XAU-HUF)
857 634 HUF/oz
  
- 6 507 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 886 HUF/oz
  
+ 1 HUF

Gyakran felteszik nekünk a kérdést, hogy valóban áfamentes a befektetési arany és ezüst Magyarországon?

Befektetési aranyat ÁFA mentesen vásárolhat és adhat el minden EU tagállamban, így Magyarországon is. Az ÁFA törvény szerint a befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) mentesek az áfa alól.

A befektetési arany fogalma EU-s direktívából származik, mely az egész EU területén előírja, hogy a 99,5% feletti tisztaságú aranyrudak, -tömbök és -érmek áfamentesen forgalomba hozhatóak. Az érmék esetén a következő feltételei vannak:

  • 1800 után verték
  • a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban van vagy volt
  • a piaci értéke nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmának aktuális arany szabadpiaci értékét.

Áfamentes a befektetési arany

A tény, hogy a befektetési arany nem áfa-köteles, vonzóbbá és mindenki számára elérhetőbbé teszi ezt a befektetési módot. Az arany értékállósága mellett pont a speciális adószabályozása az, ami a befektetőket az aranyba való fektetésre csábíthatja. Az áfa negatívan befolyásolhatná a termék ‘spread’-jét. Erről és a többi nemesfém kereskedelmével kapcsolatos alapfogalmakról bővebben ITT olvashat.

Az ezüst viszont Magyarországon nem mentes az áfa alól. A magyarországi jogszabályok szerint a befektetési ezüstöt 27%-os áfa terheli. Ez sajnos azt jelenti, hogy a legtöbb ezüsttermék után áfát kell fizetnie. Létezik azonban egy kivétel. Ez azokra az ezüst termékekre vonatkozik, amelyeket magánszemélyektől vásároltunk vissza. Ezeket kedvezményes, az un. különbözeti áfával tudjuk kínálni az ügyfeleinknek. Ez azt jelenti, hogy Ön csak az értékesítési árrésünk,tehát a kölönbözet után fizet áfát.

Erről, hogy pontosan mi is a befektetési arany ITT olvashat bővebben.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy valóban áfamentes a befektetési arany Magyarországon, azonban az ezüst egy kis kivételt leszámítva, az áfaköteles áruk közé tartozik.

 

Ez is érdekelheti