Árértesítés hozzáadása

Hogyan fektessen be kis összegeket aranyba?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 28.09.2022
Aranyár (XAU-HUF)
870 185 HUF/oz
  
+ 15 469 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 557 HUF/oz
  
+ 263 HUF

A kezdő befektetők leggyakoribb gondolata a nemesfémpiacról az, hogy az aranyba való befektetéshez nagyon nagy mennyiségű szabad tőkével kell rendelkezni. Biztos, hogy ez a helyes megközelítés?

 

Hogyan fektessen be kis összegeket?

Mielőtt kezdene elkalandozni a befektetési piacokon, érdemes néhány alapvető információhoz jutni azok sajátosságairól. Amikor kis összegek befektetésén gondolkodik fontolja meg, mit vár el a befektetésétől. A lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb anyagi hasznot kell hoznia? Lehet, hogy hosszú távon tőkebiztosító szerepet kellene betöltenie, és meg kell védenie vagyonát az inflációtól?

Mibe érdemes befektetni kis tőkéből?

Ha Önnek a fent említettek közül a második élvez prioritást, akkor habozás nélkül mondhatjuk, a fizikai aranyba való befektetés az egyik legjobb megoldás. Érdemes azonban türelmesnek lenni, mert itt az alapelv természetesen a rendszeresség. Csak a rendszeres kis mennyiségű aranybefektetés hozhat kézzelfogható, jelentős hasznot a jövőben.

A legjobb módszer, ha meghatározzuk például azt a havi összeget, amit erre fordítunk. Ha akad olyan hónap, amikor megengedhetjük magunknak, hogy több tőkét fordítsunk aranyvásárlásra, és a jelenlegi aranyár, illetve a dollár árfolyama kedvez a befektetésnek, akkor azonban érdemes ezt kihasználni. Ha viszont váratlan kiadásunk keletkezik, és nem tudjuk vállalni a tervezett befektetést, akkor sincs semmi gond. Talán a következő hetekben sikerül pótolni a szünetet. Mindazonáltal fontos elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek következtében a rendszeresség túl gyakran bomlik fel. A kis összegek szisztematikusan történő befektetése kiváló fedezetet jelent az aranypiac rövid távú ingadozásaival szemben, mivel minimalizálja azok következményeit. A rendszeresség miatt ilyen eltéréseket hosszú távon nem fogunk érezni.

A kis tőkével rendelkező befektetőknek elsősorban olyan vagyontárgyak iránt érdemes érdeklődni, amelyek nem igényelnek közvetítőt. Ezzel megspórolhatják a közvetítő fél által felszámolt, kiegészítő költségeket. A fizikai aranyba való befektetés előnye, hogy nagyon egyszerű és intuitív, így könnyedén belekezdhet befektetési tanácsadó bevonása nélkül. Elég csak két grafikont követni, vagyis a londoni tőzsde aktuális aranyárát és az amerikai dollár árfolyamát. Az USD erőssége vagy gyengesége azért fontos, mert alapvetően ez az a pénznem, amelyben az arany árat megjelenítik. Mi a londoni tőzsde jelentősége az aranypiac számára? Itt jön képbe London magas pozíciója a világ aranypiacán – az arany aktuális árának meghatározásának folyamata, az úgynevezett Gold Fixing a London Gold Market Fixing tagjaitól függ.

Alacsony tőke befektetése aranyba

Amikor megteszi az első lépéseket az aranypiacon mint befektető, kezdőként nem mindig egyértelmű, milyen aranyterméket érdemes választani. A piacon rendelkezésre állnak ékszerek, aranyfigurák és numizmatikai tárgyak, de leginkább rudak és nemesfém érmék – és az utolsó két említett lehetőség a legjobb választás.

Az ékszerek, figurák, érmék és egyéb aranytermékek elsősorban inkább az esztétikus külsejük miatt értékesek, viszont amikor például egy arany nyaklánc vásárlása mellett döntünk, természetesen a benne lévő aranyért is fizetünk, de az említett termék végső árát számos egyéb, a befektetők számára hátrányos tényező befolyásolja, mint például az árrés vagy az ékszergyártó elismertsége a piacon, ékszerfeldolgozás (gyártási költségek) vagy a kiegészítők (drágakövek, gyémántok). Hasonló a helyzet a numizmatikai termékek esetében is – jó példa erre az MNB által különböző alkalmakra gyártott aranyérmék, amelyeknek fő előnye a gyűjtői érték, nem pedig a befektetési érték.

Hogyan lehet jól befektetni kis összeget aranyba?

Az általános szabály az, hogy a fizikai aranyban célszerű olyan tőkét tartani, amelyről azt feltételezzük, hogy rövid távon nem lesz rá szükség. Általánosságban azt szokták mondani, hogy a megtakarításaink 10-25%-át érdemes aranyba fektetni. Kis összegek esetén azonban elhagyhatjuk ezeket a százalékokat, mivel minden attól függ, hogy mennyi a rendelkezésünkre álló teljes összeg.

Az egyetlen szabály, ami viszont minden befektetőre érvényes, hogy minél bizonytalanabb a gazdasági helyzet, annál több aranyat érdemes birtokolni. Régóta ismert tény, hogy a pénzügyi piacok válsága idején az arany a befektetők menedéke. Ez a nemesfém nincs kitéve az inflációnak – ez a legjobb védelem a tőkének, különösen azoknak, akik nem bíznak a papírpénzben és a pénzintézetekben (pl. bankok).

Melyik terméket válassza?

Az aranyrudak és a nemesfém érmék, mint tipikus befektetési termékek, a legtöbb esetben a legjobb minőségű aranyból készültek. Alternatív megoldásként más fémek keverékével állítják elő, hogy biztosítsák a külső tényezőkkel szembeni ellenállást. Külön előny, ami nemcsak a kisebb tőkével rendelkező befektetők számára fontos, hanem azoknak is, akiknek aranyba fektetett vagyona eléri a több millió vagy több tízmillió forintot, hogy az adott rúdban vagy érmében található ércet a legkedvezőbb áron vásárolhatják meg.

Általában minél nagyobb a termék súlya, annál kedvezőbb lesz az arany grammonkénti ára. Előfordul azonban, hogy a nagyobb tőkével rendelkező befektetők is úgy döntenek, hogy egy 100 grammos helyett például két 50 grammos rudat vásárolnak. Ennek köszönhetően lehetőségük nyílik arra, hogy a későbbiekben a tulajdonukban lévő termékek közül csak az egyiket értékesítsék, a másikat pedig megtarthassák későbbre. Ha azonban csak egy termékük van, kénytelenek a teljes befektetést eladni.

Számos tényező van, amit érdemes lehet előre átgondolni a befektetés előtt, pl. tárolás – több termék esetén a fokozott védelem érdekében érdemes lehet mindegyiket más helyen tárolni így vészhelyzet esetén nem veszítünk el mindent. Másrészt viszont, egy nagyobb termék kevesebb problémát jelenthet amennyiben megtaláltuk számára a megfelelő helyet. A döntés, mint általában, minden befektetőre vonatkozik.

Mindent összevetve, megéri aranyba fektetni kis összegekben?

Megéri egyáltalán kis összegeket befektetni? A válasz, ahogyan a cikkben is szerepel, természetesen igen. A közvélemény növekvő tudatosulásával egyre többen döntenek úgy, hogy inkább befektetik a pénzüket ahelyett, hogy „zokniban” tárolnák azt. Nem mindenki rendelkezik azonban kellő ismeretekkel az egyes piacok vagy tőzsdék működéséről, ami teljesen érthető. Tehát hogyan fektessen be, ha nincs szaktudása a gazdaság területén, és adott esetben kevés tőkével rendelkezik? Miért pont az arany?

A szisztematikus aranybefektetés legnagyobb előnye, hogy rendszeres befektetés esetén „védve van” a rövid távú piaci ingadozásokkal szemben. Hosszú távon az arany alacsony veszteségkockázattal jár. A tipikus fogyasztói igények kielégítésének divatját az utóbbi években a jólét növelésének és a jövő biztosításának vágya uralta. A befektetés azonban nem csak az anyagi előnyökről szól. Ez egyben a jó szokások elsajátítása, ismereteinek bővítése a piac jellemzőiről, valamint az eladók és vásárlók viselkedéséről. Már kis összegek befektetése is türelemre, szisztematikusságra és körültekintésre tanít cselekedeteink által – erre biztatunk mindenkit!

Ez is érdekelheti