Árértesítés hozzáadása

Magyarországon is egyre többen vásárolnak befektetési aranyat: valóban védelmet nyújt az infláció ellen?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 20.10.2022
Aranyár (XAU-HUF)
862 196 HUF/oz
  
- 22 642 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 087 HUF/oz
  
- 524 HUF

Még mindig töretlen az arany iránti bizalom azon befektetők körében, akik alacsonyabb kockázatú befektetésekre vágynak. A Tavex csoport legfrissebb adatai szerint, a tavalyi évben, európa-szerte eladott összesen 9 tonna arany mennyiséget idén már szeptemberben meghaladtuk. Ez forintban kifejezve, a pillanatnyi piaci árfolyam szerint, közel 200 milliárd forintos összeget jelent.

A csoport által beszerzett aranykészletek szinte néhány napon belül elfogynak, ez a növekvő kereslet pedig újabb példa arra, amit a történelem során tapasztaltunk a jelenlegihez hasonló időszakok alatt.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben is említettük: annak ellenére, hogy az arany ára rövid távon változhat, hosszú távon mindig megőrizte értékét. A történelem során számtalanszor szolgált rá a befektetők bizalmára, a mostanihoz hasonló helyzetekben. Összefoglalva tehát az arany egy meglehetősen biztonságos módja a hosszú távú befektetésnek. A jelenlegi számok és előrejelzések alapján, mindenképp az arany árfolyamának emelkedésére számítunk.

Az Orosz-Ukrán konfliktus hatása

Az arany világpiaci ára az elmúlt egy évben nagyjából az 1650-1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm), ez alól a háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor a bizonytalan helyzetben hirtelen az árfolyam megemelkedett, és 2000 dollár fölé is felkúszott az arany világpiaci ára. Általánosságban elmondható, hogy hasonló időszakokban ezt általában egy tartósabb emelkedés követte. A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött, tehát megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, ami a jelenlegi inflációs környezetben, a recessziós félelmek közepette növeli a népszerűségét.

A múltbéli tapasztalatok alapján a válságok idején, hosszabb távon az arany szinte mindig jó menekülő útnak bizonyult. A legközelebbi példa, a 2008-as pénzügyi válság: kezdetekor az árfolyam nem indult azonnal emelkedésnek, a jegyzése akkor 700 dollár körüli szinten mozgott. Azonban ezt követően egy masszív emelkedést láttunk a grafikonokon, ami jó 3 évig tartott, majdnem az 1800 dolláros szintig. Egyébként az sem véletlen, hogy a legtöbb jegybank tartalékainak egy részét a 2008-as válság után is egyre nagyobb arányban fektette aranyba, ahogy tették ezt már a történelem során számtalanszor.

Válság idején nagyobb a kereslet az aranyra

A másik közismert példa az 1929-es gazdasági világválságot követő recesszió, majd kilábalás időszaka. Itt a pánik hónapjaitól kezdődően, a 350 dollár körüli értékről majdnem 800 dollárig emelkedett 1934 elejére az árfolyam. Eközben például az amerikai tőzsde még mindig folyamatos zuhanásban volt. Ezek a történelmi párhuzamok is egyértelműen az arany értékállóságát erősitik, ami azért is fontos, mert a lakosság körében folyamatosan növekszik az igény a tudatos befektetések iránt.

A Tavexnél forgalmazott kiváló minőségű Svájci aranyrudak, mint a Pamp és a Valcambi bárhol azonnal tovább értékesíthetőek, mivel a világon mindenhol elfogadják őket.

Ez is érdekelheti