Árértesítés hozzáadása

Mennyi aranyat bányásznak a világon egy évben?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 07.11.2022
Aranyár (XAU-HUF)
842 071 HUF/oz
  
- 19 407 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 981 HUF/oz
  
- 309 HUF

Az arany egyre inkább elérhetetlen

Több mint 7000 éve bányásznak aranyat a világon. A mai termelési mennyiségek azonban nem hasonlíthatók össze azzal a mennyiséggel, amelyet több ezer évvel ezelőtt bányásztak az emberek. Becslések szerint, a 19. század közepe óta a világ aranyának nagyjából 90%-át már kibányászták.

A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a bányászat egyre mélyebbre jusson, közelebb a földkéreghez, ez viszont egyre hozzáférhetetlenebbé teszi az aranyat, a bányászatot pedig egyre drágábbá. Ezt megerősítik a World Gold Council legfrissebb statisztikai adatai is , amelyek szerint az országok termelési volumene enyhén csökkent az elmúlt években.

A világ legnagyobb aranytermelői Kína, Oroszország és Ausztrália, amelyek termelési volumene évente meghaladja a 300 tonnát. Őket követi az Egyesült Államok és Kanada, amelyek szilárdan tartják a világ negyedik és ötödik helyét.

 

Tehát mennyi aranyat bányásznak?

A globális aranybányászat teljes volumene a 2008-as gazdasági válság óta folyamatosan nőtt világszerte: a teljes globális termelés 2008-ban 2280 tonna volt, 2015 óta ez a szám meghaladja az évi 3000 tonnás történelmi határt .

Ez azonban nem biztos, hogy így marad: a statisztikák azt mutatják, hogy bár a korábbi 3300 tonnás csúcsot először 2018-ban lépték túl, a teljes mennyiség 2021-ben ismét 3000 tonna volt. Az okok mind a koronavírus okozta átmeneti munkabeszüntetésekben és megszorításokban keresendők, valamint abban, hogy évről évre egyre nehezebben hozzáférhető az arany mint ásvány.

 

Mire használják az aranyat?

De mire való ez az arany? A legnagyobb aranyfogyasztó az ékszeripar, amely a teljes éves aranypiac mintegy felét teszi ki. A második legnagyobb szegmens, ahol aranyat használnak, a befektetések. A kereslet mintegy 42-43 százalékát a magánberuházások és a jegybankok kereslete, azaz az állami szektor beruházásai teszik ki. A mennyiségek többé-kevésbé egyenletesen oszlanak meg a magán- és az állami szektor között.

Az aranyat azonban a technológiai szektorban is használják: mivel az arany különleges tulajdonságai lehetővé teszik, hogy különféle eszközökben is felhasználják, a technológiai szektor a világon megtermelt arany mintegy 7-8%-át “nyeli el”. A technológia rohamos fejlődése miatt azonban feltételezhető, hogy ez az arány a közeljövőben növekedhet.

Az arany iránti igény vagy kereslet tehát nem szűnt meg, de a közeljövőben még tovább növekszik. Ugyanakkor az aranyhoz, mint nyersanyaghoz egyre nehezebb hozzájutni, ami viszont a világpiaci árban is megmutatkozik. A körültekintő befektetőnek ezért érdemes időben cselekednie, és átgondolnia portfóliója diverzifikálását.

Ez is érdekelheti