Árértesítés hozzáadása

Mi várható az arany árfolyamától 2023-ban?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 09.01.2023
Aranyár (XAU-HUF)
844 900 HUF/oz
  
- 19 150 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 935 HUF/oz
  
- 385 HUF

Az aranypiac valószínűleg idén is nagyon volatilis lesz, ami lehetővé teszi, hogy okosan cselekedve kihasználhassák a jó vételi lehetőségeket. A bizonytalanságot mind a gazdasági recesszió veszélye, mind a kamatlábak és a geopolitika irányával kapcsolatos bizonytalanság okozza.

A tavalyi év ingadozó volt az aranypiac számára, nagy ingadozások ellenére lényegében az év elejéhez képest azonos szinten zárta az évet. Idén is nagy áringadozások várhatók, mivel nő a recesszió veszélye, stagflációval nézhetünk szembe. Az év közepén pedig valószínűleg bizonytalanná válik a kamatlábak iránya.

A devizapiacok is változékonyak maradnak, és a dollár meredek felértékelődését meredek esés követte, ami felkeltette a találgatásokat, miszerint az erős dollár időszakának vége lehet.

Az általánosságban két fő tényező alakítja idén az aranypiacot – a gazdasági recesszió fenyegetése, valamint az a bizonytalanság, hogy az év folyamán kamatemelésre vagy -csökkentésre kerül sor, ami a dollár árfolyamát is nagyban befolyásolja.

A geopolitikai feszültségekkel kapcsolatban is sok a bizonytalanság, legyen szó akár ukrajnai, közel-keleti vagy tajvani háborúról. Mivel ezek nagyon megjósolhatatlan tényezők, a következő elemzésben nem vesszük figyelembe őket.

 

Mi a helyzet a kamatokkal és a dollárral?

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban mérséklődött az infláció, üteme pedig elmaradt a várttól, hűlnek a gazdasági adatok, ez pedig azt jelenti, hogy a Federal Reserve valószínűleg jelentősen lassítja a kamatemeléseket idén. Ez támogatta az arany árát az elmúlt hónapokban, és valószínűleg segít abban, hogy az év elején magasabban maradhasson.

Novemberben 7,1 százalékos volt az éves infláció, és ez a mutató már ötödik hónapja csökkent. Az Egyesült Államok kiskereskedelmi eladásai novemberben az elmúlt év leggyorsabb ütemében estek, ami a magas infláció keresletre gyakorolt ​​mérséklő hatását tükrözi. Emellett az ipari szektorban is érezhető a lehűlés.

A Federal Reserve-nek tetszenek ezek az adatok, mivel a kamatemelésekkel a növekedést és ezzel az inflációt próbálják visszaszorítani. A jegybank arra számít, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése idén nagyon alacsony lesz, és magas a gazdasági depresszió (a recesszió legalább kétnegyede) kockázata. “A recesszió lehetősége majdnem olyan nagy, mint annak elkerülése” – jelentette be a Federal Reserve tavaly év végén. A gazdasági recesszió kockázatát is nagyon magasnak tartják Európában.

A Federal Reserve a tavalyi év közepe óta meredeken emelte a kamatokat, emiatt a jegybank hamarosan lassítani, 1 éven belül pedig le szeretné állítani a kamatemeléseket. Tavaly március óta összesen nyolcszor, 4,25-4,5 százalékos sávra emelték az alapkamatot.

A jegybank szerint a kamatok idén elérik csúcspontjukat, valamivel több mint 5 százalékon. A monetáris politikai döntéshozók még nem biztosak abban, hogy a csúcs elérése után meddig maradnak ezen a szinten a kamatok, és hogy tovább emelik-e, vagy inkább csökkentik. A magasabb kamatszint negatív hatással van az arany árfolyamára.

 

Következtetés:

Csökkentek a kamatemelési ütemre vonatkozó várakozások, így a dollár egy hosszú, gyors emelkedés után meredeken lejjebb került. Ez pedig elősegítette az arany árának emelkedését az elmúlt hónapokban. Hatása azonban valószínűleg rövid távú (néhány hónapos) lesz, mert a jegybankok a lassabb ütem ellenére még magasabbra akarják emelni a kamatot. A magasabb kamatok és a lassuló infláció az arany számára kedvezőtlen kombináció.

A jövő azonban nagyban függ attól is, hogyan alakulnak a valutamozgások, és mi történik a gazdaságokkal. Rövid szünet után tovább fog emelkedni a dollár? A dollárturmix-elmélet ezt támasztja alá , míg a laza monetáris politikához való visszatérés várhatóan minden deviza zuhanásával jár, ami támogatja az arany árfolyamát (még akkor is, ha a dollár erősödik más devizákkal szemben). Ebben az esetben euróban, fontban és az USA-dollártól eltérő devizákban is nagyobb aranyár-emelkedésre lehet számítani. Jön-e a recesszió vagy sem? Nagy a valószínűsége annak, hogy idén gazdasági recessziót fogunk látni, és ez ismét a kamatcsökkentésre kényszeríti, ami kezdetben negatívan, de végső soron pozitívan hat az aranyra. Erről bővebben a következő fejezetben.

 

A recesszió hosszú távon jót tenne az aranynak

Ebben az évben tehát komoly esélye van annak, hogy gazdasági recesszió vár ránk Európában és az USA-ban egyaránt. Rövid távon ez nyomást gyakorolhat az arany árfolyamára, de középtávon (kb. 6-24 hónap) pozitív hatása is lehet.

A gazdasági visszaesés kockázata nagy, mivel a kamatlábakat gyorsan emelik, és általában gazdasági depresszió követi. A gazdasági recesszió legfontosabb és egyben legpontosabb mutatója – a kamatgörbe megfordítása – már megtörtént. 1955 óta tízszer fordult meg a kamatgörbe az USA-ban, ebből kilencet 6-24 hónapon belül gazdasági depresszió követett. Egy alkalommal, 1965-ben a gazdaság nem kezdett hanyatlásnak indulni, de a növekedés 10 százalékról 0,2 százalékra lassult.

Rendszerint az arany ára a recesszió kezdetén esett, mert a pénzügyi piacok likviditása elapadt, és az arany az egyik első olyan eszköz, amelyet a pénzügyi helyzet javítása érdekében értékesítenek.

Az ebből eredő aranyár-csökkenés mértéke azonban már attól is függ, hogy nagyon mély válságba kerülünk-e vagy sem. Például a 2008-ban és 2020-ban is tapasztalt likviditási válságban az arany ára meredeken esett. Ez a csökkenés azonban rövid életű lesz, mivel az arany általában gyorsan drágult a recesszió után. A 2008-as válságban a visszaesés elérte a 30 százalékot, 2020-ban a 15 százalékot. A válság előtti szintre való kilábalás az első esetben egy év, a második esetben csak másfél hónapig tartott.

A Heraeus nemesfém-finomító ezt írta egy jelentésében a nyáron:

A gazdasági visszaesés nem feltétlenül rossz hír az arany számára. A recesszió idején jellemzően a nemesfémek árai estek, de az arany kevésbé esett, és gyorsabban tért vissza, mint más fémek. Általában véve az arany ára magasabban forgott a recesszió végén, mint annak kezdetén.

A recesszió azt jelentené, hogy az infláció átmenetileg csökkenne, és a jegybankok kénytelenek lennének visszatérni a lazább monetáris politikához. A 2020-as koronaválsághoz hasonlóan a következő gazdasági recesszióra adott válasz valószínűleg túlpörög, és később a nyersanyag-szuperciklus folytatódásával újabb inflációs hullámhoz vezet. Ez potenciálisan stagflációt is jelent – ​​egy olyan környezetet, ahol az infláció továbbra is magas, de a gazdaság nem emelkedik vagy csökken. Az aranynak nagyon jól kell működnie egy ilyen környezetben. Inkább a recessziós forgatókönyv tűnik valószinűbbnek idén, mint az úgynevezett puha landolás, ahol a kamatemelés ellenére is elkerülhető a válság.

 

Mi lesz az arany árával 2023-ban?

Mivel az aranypiac nagy volatilitása és a jövő bizonytalansága nagyon megnehezíti az előrejelzést, ezek a becslések gyakran pontatlannak bizonyulnak. Például különböző elemzők unciánként 4000 dollárt és 1700 dollárt is prognosztizálnak az idei év végére. Mindenki önállóan tanulmányozza a témát, és hozza meg a saját döntéseit. Az alábbi elemzés meglehetősen általános, és nem használandó befektetési döntések meghozatalára.

Ha megnézzük az arany árdiagram technikai képét, több fontos szintet mutat, amire érdemes figyelni. A cikk írásakor az arany unciánként 1860 dolláron forog.

Mindenekelőtt több fontos támogatási pont is van, amelyeken az ár nehezebben tud áttörni. Az elmúlt év során erős támaszpont alakult ki 1615 dollárnál, amelyről háromszor – szeptemberben, októberben és novemberben – pattant vissza az arany. Ez az a szint is, amelyre az arany árfolyama átmenetileg eshet egy likviditási vagy gazdasági válság során. Ha több évet nézünk egyszerre, akkor 1680-1720 dollár között is erős a támasz.

Egy fontos pszichológiai szint is 1800 dollárnál van. Ráadásul ezen a szinten van a 200 napos mozgóátlag is, amelyet az év utolsó hónapjában tört át az arany. Ha az árfolyam a 200 napos mozgóátlag felett van, akkor támaszként működik, ha alatta, akkor ellenállási szintként értelmezzük.

Az ellenállás első szintje az arany pszichológiailag fontos 1900 dolláros szintje, majd a 2000 dolláros szint. A legerősebb ellenállás 2050-2075 dollárnál van, ahol az arany kétszer volt az elmúlt két évben. Az arany 2020 augusztusában rekordot döntött, unciánként 2075 dollárra emelkedett.

Arra számítok, hogy az év első felében némi nyomás alatt marad az arany árfolyama, figyelembe véve a recesszió és a kamatemelések veszélyét. Ha a Federal Reserve és a többi jegybank idén is kénytelen lesz kamatcsökkentésbe kezdeni, az arany az év második felében újra tesztelheti a 2050 dolláros szintet, és potenciálisan új rekordokat állíthat fel. Mivel sok a bizonytalanság a különböző tényezőket illetően, az arany esetében idén is nagy áringadozásokra lehet számítani. Hosszú távon (több éven át) viszont jól látható, hogy a nagyon magas adósságterhek miatt nem lehet tovább emelni a kamatokat anélkül, hogy az ne okozzon valamikor komoly gazdasági válságot. Ez azt jelenti, hogy elkerülhetetlenül vissza kell térni az alacsony kamatokhoz és a pénznyomtatáshoz a monetáris rendszer működése érdekében, ami hosszú távon az arany árának emelkedését segíti elő.

Ez is érdekelheti