Árértesítés hozzáadása

Miért annyira változékony az arany ára?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 03.11.2021
Aranyár (XAU-HUF)
845 264 HUF/oz
  
- 17 969 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 964 HUF/oz
  
- 358 HUF

Ahogy egyre népszerűvé válnak a befektetések az emberek körében, folyamatosan keresik a megfelelő eszközosztályokat és pénzük befektetési lehetőségeit. Az egyik legjobb befektetés mindenképpen az arany, mivel ezzel megőrizheti vagyonának értékét, ráadásul a hosszú távú befektetések a legésszerűbb múdjai a vagyona növelésének is.

Mint szinte minden más eszközosztály esetében, az arany ára is rendkívül változékony, hol felfelé, hol lefelé mozog. Hogy ez mitől függ és miért nem marad változatlan az ár, arról bővebben írunk lejjebb.

Az arany világpiaci ára

De akkor mennyibe is kerül az arany? Ehhez meg kell néznünk a világpiaci árgrafikont, ahol élőben látható az arany aktuális árfolyama és annak mozgása. Mivel a befektetési termékek sokszor unciában készülnek, így az arany világpiaci árát is az unciában szoktak megadni. Ez a befektetőnek is megkönnyíti a dolgát – egyszerűbb a diagramokat követni és levonni belőlük a következtetéseket.

A többi eszközosztályhoz hasonlóan az arany világpiaci ára az aranytranzakcióktól és azok mennyiségétől függ. Ma a tranzakciók mintegy 99,7%-a virtuális vagy un. papírarannyal történik, ami lényegében azt jelenti, hogy értékpapírokkal kereskednek, nem magával a valódi arannyal. Ilyenkor a vevő nem láthatja és nem is birtokolja a megvásárolt aranyat, hiszen az valamelyik nagy pénzintézet tulajdonában van.

A fizikai arany esetében a dolog sokkal átláthatóbb: valódi, kézzel fogható a befektetése, ami azt jelenti, hogy a befektetési termék teljes egészében az Öné. Ráadásul a fizikai aranynak un. hozzáadott érzelmi értéke is van. Legyen szó egy történelmi érme kultúrtörténeti hátteréről, egy emlékezetes ünnepről, amikor az aranyat egy baráttól vagy rokontól ajándékba kapta vagy akár numizmatikai értékről, ha esetleg a különleges kivitelezésű aranyérméket gyűjti.

Kereslet és társadalmi feszültségek

Mint említettük, a fizikai arany ára a világpiaci ártól függ, amely elsősorban a New York-i, londoni és ázsiai nemesfémpiacokon lebonyolított tranzakciók hatására alakul. A világpiaci árat nagyrészt a kereslet szabja meg és mint sok más területet, a koronavírus-járvány a nemesfémpiac egyensúlyát is alaposan megbolygatta és rekordszintre repítette az arany árát.

Ennek nagyon egyszerű oka van: amikor érezhető a válság, történelmileg biztonságosnak hitt eszközosztályok felé fordulnak az emberek. Mivel az arany történelem során többször nyújtott olyan “menedéket”, nem igazán váratlan, hogy a járvány alatt megint megismétlődött a hasonló minta.

Az arany ára azonban érzékeny mindenféle egyéb társadalmi fejlemények hatására is. Ki lehet jelenteni, hogy az arany ára meglehetősen pontosan tükrözi, mi történik éppen a világban – ha érezhető a feszültség és a bizonytalanság, akkor nagy valószínűséggel az arany ára is emelkedni fog, arra késztetve ezzel az egyéni befektetőket és a nagyobb intézményeket egyaránt, hogy biztonságos menedéket keressenek.

Tovább fog-e emelkedni az arany ára?

Feltételezhető, hogy a közeljövőben az arany árának további emelkedése várható – itt az inflációtól való félelem, a gazdaság túlmelegedése és az ebből fakadó kockázatmérséklési vágy a fő érvek. Annál is inkább, mivel a világon nincs végtelen mennyiségű arany, és nem is egy egyszerű gombnyomással előállítható termékről van szó. Így más tényezők mellett a fizikai arany esetén számolni kell viszonylag korlátozott kínálattal is.

A különböző becslések szerint csak körülbelül 50 000 tonna aranyat lehet még kitermelni a földből és az előrejelzések szerint kb. 20 év múlva az aranykereskedőknek számolni kell azzal, hogy nem lesz több elérhető arany. Így a már meglévő aranyat újra fel kell használni, és a piaci szereplők versenyezni fognak egy olyan erőforrásért, amelyet már nem termelnek.

Ez is érdekelheti