Árértesítés hozzáadása

Miért jó hír a lassuló amerikai infláció az aranybefektetők számára?

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 29.11.2023
Aranyár (XAU-HUF)
857 887 HUF/oz
  
- 6 303 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 900 HUF/oz
  
+ 28 HUF

Az USA-ban észrevehetően csökkent az éves infláció, ami arra utal, hogy a Federal Reserve kamatemelési ciklusa véget ért. Ez a fejlemény középtávon jót tesz az aranybefektetőknek. Az arany árára az elmúlt években lefelé ható nyomást elsősorban az emelkedő kamatlábak okozták.

Októberben az amerikai fogyasztói árindex éves összevetésben 3,2 százalékkal emelkedett, ami enyhe csökkenés a szeptemberi 3,7 százalékhoz képest.

Ha az árakat havi szinten összehasonlítjuk a szeptemberivel, gyakorlatilag nem változtak. Az élelmiszer- és energiaárakat figyelembe véve azonban az éves növekedés 4 százalékos volt, ami az elmúlt két év legalacsonyabb emelkedési üteme.

 

Erre a hírre reagálva az arany árfolyama azonnal több, mint egy százalékot emelkedett, az unciánkénti ára elérte az 1975 dollárt.

Hogyan befolyásolja az infláció és a kamatmozgások az arany árát?

 

Lehetne azt is feltételezni, hogy a csökkenő infláció negatívan befolyásolhatja az arany árát, mivel az aranyat gyakran az infláció elleni fedezetnek tekintik. Itt viszont fontos figyelembe venni, hogy rövid- és középtávon az arany árát is jelentősen befolyásolják a kamatlábak. Ha a reálkamatok (az inflációval korrigált kamatlábak) magasak, az arannyal kapcsolatos alternatív költség nő. Az alternatív költség a potenciális bevételkiesés, amikor a befektetők az egyik befektetést a másikkal szemben választják.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők hajlamosak a kötvényeket előnyben részesíteni más hagyományosan biztonságosabb befektetésekkel, például arannyal szemben, amikor a reálkamatok magasabbak. Azonban továbbra is fontos kérdés, hogy a kötvények valóban olyan biztonságosak-e, mint ahogyan azt széles körben gondolják, különösen a mai magas tőkeáttételű pénzügyi rendszerben.

Hosszú távon az infláció jelentősebb szerepet játszik az arany árának befolyásolásában. Az arany értéktárolóként szolgál, és hosszú ideig megőrzi vásárlóerejét.

Az arany árát az infláció mellett olyan alapvető tényezők is befolyásolják, mint a fizikai kereslet és a kínálat dinamikája.

Ezért az infláció csökkenése azt sugallja, hogy a Federal Reserve-nek nem kell tovább emelnie a kamatokat. A jelenlegi piaci várakozások azt mutatják, hogy decemberben szinte biztosan nem lesz kamatemelés, és a jegybank már márciusban megkezdheti a kamatcsökkentést. Ez a forgatókönyv alacsonyabb kötvényhozamokhoz vezetne és több befektetőt esetleg arra késztetne, hogy biztonságos befektetési lehetőségként az aranyat válassza a kötvények helyett.

Az arany és a reálkamatok mozgása

Az alábbi grafikonon a 10 éves lejáratú amerikai kötvények reálkamata látható. Ha ez a kamatláb emelkedik, ez jellemzően lefelé irányuló nyomást gyakorol az aranyárakra. Ezzel szemben, ha a kamatláb csökken, az arany vonzóbbá válik a befektetők számára.

A koronavírus-válságot közvetlenül követő időszakot figyelve azt tapasztaltuk, hogy a reálkamat negatív irányba fordult. Ez azt jelzi, hogy az infláció meghaladta a kötvények kamatait. Ezalatt az idő alatt az arany ára is új csúcsokat ért el.

 

Tavaly tavasszal azonban a kamatlábak emelkedése következett be, ami kezdett negatívan hatni az arany árára. Ahogy a reálkamatok 2 százalék fölé emelkedtek 2022 novemberében, az arany ára több éves mélypontra, unciánként 1615 dollárra zuhant. Ezt a visszaesést követően az arany ára fellendült és 2023 májusában, a bankválság közepette, az arany majdnem új árrekordot döntött.

Az elmúlt hat hónapban a reálkamatok ismét emelkedtek, aminek hátterében az állt, hogy a Federal Reserve magas kamatszintet tartott fenn, miközben az infláció csökkenni kezdett.

Amint az a mellékelt grafikonon is látható, a reálkamatok és az aranyár közötti összefüggés nem közvetlen vagy következetes. Az elmúlt öt évben általában azt tapasztaljuk, hogy a reálkamatok emelkedése az arany árának csökkenésével korrelál és fordítva. Az arany árának felfelé irányuló mozgása azonban jelentősebb volt, mint a csökkenés. Ez a tendencia az arany hosszú távú felfelé ívelő pályáját jelzi, amelyet a nagy fizikai kereslet (különösen a jegybanki aranyvásárlások), az eszkalálódó infláció, a növekvő államháztartási hiány, a kiterjedt monetáris expanzió, valamint a különböző válságok, mint pl. a koronavírus-járvány és a legutóbbi bankválság is támogatja.

Az infláció lassulása és a kamatlábak lehetséges igazítása

 Most, hogy az infláció a vártnál jobban lassul, széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a Federal Reserve tartózkodni fog a további kamatemelésektől. Ehelyett egyre nagyobb a konszenzus abban, hogy gazdasági recesszió van a láthatáron, bár annak súlyossága továbbra is bizonytalan.

A jegybanknak a gyengülő gazdaság miatt esetleg el kellene kezdenie kamatcsökkentést?

A kötvényhozamok, különösen a reálhozamok, szintén csökkenni fognak. Ez a forgatókönyv azonban inkább támogatja és potenciálisan növeli az arany árát.

Ezért elég valószínű, hogy a reálkamatok csökkenni kezdenek a következő évben. Ez várható, mivel a Federal Reserve valószínűleg gyorsabban csökkenti a kamatlábakat, mint amennyivel az infláció csökken. Tekintettel arra, hogy az infláció 2022-ben 9,1%-os csúcsot ért el, a jelenlegi 3,2%-os szinthez képest lényegesen nagyobb lehetősége volt csökkenteni.

Az infláció közelmúltbeli lassulása ellenére úgy gondolják, hogy az arany továbbra is hosszú távon emelkedő pályán marad. Míg a recesszió átmenetileg nyomást gyakorolhat az aranyárakra, a tartós emelkedést alátámasztó alapvető tényezők érintetlenek maradnak. Ide tartozik a különböző országok rekordmagas adósságszintje, a jelentős költségvetési hiány, az erős fizikai kereslet és az infláció. Bár az infláció jelenleg csökkenő tendenciát mutat, valószínű, hogy ha a gazdaság tovább romlik, a monetáris expanzió újraindul, ami újabb inflációs hullámot indíthat el. Szinte lehetetlennek tűnik a rekord adósságterhek enyhítése infláció nélkül.

Ez is érdekelheti