Árértesítés hozzáadása

5 ország, ahol a legtöbb aranybányászat folyik

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 04.08.2022
Aranyár (XAU-HUF)
842 908 HUF/oz
  
- 19 907 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 925 HUF/oz
  
- 427 HUF

 

Nehéz megmondani pontosan, hogy a világ melyik szegletében található a legtöbb arany, ugyanis ez a megállapítás nagyban függ attól, hogy pontosan milyen szemszögből nézzük. Egészen más, hogy bankokban vagy emberek otthonában őrzött aranytárgyak, bányászott aranyércek vagy a bányák száma a fő szempont.

Az Arany Világtanács azonban rangsorolta azokat az országokat, amelyek aranytermelés tekintetében a világon az első öt közé tartoznak. Minden további nélkül, vizsgáljuk meg együtt közelebbről ezeket.

 

Kína

Bár az elmúlt év statisztikái még nem nyilvánosak, a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint elmondhatjuk, hogy Kína volt a világ legnagyobb aranytermelője 2020-ban: 368,3 tonna, azaz a világ aranytermelésének hozzávetőlegesen 11%-a származott tőlük. Habár manapság az arany rendkívül népszerű befektetés a kínaiak körében, ez nem mindig volt így.

Korábban az arany birtoklása sok kínai számára börtönbüntetéssel járt. 2009-ben azonban megváltozott a helyzet, manapság már bárki beszerezhet aranylemezeket vagy érméket a bankokból. A kínaiak körében nagyon népszerűek az arany ékszerek is, amelyek státuszszimbólumként szolgálnak.

 

Oroszország

Oroszország 331,1 tonna aranyat bányászott ki 2020-ban, mindössze néhány tucat tonnával lemaradva Kínától. Oroszországban meglehetősen fényűző és fejlett aranybányák üzemelnek, ezért joggal érdemelte ki a második helyet a rangsorban. Az egyik ilyen a híres szibériai olimpiai aranybánya, ahol 1996 óta bányásznak aranyat.

Az orosz kormány ugyanakkor fontos célként tűzte ki a jegybank aranytartalékának gyors feltöltését is: 2020 júniusának végén az arany a jegybank tartalékainak 23 százalékát tette ki. Így nem csoda, hogy Oroszországot a rangsorban a magas második helyen találhatjuk.

 

Ausztrália

Bár Ausztrália valószínűleg az egyik legismertebb aranytermelő a világon, Kína és Oroszország mögött a harmadik helyen áll, 2020-ban aranytermelése elérte a 327,8 tonnát.

Történelmileg az arany nagy jelentőséggel bír Ausztrália számára: az aranybányászat óriási pozitív hatással volt az ország fejlődésére, különösen a városok építésére, a kommunikációra, a közlekedésre és a külkereskedelemre. Ausztrália leghíresebb pénzverdéje a Perth Mint, amely már 1896 óta üzemel.

A helyi aranyérméket ma is nugget-nek, azaz „aranydarab”nak nevezik. Az ausztrál kontinensen bányászták ki a világ legnagyobb aranyrögét, amelyet a perthi pénzverde által vert aranyérméken is feltűntettek egészen 1989-ig, amikor a nemzeti állat, a kenguru felváltotta ezt a szimbólumot.

 

Amerikai Egyesült Államok

Az, hogy az Egyesült Államok is a tabella élére került, sokak számára talán nem nagy meglepetés. Az USA a stabil negyedik helyen áll a maga 190,2 tonna kibányászott aranyával, azonban nem veszi fel a versenyt az első három versenytársával.

Az USA sok tekintetben kötődik az aranyhoz – legyen az a kaliforniai aranyláz, vagy az aranystandard bevezetése, aminek köszönhetően felvirágzott a gazdaság és nőtt a szabad kereskedelem az országok között, amely kifejezetten az amerikai dollárhoz kötődött. Bár az aranystandard már nem érvényes, az Egyesült Államok aranyérméinek értékét világszerte elismerik. Jó példa erre az amerikai sas és az amerikai bölény.

Az Egyesült Államokban több nagy teljesítményű aranybánya is működik, amelyek közül a legnagyobbak Nevada államban találhatók, ahonnan az ország aranytermelésének mintegy 80%-a származik.

 

Kanada

1 unciás Kanadai Juharlevél arany érme

Kanada már jó néhány éve a magas ötödik helyet őrzi. Az aranybányái többnyire az ország keleti részén, a Quebec régióban találhatók. Évente mintegy 170,6 tonna aranyat termelnek.

Sokak számára azonban meglepő lehet, hogy Kanada volt az első ország a világon, ahol a legtisztább aranyból készült érmét készítették. A kanadai juharlevél 1979-ben jelent meg, és máig a világ egyik legnépszerűbb befektetési érméje.

Ez is érdekelheti