Árértesítés hozzáadása

A rekodsorozat nem áll meg - az elmúlt 9 év legnagyobb euro áremelkedését produkálta az arany márciusban!

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 12.04.2024
Aranyár (XAU-HUF)
842 382 HUF/oz
  
- 18 813 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 968 HUF/oz
  
- 325 HUF

Az arany ára márciusban összesen 9,3 százalékkal emelkedett, és unciánként 2232 dolláron fejezte be a hónapot. Ez a legnagyobb áremelkedés 2020. júliusa óta, amikor 10,8 százalékkal drágult az arany egy hónap leforgása alatt. Az árfolyam áprilisban is emelkedő tendenciát mutat. Elemzésünk írásakor az arany unciánként már 2350 dollár fölött járt.

Az ezüst ára márciusban összesen 10,2 százalékkal, unciánkénti 25 dollárra emelkedett. Áprilisban is folytatódott az ezüst árának emelkedése, jelenleg az ezüst unciánként már 28 dollár környéken mozog.

Euróban számolva az arany több, mint 11 százalékkal drágult március eleje óta, és unciánként 2150 euró felett forgott az elemzésünk írásákor. Euróban számolva 2015. januárja óta március volt a legjobb hónap az aranynak.

 

Mi állhat az áremelkedés hátterében?

A technikai képet nézve a legfontosabb tényező az, hogy az arany március elején áttörte a négy évig erős ellenállást jelentő 2050-2080 dolláros sávot (az elmúlt négy év rekordárai is onnan származnak). Erről részletesebben a március elejei cikkünkben írtunk.

A alabbi grafikon az aranyár alakulását ábrázolja az utóbbi 2 évben dollárban:

 

 

A tágabb képet nézve nagyon erős piaci fundamentumok segítették az arany drágulását. Az Arany Világtanács adatai szerint tavaly közel 4900 tonnára emelkedett az arany iránti kereslet. Az előrejelzések szerint az idei év a kereslet szempontjából is rekordév lesz. Ahogy ezt már korábban is írtuk, az aranypiacon jelenleg a központi bankok és a kínai háztartások játsszák a legfontosabb szerepet.

Nyugaton nagyon várják a jegybankok kamatcsökkentést, ami esetleg csökkenti az arany alternatív költségét.

Csökken a befektetői bizalom a kötvények és devizák iránt

Figyelembe véve az arany monetáris fém szerepét, az árak közelmúltbeli emelkedése nagyrészt azt jelzi, hogy a befektetők bizalma a kötvények és devizák iránt csökken.

Hagyományosan, amikor az amerikai kincstári kötvények reálhozama (hozam mínusz infláció) emelkedik, az negatív hatással van az arany árfolyamára. A 10 éves kötvények reálhozama márciusban 1,62 százalékról 1,94 százalékra emelkedett, ami az arany számára kedvezőtlen irányba mozdult el.

Ehhez hasonlóan a dollár árfolyama is az arany számára kedvezőtlen irányba mozdult el. Hagyományosan, amikor a dollár erősödik, ez az aranyat drágítja különböző valutákkal szemben, ezáltal nyomást gyakorol az arany árára. A dollárindex márciusban 0,3 százalékkal emelkedett, az index 2 százalékkal nőtt a március 8-i mélypontról.

Mind a kötvények reálhozamai, mind a dollár árfolyama jelentős hatással volt az arany árfolyamára az elmúlt évtizedben. Most az arany ára annak ellenére emelkedik, hogy mindkettő az arany számára kedvezőtlen irányba halad.

Ezek a tényezők azt jelzik, hogy az arany megszakíthatja a kötvényekhez és a dollárhoz fűződő hagyományos kapcsolódását. Az arany piacát látszólag teljesen hidegen hagyja, mi történik a deviza- vagy kötvénypiacon. Úgy tűnik, hogy a kötvények menedékként való hírneve megcsappant az elmúlt évek meredek árcsökkenése és inflációs hullám után.

Ehhez jönnek még az egyre súlyosbodó globális geopolitikai problémák, amelyek továbbra is erős hatást gyakorolnak az arany árfolyam emelkedésére és keresletét is befolyasolják. A közel-keleti helyzet élesedni látszik, mivel az Izraeli és a Hamász közötti harcok mellett az elmúlt napokban az Irán és Izrael közötti feszültség is fokozódott. 

Az arany és ezüst ár aránya

Az elmúlt hónapok árfolyammozgása nagyon éles volt, és szokás szerint egy ekkora emelkedést rövid távú korrekciók követtek. Tehát rövid távon visszalépés várható a jelenlegi szintről.

Az elkövetkező hónapokban az ezüst felzárkózhat az aranyhoz. Szokás szerint a nemesfémek „bullish” ciklusaiban, amikor az arany ára mozogni kezd, az ezüst csak később következik.

Ha ez megtörténik, akkor az arany és  ezüst ára arányának csökkenésére számíthatunk, azaz az ezüst felértékelődik az arannyal szemben. Jelenleg az arany és az ezüst áraránya 86,8 (egy uncia arany ennyi uncia ezüstnek felel meg). Történelmileg ez meglehetősen magas szint, és a nemesfém-áremelkedéseknél ez az arány csökkenni szokott.

Elérte a csúcsot az arany vagy továbbszárnyal?

A jövőt illetően különböző véleményeken vannak a szakértők. Az arany mellett kámpányolók a hosszú tétlen időszak utáni áremelkedést még csak a kezdetként említik és többek közt várható növekvő keresetre mutatva hosszabb kifutást jósolnak. Az óvatosabbak a kamatcsökkentési várakozások visszaesést említve azt gondolják, hogy az árfolyam csak akkor vesz újabb lendületet, ha a Fed valóban elkezdi a monetáris lazítást júniusban.

Bár rövid távon korrekció következhet be az aranypiacon, középtávon nagyon támogató a technikai kép. Ezenkívül az arany alapjai nagyon erősek. Emiatt arra számítanak a Tavex csoport elemzői, hogy idén 2500-3000 dollár között kereskedhet az arany.

Ez is érdekelheti