Árértesítés hozzáadása
Arany és ezüst árlista
Új ÁrRobot létrehozása
+ -
Új ÁrRobot létrehozása
Tavex ÁrRobot összefoglaló

Az ÁrRobot kikapcsolására akármikor lehetősége van, továbbá automatikus megrendeléskor nincs fizetési kötelezettsége sem.

Arany és ezüst árlista

Prémium minőségű befektetési arany garantáltan kezdvező árakon. Világszerte elismert gyártók termékei Észak-európa piacvezető kereskedőjétől. A befektetési arany remek választás a portfólió diverzifikálásának szempontjából. Az aranyrudak és érmék vásárlása az egyik leggyakoribb módszere az aranyba történő befektetésnek. Az arany értéke idővel emelkedik, így megbízható befektetési lehetőségnek bizonyul, különösen az infláció kivédése szempontjából. Termékeink túlnyomó többsége 24 karátos ami lehető legtisztább aranyat jelenti (99.9% tiszta arany). Fontos továbbá megjegyezni, hogy a befektetési arany áfamentes az egész Európai Unióban(1 gramm felett). Akár először vásárol aranyat, akár bővítené meglévő befektetési portfólióját, a Tavex kiváló választás. Legyen szó érmékről, aranytömbökről, aranylapkákról vagy aranyrudakról bátran keressen minket a megadott elérhetőségeink egyikén!

Az árak frissítve 4 perccel ezelőtt
Mi a befektetési arany?

Mi a befektetési arany? Ezzel a kérdéssel viszonylag gyakran megkeresnek minket. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen arany típusok léteznek. Mi a különbség az arany és az arany között? A Tavex milyen típusú aranyat árul és vásárol? Ezeket próbáljuk az alábbiakban tisztázni.Befektetési arany

A befektetési arany, mint olyan, igazából egy Európai Uniós jogi fogalom. Ez olyan arany, ami legalább 0,900 tisztaságú és érmék, rudak vagy lapok formájában forgalmaznak. Az arany tisztaságáról többet a GYIK egy másik menüpont alatt olvashatnak.

Azt, hogy pontosan mi számít befektetési aranynak az EU rendeleteiben, direktíváiban és a magyar áfatörvényben hatarozzák meg. A magyar ÁFA törvény szerint a befektetési arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany vagy legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét.

A befektetési aranytermékek az egész EU területén, így Magyarországon is ÁFA mentesen forgalomba hozhatók. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú aranytermékek vonzóabbak a fogyasztók számára. Az aranyékszerek ugyanakkor továbbra is ÁFÁs árucikkek maradtak. Az Európai Unióban 2000-től vált egységessé az aranybefektetés adózása. A befektetési arany áfamentessé tételével EU célja az volt, hogy megkönnyítse a lakosság megtakarítási célú aranyfelhalmozását.

Az arany fizikai birtoklása egy olyan befektetési forma, aminek az értéke az arany hollététől függetlenül a világpiacon határozódik meg. Mint minden más befektetés, az aranyba való befektetés is hordoz kockázatot. Az arany világpiaci ára és a devizaárfolyamok változása pont ezek a tényezők, ami miatt fizikai arannyal hosszú távú befektetésként érdemes számolni.

Miért éri meg befektetési aranyat és ezüstöt vásárolni?
Befektetési arany és ezüst kedvező áron
Befektetési arany termékek

Miért jó befektetési lehetőség az arany és ezüst?

A befektetési termékek vásárlásának több oka lehet. A legtöbben azért vásárolnak nemesfémeket, hogy olyan fizikai pénzügyi eszközzel rendelkezzenek, amely az elmúlt 5000 évben is valódi értéket jelentett. Aranyat és ezüstöt a történelem során sok civilizációban fizetőeszközként használták és a mai gyorsan változó világban is valódi értéket jelentenek ezek a nemesfémek.

Különböző termékek

A Bécsi Filharmonikusok befektetési arany és ezüst érmék széles körben ismert termékek. A gyártója az Osztrák Pénzverde. 1-unciás Bécsi Filharmonikusok aranyérme az európai vásárlók körében igen népszerű termék. Az érem tiszta aranyból készült (24 karát/999). A névértéke 100 euró. Magas aranytisztaság és a művészi tervezés ötvözete adja az érme fényes megjelenését.

Ez a termék ideális hosszú távú befektetőknek, akik értékelik a biztonságot és stabilitást. Az Osztrák pénzverde termékei mellett a Tavex a világ más vezető pénzverdéi által készített befektetési arany és ezüst termékeket is kínál. Tekintse meg a termékeinket és az aktuális árakat az árlistán!

A befektetési arany definíciója

A befektetési arany vétel az EU-n belül, így Magyarországon is áfamentességet élvez. A magyar ÁFA törvény szerint a befektetési arany legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú aranytermék vagy legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét. Az ékszerek viszont továbbra is az áfaköteles árucikkek közé tartoznak.

Biztonságos jövő

A nemesfémekbe történő befektetés egyfajta biztosítás lehet a válságos időkben. Az arany ára másképp alakul, mint például a kötvényeké vagy a részvényeké. Többek között ezért is érdemes megfontolni ezt a döntést.

A Tavex egyik szlogenje: “Ne azért vásároljon aranyat, hogy meggazdagodjon, hanem azért, hogy soha ne legyen szegény.” Ezen kívül érdemes szem előtt tartani, hogy az efajta befektetés főként hosszú távon tölti be értékmegőrző szerepét.

Valóban áfamentes a befektetési arany és ezüst Magyarországon?

Gyakran felteszik nekünk a kérdést, hogy valóban áfamentes a befektetési arany és ezüst Magyarországon?

Befektetési aranyat ÁFA mentesen vásárolhat és adhat el minden EU tagállamban, így Magyarországon is. Az ÁFA törvény szerint a befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) mentesek az áfa alól.

A befektetési arany fogalma EU-s direktívából származik, mely az egész EU területén előírja, hogy a 99,5% feletti tisztaságú aranyrudak, -tömbök és -érmek áfamentesen forgalomba hozhatóak. Az érmék esetén a következő feltételei vannak:

 • 1800 után verték
 • a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban van vagy volt
 • a piaci értéke nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmának aktuális arany szabadpiaci értékét.

Áfamentes a befektetési arany

A tény, hogy a befektetési arany nem áfa-köteles, vonzóbbá és mindenki számára elérhetőbbé teszi ezt a befektetési módot. Az arany értékállósága mellett pont a speciális adószabályozása az, ami a befektetőket az aranyba való fektetésre csábíthatja. Az áfa negatívan befolyásolhatná a termék ‘spread’-jét. Erről és a többi nemesfém kereskedelmével kapcsolatos alapfogalmakról bővebben ITT olvashat.

Az ezüst viszont Magyarországon nem mentes az áfa alól. A magyarországi jogszabályok szerint a befektetési ezüstöt 27%-os áfa terheli. Ez sajnos azt jelenti, hogy a legtöbb ezüsttermék után áfát kell fizetnie. Létezik azonban egy kivétel. Ez azokra az ezüst termékekre vonatkozik, amelyeket magánszemélyektől vásároltunk vissza. Ezeket kedvezményes, az un. különbözeti áfával tudjuk kínálni az ügyfeleinknek. Ez azt jelenti, hogy Ön csak az értékesítési árrésünk,tehát a kölönbözet után fizet áfát.

Erről, hogy pontosan mi is a befektetési arany ITT olvashat bővebben.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy valóban áfamentes a befektetési arany Magyarországon, azonban az ezüst egy kis kivételt leszámítva, az áfaköteles áruk közé tartozik.

 

Fizethet valaki más a rendelésemért?

Az ügyfélnek, a fizetőnek és a címzettnek mindig ugyanannak a személynek kell lennie. Ez független attól, hogy banki átutalással vagy készpénzben fizet. Fizetési feltételeinkről ITT olvashat részletesen.

Vásárolhatok aranyat vagy ezüstöt a Tavex-tól utánvéttel?

Jelenleg sajnos a vásárlás utánvéttel nem lehetséges. Ez azt jelenti, hogy előre ki kell fizetnie a termékek vételárát átutalással, és csak ezután tudjuk a csomagot elküldeni Önnek. A készpénzes vásárlást úgy tudjuk lebonyolítani, ha befárad az irodánkba és ott kifizeti a megrendelt termékeket. Ezután a termékeket személyesen átveheti az irodánkban. Vagy futárral biztonságosan akár el is szállíthatjuk a termékeket az Ön által megadott címre. Így Önnek nem kell az értékes csomagot magával vinni.  

Minden tőlünk érkező szállítás biztosított és nyomon követhető. Csomagja összekészítése után azt átadjuk a szerződött futárszolgálati partnerünknek. Erről Önt egy külön e-mailben értesítjük, valamint a csomagját nyomon követheti a partnerünk online rendszerében a tőlünk kapott csomagszám beírása után. Így akárhonnan akármikor ellenőrizheti, merre jár éppen a küldeménye.

A szállítópartnerünk futárai személyesen Önnek kézbesítik a csomagot. A futárcég felveszi Önnel a kapcsolatot a csomag átvételi időpont egyesztetése céljából. Így akár módosítani is tudja az időpontot, ha ez esetleg nem felelne meg Önnek. A csomagot általában egy munkanapon belül megkapja, miután megérkezett hozzánk az átutalás. A szállítmány átvételekor a futárnak be kell mutatni érvényes személyi okmányt. Az lehet személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély.

A csomag szállításakor a felelősség csak akkor ruházódik át akkor Önre, miután aláírta a futárnál a küldemény átvételről szóló dokumentumot és megkapja a csomagot. 

Annak ellenére, hogy a vásárlás utánvéttel egyelőre még nem lehetséges, mindent megteszünk, hogy minél kényelmesebben és biztonságosabban tudjuk lebonyolítani a tranzakciót. Szállítási és biztosítási feltételekről ITT olvashat bővebben. Hívjon minket vagy írjon nekünk, ha bármilyen kérdése akad a fizetéssel vagy szállítással kapcsolatban.

 

Megsérült a termék, mégis eladhatom?

Sérült arany vagy ezüst terméket is eladhatok?

Ha megsérült a termék, akkor sem kell aggódnia. A Tavex sérült arany- és ezüst termékeket is vásárol. A sérült érmék és rudak felvásárlásakor azonban fontos a sérülés mértéke, ugyanis ez nagyban befolyásolja a termék végleges árát.

A megrongálódott vagy hibás befektetési arany termékek és a hibátlan állapotú aranyrudak és érmék ára eltérő. Magától érthető, hogy a sérült termék ára valamivel alacsonyabb az új termékénél. Kizárólag az ékszerek esetében nem számít, ha a termék sérült. Az ékszereket minden esetben a törtarany felvásárlási ára szerint vásároljuk fel.

A Tavex vevőként és eladóként egyaránt jelen van a piacon. Így a termékek vásárlásakor bizonyos minőségi követelményeink vannak. A termékeinket maximális minőségben szeretnénk tovább értékesíteni a vásárlóinknak. Ezért fenntartjuk a jogot, hogy a webáruházunkban megadott vétélárnál alacsonyabb árral vásároljunk vissza a termék(ek)et, ha esetleg valamilyen minőségi hibát találunk.

Megsérült a termék
PAMP Fortuna eredeti csomagolásban

Az adott termék oldalán mindig látja azt az árat is, amelyet a Tavex a hibátlan állapotú termékért kínál. A Tavex mindig feltűnteti a termék vételárát és az eladási árát is. Pl. a 100 grammos PAMP Fortuna aranyrudat zárt műanyag csomagolásban értekesítik.

Ha az eredeti csomagolás sérült vagy a terméket kivették a csomagolásból, akkor a vételár is változik. Ebben az esetben a Tavex már nem tudja a termék oldalán megjelenő vételárral megvásárolni a terméket. A termékek károsodásának elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az érméket mindig az eredeti műanyag kapszulákban tartsa. A rudak és érmék eredeti csomagolását ne törje fel!

Tehát ha megsérült a termék, hozza el nekünk bátran és mi teszünk Önnek egy árajánlatot.          
Hogyan mérik a nemesfémek súlyát és tisztaságát?

Az arany vétel során milyen mértékegységek jöhetnek szóba?

Gramm és uncia

A nemesfémek súlyát gyakran kilogrammban vagy grammban adják. A nemesfémek hivatalos mértékegysége viszont a troy uncia.

Egy troy uncia (oz) egyenlő 31,1034768 gramm-mal. A „troy” szót gyakran el is hagyják és emiatt könnyű összekeverni az angol unciával.

Az angol uncia viszont valamivel kevesebb – 28,34 gramm. Korábban többféle uncia egység volt használatban. Ezek közül a troy uncia maradt fenn.

Az arany és az ezüst tisztaságát finomságban mérik. Az ezredrészekben jelzi a nemesfémek tisztaságát. A korszerű finomítási eljárásokkal már 999,9 ezrelék – vagyis „négy kilences” tisztaság is elérhető.

Például egy 1 oz kanadai juharlevél aranyérme finomsága 0,9999, ami azt jelenti, hogy az érme 99,99% tisztaságú arany. Ezért az érme súlya valójában 31,1065875 gramm. Vagyis 31,1065875 x 0,9999 = 31,1034768 – 1 oz 100% tiszta arany.

Ennél tisztább aranyat nem is érdemes előállítani. Mert jóval több lenne a tisztaság növelésére fordított költség, mint maga a kinyert aranytöbblet.

Bizonyos aranyérméket a színarany mellett egyéb anyaggal (pl. réz vagy ezüst) is ötvöznek. Ilyenkor az érme bruttó súlya meghaladja az egy unciát.

A színaranytartalma azonban továbbá is 31,103 gramm marad. Itt a dél-afrikai Krugerrand 1-unciás aranyérme a megfelelő példa.

A bruttó tömege 33,93 gramm, a finomsága pedig 916,7. Ez megegyezik a 91,67%-os tisztasággal. Vagyis a számok nyelvén 33,93 x 0,9167 = 31,

1-unciás kanadai juharlevél érme

1034768, ezáltal 1 oz 100% tiszta arany.

Karát

A finomság mellett az arany tisztaságának másik hagyományos mértékegysége a karát (K). A legmagasabb karátszám 24.

Ez legalább 99,9% tiszta arany. Az Európában kapható ékszerek többségének tisztasága 14 vagy 18 karát. Ez átszámolva 14/24 = 58,3% vagy 18/24 = 75% tiszta arany.

A karátot gyakran használják az ékszerek tisztaságának leírására. A befektetési arany szempontjából viszont a finomság előnyösebb, de gyakran használják ezt az ékszerek esetében is.

A világpiaci árak ismerete mellett a nemesfémek súlya és tisztaságának megállápítása is meglehetősen fontos tényező a befektetési döntés során, azonban ez nem mindig bizonyul könnyű feladatnak, mivel többféle mértekegység és rendszer van jelenleg is használatban. Amennyiben bizonytalan melyik befektetési terméket válassza, forduljon hozzánk bizalommal az elérhetőségeink egyikén!

 

 

 

 

Honnan tudhatok meg többet a befektetési aranyról?

Ha valaki aranyba vagy ezüstbe szeretné fektetni a vagyona egy részét, biztos felmerül a következő kérdés is: honnan tudhat meg többet a nemesfémekről?

A Tavex rendszeresen megosztja a befektetési arannyal és ezüsttel kapcsolatos híreket és cikkeket. Érdemes tehát emiatt is követni a honlapunkat.

 

Fizetési lehetőségek

A fizetési lehetőségek a vásárlási és a szállítási módok függvényében változnak.

A Tavex ügyfeleinek két lehetősége nyílik arra, hogyan szeretnének befektetési aranyat és/vagy ezüstöt vásárolni. Először is a termékeket megrendelheti a webáruházunkban, illetve meglátogathatja a budapesti irodánkat, ahol személyesen kifizetheti és átveheti a termékeket. Az irodánkban való átvételhez mindenképpen időpont egyeztetés szükséges. Az általános szerződési feltételeink szerint a fizetőnek és a kedvezményezettnek mindig ugyanannak a személynek kell lennie. Ez vonatkozik mind a webáráházunkban, mind az irodánkban történő vásárlásra.

Fizetési lehetőségek online rendelés esetén

A webáruházunkban banki átutalást valamint készpénzes fizetést fogadunk el.

A. Banki átutalással történő fizetés.

Miután a webáruházunkban leadta a rendelését, kapni fog tőlünk egy automatikus e-mailt. Ebben elküldjük Önnek a pontos fizetési részleteket tartalmazó árajánlatot. Az ajánlat egyebek mellett a banki átutaláshoz szükséges adatokat is tartalmazza. Kérjük, ne felejtse el a közleményben megadni az árajánlat számát (általában egy négyjegyű szám)!

Ha átutalással fizet, kérjük, a következőket mindenképpen figyelembe venni:

A belső szabályzatunk szerint, Revolut-ról érkező utalást nem áll módunkban elfogadni.

 • Az utalás átfutási idejeAz átfutási idő akár 1-3 munkanap is lehet banktól függően.
 • Az utalási limitek és díjak – A Tavexnél nincs maximum vagy minimum utalási összeg, és nem számítjuk fel semmilyen tranzakciós díjat.
 • Fizetés devizában. Ha más pénznemben kívánja átutalni a vásárlás végösszegét, pl. EUR, USD, GBP, PLN, RON, BGN, DKK, SEK vagy NOK, kérjük előtte vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 225 1515 telefonszámon vagy az e-mail címünkön.

B. Fizetés bankkártyával (jelenleg NEM elérhető)

Fizetési lehetőségek
Fizetés bankkártyával

Fizetési lehetőségek az irodánkban

Előzetes egyeztetés után az irodánkban is le lehet bonyolítani az üzletet. Fizetési lehetőségek az irodánkban a következők: készpénz, banki átutalás.

Készpénz:

Irodánkban fizethet készpénzben is, azonban ebben az esetben mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából! Továbbá tájékoztatjuk, hogy készpénzes fizetés esetén az árfolyam változása miatt, a webshopunkban leadott rendelés pontos összegét nem tudjuk garantálni. Elérhetőségeinket itt találja.

A készpénzes fizetés fokozott átvilágítás tárgyát képezheti. Érvényes személyigazolványt és a pénzeszközök eredetével kapcsolatos dokumentáció másolatát is elkérhetjük Öntől.

Banki átutalás:

Az irodánkban lebonyolított tranzakciókra, így a banki átutalással történő fizetésre is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a webáruházunkon keresztül elküldött megrendelésekre.

Bankszámláink:

Gránit Bank: 12100011-10614415

IBAN: HU15121000111061441500000000

Magnet Bank: 16200010-10122194

IBAN: HU85162000101012219400000000

Pénzmosás elleni előírások

A bankokhoz hasonlóan nekünk is pénzmosás megelőzési rendszert kell működtetnünk és bizonyos belső szabályzatokat alkalmaznunk. A magyar törvények értelmében kérnünk kell vásárlóinktól az érvényes személyazonosság igazolásra alkalmas okmányt és egy bizonyos összeghatár felett a pénz eredetére vonatkozó dokumentáció másolatát. Ezzel kapcsolatos bővebb információért vegye fel velünk a kapcsolatot az elérhetőségeink egyikén.

Olvasson el mindent
Kapcsolat

Hívjon: +36 20 225 1515

Írjon: tavex@tavex.hu

Itt talál meg minket