Árértesítés hozzáadása

Az arany szerepe: befektetési termékek, ékszer és ipari arany

Közzétéve Kirli Ausmees által Hírek kategóriában ekkor: 15.02.2023
Aranyár (XAU-HUF)
862 705 HUF/oz
  
- 22 133 HUF
Ezüstár (XAG-HUF)
10 090 HUF/oz
  
- 521 HUF

Az arany iránti kereslet négy fő forrásból származik. Ide tartozik az ékszerszektor, a technológiai és az ipari szektor, emellett megkülönböztetünk beruházási keresletet és hivatalos keresletet, azaz a jegybanki keresletet.

Ékszerszektor – kereslet az ékszerarany iránt

2015-ben az aranykereslet 56%-a ékszergyártó cégektől származott. Abban az időben ez kevesebb, mint 2400 tonna arany volt (körülbelül 100 milliárd dollár). Érdemes megemlíteni néhány kulcsfontosságú piacot az ékszerarany számára. Az ékszertermékek iránti kereslet mintegy 33%-át Kína generálja Hongkonggal és Tajvannal együtt. A kereslet további 27%-a Indiából származik. További fontos piacok az Egyesült Államok és a Közel-Kelet.

2016-ban az Arany Világtanács által készített jelentés szerint az ékszeriparban az arany iránti kereslet meredeken, 2041 tonnára esett vissza. Ez a 15%-os keresletcsökkenés főként az indiai kereslet 22%-os, Kínában a 17%-os csökkenésnek köszönhető. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az indiai visszaesések az országban végrehajtott valutareform ellenére következtek be, amely aranylázhoz vezetett India lakosai körében. A kereslet ekkora visszaesésének fő oka az arany világpiaci drágulása volt. Az arany unciájának amerikai dollárban kifejezett átlagára a 2015-ös 1160-ról 2016-ra 1250-re nőtt, ami több mint 7,5%-os növekedést jelent az arany unciájának átlagárában. Emellett figyelmet kell fordítani a főbb aranypiacok devizáinak a dollárral szembeni jelentős leértékelődésére. 2015.01.01. és 2016.12.31. között a kínai jüan 6-ról leértékelődött a dollárral szemben, 17 CNY és 6,94 CNY (körülbelül 12,5%) és indiai rúpia 63,04 INR és 68 INR között (körülbelül 7,8%). Az indiai adatok további egyszeri fontos tényezője az ékszerészek sztrájkja 2016 első negyedévében az új kormányzati szabályozás ellen.

A fenti adatok azt mutatják, hogy az arany ékszerek főbb piacain a kereslet rugalmasan viselkedik a helyi valutában számított árakhoz képest.

Technológiai és ipari szektor

Sokkal stabilabb az aranypiac a technológiai és ipari szektor esetében, amely évente mintegy 320 tonna. A kereslet nagy részét az elektronikai cégek generálják (évente kb. 250 tonna arany). Más ipari ágazatok körülbelül 50 tonna aranyat fogyasztanak évente, míg a fogászat legfeljebb 20 tonna aranyat használ fel évente. Az elektronikai ipar kapcsán nagyon fontos, hogy a legtöbb termékkategória értékesítési volumenének növekedését az aranytartalmú félkész termékek folyamatos miniatürizálása, optimalizálása kompenzálja.

Arany befektetési kereslet

A mi szempontunkból az arany iránti kereslet legfontosabb forrása a befektetési kereslet. Az aranybefektetések két kategóriáját kell itt felsorolni és külön-külön megvizsgálni. Ezek a következők:

  • fizikai aranyrudak/lapkák és érmék vásárlása;
  • alapok befektetése arany alapú ETF-ekbe (Tőzsdei Alap ).

A befektetési kereslet nagyobb és stabilabb részét képezik a nemesfém rudak és érmék. A rudak között az LBMA ( London Bullion Market Association ) által akkreditált termelők dominálnak.). Az LBMA akkreditáció azt jelenti, hogy ezekből a pénzverdékből származó rudakat elfogadják a londoni aranypiaci döntéshozók. A Tavex állandó kínálatában megtalálhatók a PAMP és a Valcambi pénzverdék bárjai. A rudak nagyon széles méretválasztékban kaphatók, az 1 grammostól (körülbelül 150 PLN értékű), az unciás rudakig (körülbelül 5000 PLN értékű) a legnagyobb rendszeresen forgalmazott 400 unciás rudakig (körülbelül 12,5 kg arany – ez körülbelül PLN-nek felel meg) 2 millió). Ez lehetővé teszi a vásárlást mind az ajándék kategóriában, egyéni megtakarításokon keresztül, mind a nagyon gazdag magánszemélyek vagy befektetési alapok befektetéseivel.

Aranyrudak és érmék

A rudak mellett az érmék is egyre népszerűbbek 1967 óta. Ez az első uncia befektetési érme – az arany Krugerrand – bevezetésének pillanata. Ez az érme igazi forradalom volt a befektetési arany piacán, mert az Egyesült Államokban akkoriban tilos volt aranyat birtokolni. A tilalom azonban nem vonatkozott az arany ékszerekre és a pénzként szolgáló érmékre. A Krugerrand a dél-afrikai rand. Az első kiadás óta több mint 52 000 000 uncia Krugerrandot vertek (beleértve a kisebb érméket is). A kulcsfontosságú veretlen érmék közé tartoznak még:

Az arany iránti kereslet – az arany befektetési érmék népszerűsége

Az érméket az egyéni befektetők több okból is különösen nagyra értékelik. Az első az érme valódiságának ellenőrzésének egyszerűsége. A befektetők gyakran választanak egy-egy népszerű érmét megtakarításaik befektetésére, mert ismerik annak biztonságát és pontos méreteit, ami jelentősen megkönnyíti a rendszeres befektetést. A második kérdés az érmék világszerte történő felismerése és likvidálásuk kényelmes lehetőségei. Tekintettel arra, hogy csak néhány elismert érme létezik, az aranyforgalmazók mindegyiket ismerik, és a nemzetközi tőzsdei árakhoz hasonló árakat kínálnak – adásvételkor is. Egy másik, nem kevésbé fontos szempont, hogy az érméken hiányoznak a sorszámok, mivel azokban az országokban, ahonnan származnak, hivatalosan fizetőeszközként funkcionálnak.

Aranyrudak és aranyérmék iránti kereslet

Ismerve a fizikai aranykereskedelem lényegét, vessünk egy pillantást a nemesfém rudak és érmék iránti kereslet főbb piacaira és forrásaira szerte a világon. Az ékszertermékekhez hasonlóan itt is két piac – India és Kína – dominál, amelyek a befektetési arany globális keresletének mintegy 40%-át teszik ki. Az aranyrudak és érmék piaca jelenleg 1000 tonna körül mozog. Az ékszerpiachoz hasonlóan árrugalmas, ami 2016-ban is megmutatkozott, amikor a befektetők élénken reagáltak a negyedik negyedévi áresésre, így Kínában is (288 jüanról 259 jüanra grammonként).

A befektetési arany piaca nemcsak Ázsián alapul. Európa egésze a második legnagyobb szereplő a piacon, évi 196 tonnás keresletével. Itt a fő piac a német piac – 2017 első negyedévében Németország 34,3 tonna arany importjáért volt felelős az Európa-szerte eladott 60,8 tonna aranyból. Sajnos a lengyel piacra vonatkozóan nincsenek megbízható tanulmányok.

Arany és ETC (tőzsdén kereskedett alapok)

Az arany iránti kereslet második felsorolt ​​forrása az ETF-ek ( tőzsdén kereskedett alapok ). Ezek olyan specifikus befektetési alapok, amelyek feladata az aranyár változásainak tükrözése a lehető legalacsonyabb kezelési költségek megőrzése mellett. Ez a leggyorsabb és viszonylag legolcsóbb módja az aranybefektetésnek. Ezért az alapok keresletének változásai a legdinamikusabbak. Az ezekbe befektető befektetők gyakran rövid távon működnek, az áremelések után gyorsan likvidálják a profitot, és a csökkenésekkel növelik a birtokolt arany mennyiségét. Ezt erősíti meg a World Gold Council 2016-os jelentése, amely szerint a harmadik negyedévben 145 tonnát tett ki az ETF-be való beáramlás, a negyedik negyedév után pedig már meghaladta a 660 tonnát.

Ez is érdekelheti